• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.2°C / 18.6°C
    2 BF
    55%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    16°C 14.3°C / 17.1°C
    3 BF
    61%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 15.0°C / 18.2°C
    2 BF
    62%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.0°C
    2 BF
    60%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 14.1°C
    2 BF
    76%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 17.6°C / 19.0°C
    1 BF
    58%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 14.0°C / 15.4°C
    1 BF
    44%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.1°C / 19.1°C
    1 BF
    74%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 13.8°C / 16.5°C
    3 BF
    74%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    15°C 14.6°C / 14.9°C
    0 BF
    77%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 14.8°C / 15.4°C
    3 BF
    63%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 13.5°C / 13.5°C
    2 BF
    60%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.9°C / 15.9°C
    2 BF
    77%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    17°C 14.5°C / 16.9°C
    2 BF
    63%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 14.5°C / 14.5°C
    1 BF
    64%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.8°C / 19.3°C
    4 BF
    72%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    18°C 16.7°C / 18.3°C
    2 BF
    44%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    13°C 13.3°C / 13.3°C
    1 BF
    84%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 15.7°C / 18.3°C
    2 BF
    73%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 16.6°C / 16.6°C
    1 BF
    43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρω-δικαίωση για σχολικές καθαρίστριες

  • A-
  • A+
Το Δικαστήριο της Ε.Ε. απορρίπτει το σκεπτικό του Αρείου Πάγου, ότι η γνώση τους πως καλύπτουν πάγιες ανάγκες δικαιολογεί τις μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος τους ● Δικαιούνται ίδιες αμοιβές με αυτές των μονίμων που παρέχουν ίδια εργασία

Ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία. Αυτό υποδεικνύει εμμέσως το Δικαστήριο της Ε.Ε., απαντώντας σε προδικαστικά ερωτήματα του Εφετείου Αθηνών και δικαιώνοντας εργαζόμενες και εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα που είχαν προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια.

Το Ευρωδικαστήριο, με διάταξή του που δημοσιοποιήθηκε χθες, κρίνει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου –και συγκεκριμένα η συμφωνία-πλαίσιο που περιλαμβάνεται στην οδηγία 199/70/ΕΚ– «αντιτίθεται στην ελληνική ρύθμιση κατά την οποία εργαζόμενος ορισμένου χρόνου, του οποίου η σύμβαση έχει χαρακτηρισθεί ως σύμβαση έργου, δεν έχει δικαίωμα να λαμβάνει αμοιβή ισοδύναμη με εργαζόμενο αορίστου χρόνου, για τον λόγο ότι παρέχει την εργασία του στο πλαίσιο σύμβασης ορισμένου χρόνου, εν γνώσει ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη». Έτσι, το Ευρωδικαστήριο απορρίπτει εμμέσως και τη σχετική θέση του Αρείου Πάγου, που έχει κρίνει σε αδρές γραμμές ότι η διάκριση σε βάρος των εργαζομένων με σύμβαση έργου ή σύμβαση ορισμένου χρόνου σε σχέση με τους μόνιμους συναδέλφους τους δικαιολογείται, όταν ξέρουν ότι παρέχουν ίδια εργασία που καλύπτει πάγιες ανάγκες.

Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, που προφανώς θα οδηγήσει σε ανάλογη απόφαση του Εφετείου, το οποίο  έστειλε τα σχετικά προδικαστικά ερωτήματα, έχει ευρύτερο ενδιαφέρον για τις περίπου 9.500 σχολικές καθαρίστριες που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (10μηνες, αντίστοιχες με τη διάρκεια του σχολικού έτους) και μέχρι το 2020 εργάζονταν με συμβάσεις έργου, με αμοιβές πολύ χαμηλότερες των μονίμων.

Η υπόθεση που έφτασε στο Δικαστήριο της Ε.Ε. έχει βάθος 20ετίας και πλέον, καθώς οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι που προσέφυγαν στα δικαστήρια, έπειτα από απασχόληση έξι ετών με συμβάσεις έργου, με τον νόμο Παυλόπουλου (Π.Δ. 164/2004) που ενσωμάτωνε την κοινοτική οδηγία που απαγορεύει την κατάχρηση των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένων χρόνου, έγιναν αορίστου. Το 2009, με αγωγή ζητούσαν τις διαφορές αμοιβής από αυτές των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων. Η αγωγή απορρίφθηκε πρωτοδίκως, αλλά οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν στο Εφετείο. Το Δημόσιο άσκησε αναίρεση και ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημά του, με το αμφιλεγόμενο σκεπτικό που προαναφέραμε, ενώ το Εφετείο στο οποίο επέστρεψε η υπόθεση, έφτασε σε δίλημμα μεταξύ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της ερμηνείας της από τον Άρειο Πάγο, γι’ αυτό και διατύπωσε τα προδικαστικά ερωτήματα.

Το σκεπτικό του Ευρωδικαστηρίου, που δεν είναι πρώτη φορά που δικαιώνει συμβασιούχους του ελληνικού Δημοσίου και δη εργαζόμενους στην καθαριότητα, έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς ανατρέπει σειρά αποφάσεων του Αρείου Πάγου, αλλά και την πρακτική των κυβερνήσεων απέναντι σε συμβασιούχους. Το Ευρωδικαστήριο λέει, όχι μόνο ότι δεν επιτρέπεται άνιση μισθολογική μεταχείριση μεταξύ συμβασιούχων και μονίμων, αλλά και ότι:

■ Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων είναι ορισμένου χρόνου, κι ας χαρακτηρίζονταν οι συμβάσεις τους «μίσθωσης έργου».

■ Καμιά διαφορά δεν υπάρχει μεταξύ των καθηκόντων, των εργασιών και των επαγγελματικών υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι για τον καθαρισμό των σχολείων και των αντίστοιχων που αναλαμβάνουν οι συμβασιούχοι, επομένως υπέστησαν διάκριση στις αμοιβές, που αντίκειται στην ευρωπαϊκή οδηγία.

■ Το γεγονός ότι δούλευαν ξέροντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου, δεν αποτελεί «αντικειμενικό λόγο» που δικαιολογεί τη μισθολογική διάκριση σε βάρος τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Άρειος Πάγος: Απόφαση-σταθμός για τους συμβασιούχους Δημοσίου
Ανατροπές στα όσα ίσχυαν μέχρι στιγμής φέρνει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία αναγνώρισε ότι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με κάθε μορφής σύμβαση, δικαιούνται πλήρη καταβολή των...
Άρειος Πάγος: Απόφαση-σταθμός για τους συμβασιούχους Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχολικές καθαρίστριες στο Ευρωδικαστήριο
Mια υπόθεση που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά πάνω από 9.000 σχολικές καθαρίστριες/στές, που εξακολουθούν να απασχολούνται με το άθλιο καθεστώς της μίσθωσης έργου, θα απασχολήσει το προσεχές διάστημα το...
Σχολικές καθαρίστριες στο Ευρωδικαστήριο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενδείξεις για κακουργήματα
Στο 15σέλιδο πόρισμα που συνέταξε η Αρχή εντοπίζονται ενδείξεις τέλεσης σοβαρών κακουργηματικών πράξεων, οι οποίες αφορούν φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ενδείξεις για κακουργήματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διατεθειμένη να φτάσει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Αποφασισμένη να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο είναι η Γεωργία Μπίκα και ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την αναίρεση του βουλεύματος που έστειλε στο αρχείο την καταγγελία για βιασμό της.
Διατεθειμένη να φτάσει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
48ωρη απεργία σχολικών καθαριστριών για σταθερή δουλειά, μισθούς και ασφάλιση
Το τέλος του πολυετούς καθεστώτος εργασιακής επισφάλειας, πενιχρών μισθών και ανθυγιεινών συνθηκών ζητούν, το διήμερο 16-17 Μαΐου οι σχολικές καθαρίστριες, που σήκωσαν πολλαπλάσιο βάρος μέσα στην πανδημία.
48ωρη απεργία σχολικών καθαριστριών για σταθερή δουλειά, μισθούς και ασφάλιση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαίωση 2.500 γιατρών για τις περικοπές μισθών
O Αρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές μειώσεις σε γιατρούς του ΕΣΥ ιδιωτικού δικαίου κι έτσι τώρα θα πάρουν αναδρομικά που κυμαίνονται από 40.000 έως 60.000 ευρώ ο καθένας για την τελευταία...
Δικαίωση 2.500 γιατρών για τις περικοπές μισθών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας