• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.8°C
  4 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.4°C / 13.3°C
  5 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.9°C
  3 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  3 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.9°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  6 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 13.4°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  82%

Συγκέντρωση για δικαιοσύνη στη μνήμη του Ζακ, ενόψει της εισαγγελικής πρότασης

 • A-
 • A+

Σε λίγες ώρες αναμένεται η εισαγγελική πρόταση στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου /της Zackie Oh και η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie και διάφορες συλλογικότητες επαναφέρουν το αίτημα για αλλαγή του κατηγορητηρίου σε ανθρωποκτονία αντί για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Η 16η δικάσιμος της δίκης για τη δολοφονία στη Γλάδστωνος θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 13 Απριλίου, με την τελευταία απολογία του κατηγορούμενου αστυνομικού, ενώ θα ακολουθήσει η κρίσιμη πρόταση του εισαγγελέα.

Με κύριο αίτημα την απονομή δικαιοσύνης για τον Ζακ / τη Zackie Oh τόσο η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie όσο και διάφορες συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, Πρωτοδικείο Αθηνών (Δέγλερη 4), στις 9 π.μ.

Το κάλεσμα από Justice For Zak/Zackie

Μετά από τρεισήμισι χρόνια δυσανάλογα τεράστιας καθυστέρησης στην έναρξή της, έχουν προηγηθεί 15 δικάσιμοι με μια στρεβλή κατηγορία για τους αυτουργούς.
Ό𝞆𝝸 𝝰𝝼𝝷𝞀𝞈𝝿𝝾𝝹𝞃𝝾𝝼ί𝝰 𝞈ς ό𝞅𝝴𝝸𝝺𝝴 𝝼𝝰 𝝹𝝰𝞃𝝶𝝲𝝾𝞀𝝶𝝷𝝾ύ𝝼, 𝝰𝝺𝝺ά 𝝷𝝰𝝼𝝰𝞃𝝶𝞅ό𝞀𝝾 𝞂𝞈𝝻𝝰𝞃𝝸𝝹ή 𝝱𝝺ά𝝱𝝶, 𝝲𝝸𝝰 𝝻𝝸𝝰 𝞃ό𝞂𝝾 𝝰𝝿𝞀𝝾𝝹ά𝝺𝞄𝝿𝞃𝝶 𝞂𝞃𝞄𝝲𝝴𝞀ή 𝝳𝝾𝝺𝝾𝞅𝝾𝝼ί𝝰.
Έχουν προηγηθεί 15 δικάσιμοι στις οποίες η οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντιστροφή της πραγματικότητας και τη δολοφονία χαρακτήρα του θύματος, το οποίο αποκαλείται με κάθε ευκαιρία, "δράστης", "ληστής", "κλέφτης".
Έχουν προηγηθεί 15 δικάσιμοι, στις οποίες η κοινωνία παρακολουθεί διεθνείς οργανώσεις να εμπαίζονται, δημοσιεύματα φασιστικών sites να εμφανίζονται ως πειστήρια, αντίγραφα γυαλικών να περιφέρονται στην αίθουσα, μάρτυρες να προσέρχονται που θα έπρεπε να είναι συγκατηγορούμενοι, μάρτυρες να χάνονται και να αναζητούνται.
Έχουν προηγηθεί δύο δικάσιμοι με τις απολογίες των κατηγορουμένων (πλην του ενός αστυνομικού που νόσησε από Covid). Σε αυτές τις απολογίες ακούσαμε του κατηγορουμένους να παραμένουν συνεπείς στις πράξεις που οδήγησαν στην σφαγή του Ζακ: ο μεσίτης ως άλλος σταυροφόρος, "έσωσε" το πλήθος από τον "εγκληματία", εκπληρώνοντας ένα "κοινωνικό καθήκον" ΜΙΣΟΥΣ, ενώ το πρόσωπο του Ζακ "βρήκε" στις δολοφονικές κλωτσιές του. Ο κοσμηματοπώλης επικεντρώθηκε στο μόνο στοιχείο που είχε μεγαλύτερη αξία από την ζωή του Ζακ, ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ του. Όταν ρωτήθηκε αν θα το ξανάκανε, δεν στάθηκε ικανός να πει όχι. Οι αστυνομικοί παρέμειναν συνεπείς στην υπερασπιστική τους γραμμή, που δεν διαφοροποιείται καθόλου από εκείνη των δύο πολιτών: δεν σχολιάζουν καθόλου το τι προηγήθηκε της δικής τους παρέμβασης, και κατά τη γνώμη τους έκαναν απλώς τη δουλειά τους.
Ή𝞀𝝷𝝴 𝝺𝝾𝝸𝝿ό𝝼 𝝶 ώ𝞀𝝰 𝝼𝝰 𝝴𝝿𝝰𝝼έ𝝺𝝷𝝴𝝸 𝞃𝝾 𝝰ί𝞃𝝶𝝻𝝰 𝞃𝝶ς 𝝰𝝺𝝺𝝰𝝲ής 𝝹𝝰𝞃𝝶𝝲𝝾𝞀ί𝝰ς, 𝝲𝝸𝝰 𝞃𝝾 𝝾𝝿𝝾ί𝝾 𝞃𝝾 𝝳𝝸𝝹𝝰𝞂𝞃ή𝞀𝝸𝝾 έ𝞆𝝴𝝸 𝝴𝝿𝝸𝞅𝞄𝝺𝝰𝞆𝞃𝝴ί 𝝼𝝰 𝝰𝝿𝝾𝞅𝝰𝞂ί𝞂𝝴𝝸 𝝹𝝰𝞃ά 𝞃𝝶 𝝳𝝸ά𝞀𝝹𝝴𝝸𝝰 𝞃𝝶ς 𝝳ί𝝹𝝶ς.
Η κοινωνία δεν πρέπει να παραμείνει αμέτοχη στο πολλαπλό έγκλημα που συντελέστηκε στη Γλάδστωνος.
Όσο και να προσπαθήσουν, την μνήμη μας για τον Ζακ δεν θα την πάρουν.
Θα είμαστε εκεί για να ακουστεί η φωνή του, για να ακουστεί η φωνή της Zackie, για να συνεχίσει να υπάρχει η ακαταμάχητη λαχτάρα για τη ζωή που κατάφερνε να εμφυσήσει σε όποιον/α/ο όδευε δίπλα του.
Θα είμαστε εκεί για να μην μείνει μόνη της η οικογένειά του, μετά από όσα κυνικά και απροκάλυπτα καταλόγισαν στο θύμα τους οι θύτες του, επί 15 ατελείωτες δικασίμους, τόσους μήνες τώρα.

Η Θετική Φωνή απαιτεί δικαιοσύνη

Η Θετική Φωνή - Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στην οικογένεια και τα οικεία πρόσωπα του Ζακ Κωστόπουλου, και απαιτεί την απόδοση δικαιοσύνης για τον άδικο, βίαιο και αναίτιο χαμό του μέλους, συναδέλφου μας και ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ατόμων που ζουν με HIV.

Ενόψει της εισαγγελικής πρότασης η Θετική Φωνή θα βρεθεί έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών  «ενώνοντας τις δυνάμεις μας με άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κάλεσμα για εκδήλωση στη μνήμη του Ζακ, με αίτημα την αλλαγή κατηγορίας
Αυτό το Σάββατο, 9 Απριλίου, πραγματοποιείται στην Ομόνοια εκδήλωση-πορεία με αίτημα την αλλαγή της κατηγορίας και την καταδίκη των δολοφόνων του. Επίσης, καλούν σε συγκέντρωση την Τετάρτη 13 Απριλίου, 9 π.μ....
Κάλεσμα για εκδήλωση στη μνήμη του Ζακ, με αίτημα την αλλαγή κατηγορίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις 13 Απριλίου συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ
Με την απολογία του πρώτου αστυνομικού ολοκληρώθηκε η δικάσιμος για τη δολοφονία του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου και η επόμενη ορίστηκε για τις 13 Απριλίου, ημέρα που θα γίνει και η εισαγγελική πρόταση.
Στις 13 Απριλίου συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δολοφονία Ζακ: δεν παραπέμπονται σε δίκη όλοι οι αστυνομικοί, ούτε ο διασώστης
Ο εισαγγελέας απέρριψε τη μήνυση της οικογένειας του Ζακ για ανθρωποκτονία κατά του συνόλου των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη «σύλληψή» του.
Δολοφονία Ζακ: δεν παραπέμπονται σε δίκη όλοι οι αστυνομικοί, ούτε ο διασώστης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίκη Ζακ: Φυλάκιση δέκα χρόνων η απόφαση για τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη
Η έδρα απέρριψε ομόφωνα τα ελαφρυντικά για τους δύο καταδικασμένους με τις ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.
Δίκη Ζακ: Φυλάκιση δέκα χρόνων η απόφαση για τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας