• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 13.0°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  3 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.2°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  3 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 12.5°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.2°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  4 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 12.3°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 4.2°C
  1 BF
  84%

«Mε βίασε και με χειραγωγούσε»

 • A-
 • A+
«Η χειραγώγησή του, σας το λέω ξεκάθαρα, ήταν να με βιάσει και να ξαναγυρίσω σ'αυτόν. Εγώ να σας πω τι σκεφτόταν ο κατηγορούμενος δεν μπορώ. Να ρωτήσετε τον ίδιο. Εγώ αυτό που μου έκανε το είπα. Με χειραγώγησε με σκοπό να τον ερωτευτώ, με βίασε και μ'έκανε να συνεχίσω να τον ερωτεύομαι και να γυρίσω πίσω. Δεν του ζήτησα το λόγο απευθείας γιατι ήταν τέτοια η χειραγώγηση που δεν μπορούσα και γιατί το κατάλαβα μετά από χρόνια».

Για άλλες περίπου τρεις ώρες απαντούσε στις ερωτήσεις της υπεράσπισης Λιγνάδη την Παρασκευή στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο μάρτυρας κατηγορίας, αν τυχόν είχε μείνει απάντηση που δεν είχε δώσει στις δύο προηγούμενες δικάσιμους που απαντούσε για ώρες στις ερωτήσεις επίσης της υπεράσπισης και στις άλλες δύο δικάσιμους πριν από αυτές, όταν απαντούσε στις ερωτήσεις της έδρας και της πολιτικής αγωγής.

Την Παρασκευή ο κ. Κούγιας αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει αρκετές φορές ότι θέτει την ερώτηση «με όλο το σεβασμό προς το μάρτυρα», διευκρίνιση που προφανώς κρίθηκε αναγκαία γιατί ούτε ο τόνος και το ύφος κάποιων ερωτήσεων προδιέθεταν σχετικά, ούτε τα προσβλητικά, ομοφοβικά και κάποιες φορές χυδαία σχόλια της υπεράσπισης στις προηγούμενες δικάσιμους. 

Αλλά και την Παρασκευή δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το ρατσιστικής υφής σχόλιο προς τον Αιγυπτιακής καταγωγής μάρτυρα, στον οποίο είπε «αυτή η χώρα σας έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο σε σας που ήρθατε, εσείς ξεφτιλίζετε την ελληνική κοινωνία», δείχνοντας ακριβώς το μέτρο του σεβασμού του προς τον μάρτυρα.

Με το τέλος της κατάθεσης του μάρτυρα, που καταγγέλλει το βιασμό του από τον κατηγορούμενο το καλοκαίρι του 2015 στην Επίδαυρο σε ηλικία 17 ετών, ο κ. Κούγιας ζήτησε να διαβιβαστεί στην εισαγγελία μήνυση για ψευδή κατάθεση, την οποία διάβασε στο δικαστήριο επί ώρα, επισημαίνοντας αναλυτικά τα σημεία στα οποία, κατά την υπεράσπιση, έπεσε σε αντιφάσεις ή είχε κενά.

Ο κ. Κούγιας επαναλάμβανε ότι στα 47 χρόνια δικηγορίας του δεν έχει ξαναβρεθεί μπροστά σε τέτοιου μεγέθους σκευωρία, στην οποία ενέπλεξε χτες και ηθοποιούς, εμπλουτίζοντας ή αλλάζοντας κάθε φορά τον κατάλογο των σκευωρών, καθώς πρόσφατα είχε μιλήσει για έναν σκηνοθέτη που μισεί τον κατηγορούμενο, χωρίς να τον κατονομάζει, για δημοσιογράφους η λίστα των οποίων αυξομειώνεται, ή για δικηγόρους της πολιτικής αγωγής και για επιχειρηματικά συμφέροντα γύρω από το Ελληνικό που είχαν σκοπό να πλήξουν την υπουργό Πολιτισμού Λινα Μενδώνη.

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο φίλος του μάρτυρα, με τον οποίο είχαν πάει μαζί στο ταξίδι στην Επίδαυρο προσκαλεσμένοι από τον κατηγορούμενο, κατέθεσε ότι πείστηκε, όταν του διηγήθηκε ο μάρτυρας κατηγορίας τι είχε συμβεί: «ήταν σαν να ξαναβίωνε το γεγονός, στενοχωρήθηκα γι'αυτό που συνέβη γιατί είδα τα μάτια του». Κατέθεσε ότι ο ίδιος είχε αναπτύξει σχέση πατέρα – γιου με τον κατηγορούμενο, τον οποίο είχε γνωρίσει σε ηλικία 15 ετών μέσω της αδελφής του που έπαιζε στην παράσταση «Βάκχες» και με τον οποίο συζητούσαν για σεξουαλικές προτιμήσεις και για μαθήματα του σχολείου.

Φτάνοντας στα άκρα την απόπειρα να αντιστρέψει το ρόλο κατηγόρων και κατηγορούμενου, η υπεράσπιση κατέθεσε γραπτώς αίτηση να κατασχεθεί το κινητό του μάρτυρα, προκειμένου να φανούν οι επικοινωνίες του και μετά την κατάθεση μήνυσης. Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος διέγραψε το προφίλ του στο facebook και όλες τις επικοινωνίες του μέσω μηνυμάτων, όταν έγινε γνωστό ότι εμπλέκεται το όνομά του στο ελληνικό κίνημα #metoo, και υπογράμμισε ότι τίθενται ζητήματα προστασίας του επαγγελματικού απορρήτου των δικηγόρων, αλλά και επίσης ότι ο μάρτυρας δεν είναι κατηγορούμενος.

«Από τη μια η υπεράσπιση λέει ότι είναι σκευωρία του μηνυτή, από την άλλη λέει ότι η κατάθεσή του δε βοηθά σε τίποτα την κατηγορία κατά του κατηγορούμενου. Τι από τα δύο συμβαίνει; Οι αντιφάσεις των μαρτύρων σε κάθε δίκη αξιολογούνται από το δικαστήριο για το αν οφείλονται σε σκευωρία και ψέματα ή στην αλήθεια που έχει πάντα κάποια κενά. Κατά την άποψή μας, η αλήθεια είναι μια και καταδεικνύεται ακόμα και από τις αδυναμίες των καταθέσεων» σημείωσε η συνήγορος του μάρτυρα Μαρία Κουρτέση.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα, καθώς δεν υπόκειται στη νομική βάση για κατάσχεση πειστηρίων του εξεταζόμενου εγκλήματος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο βιασμός κατά συρροή. «Δεν εκκρεμεί κάτι τέτοιο σε βάρος του προσώπου που ζητείται η κατάσχεση του κινητού», σημείωσε και διευκρίνισε ότι τίθεται ζήτημα απόρρητου της επικοινωνίας.

Η έδρα επιφυλάχθηκε να αποφασίσει επί των αιτημάτων της υπεράσπισης.  

* Οι εξελίξεις στη δίκη καταγράφονται και μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο από το Παρατηρητήριο της Δίκης Λιγνάδη (LignadisTrialWatch)  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κρεσέντο χυδαιότητας από την υπεράσπιση Λιγνάδη
Την ακραία χειραγώγησή του από τον Δημήτρη Λιγνάδη, ώστε να του προκαλέσει συναισθηματική εξάρτηση και να μην μπορεί να απομακρυνθεί απ’ αυτόν ή να αντιδράσει ακόμα και μετά τον βιασμό του, περιέγραψε χθες στο...
Κρεσέντο χυδαιότητας από την υπεράσπιση Λιγνάδη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο Αλέξης Κούγιας παραπληροφορεί
Ο συνήγορος του Λιγνάδη επιτίθεται με ανυπόστατες κατηγορίες και αυταπόδεικτα ψεύδη στην «Εφ.Συν.» και στους δημοσιογράφους της που καλύπτουν την υπόθεση.
Ο Αλέξης Κούγιας παραπληροφορεί
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Λιγνάδης σε ρόλο κατήγορου
Να αντιστρέψει τους ρόλους επιχείρησε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ζητώντας από τα θύματα που καταγγέλλουν τον βιασμό να απολογηθούν για τα πάντα, ενώ ανακάλυψε άλλη μια σκευωρία κατά του πελάτη του.
Λιγνάδης σε ρόλο κατήγορου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Επαιρνε χαρά από τον πόνο του άλλου»
Δίκη Λιγνάδη ● Ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας αφηγήθηκε με λεπτομέρειες στο δικαστήριο τον βιασμό του από τον σκηνοθέτη σε ηλικία 17 ετών, έπειτα από παράσταση στην Επίδαυρο.
«Επαιρνε χαρά από τον πόνο του άλλου»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Κατηγορώ» των θυμάτων προς την πρόεδρο του δικαστηρίου
Για ανοχή στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε ευθέως την πρόεδρο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, που δικάζει τον Δημήτρη Λιγνάδη για κακουργήματα, ο δικηγόρος των θυμάτων, Γιάννης Βλάχος.
«Κατηγορώ» των θυμάτων προς την πρόεδρο του δικαστηρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας