• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.6°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.7°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πατατράκ για το Υπερταμείο

 • A-
 • A+

Hχηρό χαστούκι στο ΤΑΙΠΕΔ και τις τακτικές που ακολουθεί στην εκποίηση δημόσιων περιοχών συνιστά η απόφαση απόρριψης από το Συμβούλιο της Επικρατείας του διαγωνισμού για την πώληση της μαρίνας της Αρετσούς. Μάλιστα, η απόφαση του ΣτΕ έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία αναμενόταν, εντός του Απριλίου, να ανοίξουν οι δεσμευτικές προσφορές που είχαν καταθέσει για την αγορά της μαρίνας έξι υποψήφιες ανάδοχες εταιρείες.

Πρόκειται για μεγάλη νίκη δημοτικών κινήσεων και κινημάτων, τα οποία είχαν ταχθεί εξ αρχής κατά της πώλησης και των όρων δόμησης, που θα μετέτρεπε μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου σε real estate για γερά πορτοφόλια…

Το σκεπτικό της απόφασης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ συνιστά πραγματικό κόλαφο για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την προσφυγή του Δήμου Καλαμαριάς (από τον Απρίλιο του 2021), επισημαίνει ότι το Υπερταμείο έπρεπε να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία νέας χωροθέτησης της μαρίνας πριν από την έκδοση της πρόσκλησης του διαγωνισμού, με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για τον νέο γενικό σχεδιασμό της και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία των προβλεπόμενων έργων.

Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από όσα είχε κάνει το Ταμείο. Θυμίζουμε ότι το ενδιαφέρον για τη μαρίνα ήταν τέτοιο που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταθέσει προτάσεις μεγάλοι όμιλοι (EMMA ALPHA HOLDING LTD, ΑΒΑΞ Α.Ε., ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε., ΤΕΚΑΛ Α.Ε. και ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.), αφού με την παραχώρηση της μαρίνας για 35 χρόνια, θα δινόταν δικαίωμα στον ανάδοχο να χτίσει μεζονέτες και ξενοδοχείο.

«Τελικά καμία δίκαιη διεκδίκηση, κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Στέφανος Καργάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Μπουμπουλίνα», ενός από τους συλλόγους που είχαν πρωτοστατήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην παραχώρηση της μαρίνας.

Όπως λέει, «η διοίκηση του δήμου, έστω και την τελευταία στιγμή, προσέφυγε στο ΣτΕ, αφού τελικά κατάλαβε κάτω από τις έντονες πιέσεις των φορέων και συλλογών των πολιτών της Καλαμαριάς ότι αυτή η παραχώρηση-έκτρωμα που ιδιωτικοποιούσε και μπάζωνε με ιδιωτικές βίλες πολυτελείας τον χερσαίο χώρο της παραλίας της Καλαμαριάς, δεν ήταν επένδυση αλλά αποεπένδυση, ένα ξένο καρκίνωμα που θα εμπόδιζε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία της Καλαμαριάς».

«Εξόφθαλμες παρανομίες»

«Οι αγώνες φαίνεται ότι κάποιες φορές δικαιώνονται. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν οι παρανομίες που επιχειρούνται είναι τόσο εξόφθαλμες», σχολιάζει ο Βασίλης Πατσιλάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό «το σκεπτικό της, το οποίο αναδεικνύει το μέγεθος του εγκλήματος που επιχειρείται δυστυχώς σε όλη τη χώρα» και καλεί σε επαγρύπνηση, αφού «μένουμε στις επάλξεις, γιατί ο αγώνας είναι διαρκής για όλο το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς».

Ως «θετικό προηγούμενο και για άλλες περιοχές του δήμου μας που απειλούνται», βλέπει την απόφαση ο επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά», Άρης Τεμεκενίδης, σχολιάζοντας πως «αποδείχτηκε ότι η μόνιμη δικαιολογία του δημάρχου για την απραξία του απέναντι στα θέματα υπεράσπισης του δημόσιου χώρου στην πόλη μας, περί αδυναμίας αντίδρασης και ασφυκτικού νομικού πλαισίου, δεν ευσταθεί».

Η απόφαση του ΣτΕ για τη μαρίνα Αρετσούς 

«Ανοίγει ο δρόμος»

«Πρωτοποριακή» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Καλαμαριάς την απόφαση του ΣτΕ για τη μαρίνα της Αρετσούς

Ο κ. Δαρδαμανέλης πρόσθεσε πως «με αυτή την απόφαση παγώνει ο διαγωνισμός, ακυρώνεται η όλη διαδικασία που έγινε μέχρι στιγμής και είναι μια μεγάλη ευκαιρία από μεριάς ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου να αναδιαμορφώσουν έναν διαγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη και τους όρους του δήμου».

Υπογράμμισε δε, ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια πιο ορθολογική, όπως τόνισε, απόφαση. «Είναι μια επένδυση που τη θέλουμε. Κανένας δεν επιθυμεί να παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα η μαρίνα της Αρετσούς. Θέλουμε να γίνει με τους όρους που έθεσε το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς, θέτοντας κόκκινες γραμμές τις οποίες υποστηρίξαμε».

Σύμφωνα με τον κ. Δαρδαμανέλη, τα βασικά προαπαιτούμενα του δημοτικού συμβουλίου ήταν δύο: να παραχωρηθεί η πλαζ Αρετσούς από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Καλαμαριάς και να προχωρήσει η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου, ενώ δεν χρειάζεται, όπως είπε, τόσο μεγάλος συντελεστής δόμησης, καθώς η περιοχή «δεν έχει ανάγκη από ακόμη μία γειτονιά-φιλέτο μπροστά στη θάλασσα».

Ο Δήμος Καλαμαριάς προτείνει η μαρίνα να «αναπτυχθεί τουριστικά, να αναδείξει την αναψυχή, να έχει καφέ και εστιατόρια, όλα όσα περιμένει κάποιος να δει σε μια τουριστική μαρίνα. Να λειτουργεί ως πόλος έλξης για όλους τους κατοίκους, τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης μας. Ο τόπος πρέπει να πάει μπροστά με τους όρους που θέτει η τοπική κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΑκυρώΣτΕ την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας της Αρετσούς
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού προσέφυγε ο Δήμος Καλαμαριάς, αλλά η επαμφοτερίζουσα στάση του προσκείμενου στη Ν.Δ. δημάρχου αποδυναμώνει τα επιχειρήματά του
ΑκυρώΣτΕ την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας της Αρετσούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόφαση «βόμβα» για το στρατόπεδο Κόδρα
Το ΣτΕ, με απόφαση που δικαιώνει τον «Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών», τινάζει στον αέρα το Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμαριάς και τα πλάνα για τη δημιουργία υπερτοπικού πάρκου.
Απόφαση «βόμβα» για το στρατόπεδο Κόδρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πύρρειος νίκη της κυβέρνησης - Ξηλώνουν τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου
Για πρώτη φορά απέναντι στα αρχαιολογικά δεδομένα το ΣτΕ έδωσε πράσινο -αλλά με το κόκκινο να πλημμυρίζει- στην καταστροφική αποξήλωση των αρχαιοτήτων
Πύρρειος νίκη της κυβέρνησης - Ξηλώνουν τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι» στο ξεπούλημα
Διαμαρτυρίες από συλλόγους και ομάδες πολιτών ώστε να μη μετατραπεί σε οικιστική ζώνη για εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες το παραλιακό μέτωπο.
«Οχι» στο ξεπούλημα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το ΣτΕ ακύρωσε μετατάξεις καθηγητών στην πρωτοβάθμια
Απάντηση σε ένα ερώτημα που συνιστά και αποκατάσταση μιας αδικίας που εκκρεμούσε εδώ και πέντε χρόνια έδωσε με πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακυρώνοντας τις μετατάξεις καθηγητών κοινών...
Το ΣτΕ ακύρωσε μετατάξεις καθηγητών στην πρωτοβάθμια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαίωση ύστερα από 9 χρόνια
Η τελευταία πράξη στον υπόγειο ανηλεή πόλεμο που δέχθηκε το ΕΣΕΠΑ γράφτηκε με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που στις 11 Μαΐου αποφάσισε ότι δεν προκύπτουν καν ενδείξεις τέλεσης των...
Δικαίωση ύστερα από 9 χρόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας