• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.8°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.1°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 24.8°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 27.0°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 26.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποχή δικηγόρων για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

 • A-
 • A+
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας αποφάσισαν την αποχή από τις δίκες πρώτου βαθμού έως τις 15 Απριλίου με αίτημα να αποσυρθεί η νέα διάταξη του Ποινικού Κώδικα που με πρόσχημα την οπαδική βία προβλέπει ότι θα οδηγούνται στη φυλακή χωρίς αναστολή οι δράστες πλημμελημάτων, όταν τα αδικήματα θα διαπράττονται από συμμορία ● Εγκλεισμός ακόμη και για... κουκουλοφορία.

Αν και κάπως βραδυφλεγής, δεν παύει να είναι καίρια η αντίδραση των δικηγόρων για τη «νυχτερινή» και από το παράθυρο πολλοστή αλλαγή του άρθρου 187 του Π.Κ. στην κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης ενός αναχρονιστικού, αναποτελεσματικού και σκληρά τιμωρητικού ποινικού δικαίου α λα επιτελικό κράτος.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε την αποχή από τις δίκες πρώτου βαθμού που έχουν ως αντικείμενο τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Η αποχή θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου και το αίτημα είναι να αποσυρθεί η νέα διάταξη του άρθρου 187 παρ. 6. Με δυο λόγια η διάταξη αυτή -με πρόσχημα την οπαδική βία- προβλέπει ότι θα οδηγούνται στη φυλακή χωρίς αναστολή μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους και οι δράστες πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις, ζημιές σε περιουσίες κ.λπ., όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία.

Σημειώνεται εδώ ότι μπορεί να ασκηθεί δίωξη για συμμορία ακόμα κι αν τρεις πιτσιρικάδες βουτήξουν ένα κινητό. Μάλιστα αν καταδικαστούν θα πάνε -με νόμο Μητσοτάκη- φυλακή χωρίς το δικαστήριο να έχει δυνατότητα χορήγησης αναστολής στην έφεσή τους. Το ίδιο ισχύει πλέον και για κάποιον που πάει στο γήπεδα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, ακόμα κι αν δεν διαπράξει κανένα αδίκημα. Δηλαδή φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια για απλή... κουκουλοφορία! Μέχρι και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στη Βουλή για αυτή τη διάταξη.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά ως είχε παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και φορέων. Χωρίς να υπάρχει καμία επεξήγηση στην αιτιολογική έκθεση και μόλις λίγους μήνες αφότου για δεύτερη φορά η κυβέρνηση άλλαξε επί το κατασταλτικότερον τον νέο Ποινικό Κώδικα έρχεται να τρυπώσει από το παράθυρο άλλη μία διάταξη που για πολλοστή φορά τροποποιεί το άρθρο για τις εγκληματικές οργανώσεις.

Πλήθος κρατουμένων στις φυλακές ήδη βαρύνονται και με το συγκεκριμένο αδίκημα (εγκληματικής οργάνωσης/συμμορίας), το οποίο «εθιμικά» και καθ’ υπερβολή συνοδεύει κάθε εγκληματική δράση περισσότερων προσώπων με όλες τις επιβαρυντικές του περιστάσεις. Ακόμα και μια παρέα ανεγκέφαλων ή μικροαπατεώνων που σκέφτονται να διαπράξουν ένα ποινικό αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος βαρύνεται πλέον και με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της συμμορίας (άρ. 187 παρ. 3 Π.Κ.).

Συνταγή πάντα ίδια

Τώρα με την προσθήκη της 6ης παραγράφου στο άρθρο 187 Π.Κ. ορίζεται ότι η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ. Ακόμα μία φορά οι φτωχοδιάβολοι, π.χ. κλεφτρόνια ή παπατζήδες, θα πέφτουν ανελέητα στη δαγκάνα του νόμου με την οριζόντια επέκταση της αυστηρής διάταξης.

Η συνταγή πάντα η ίδια: καμία αναλογικότητα, καμία δυνατότητα στον δικαστή να κρίνει τη βαρύτητα της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, ώστε να αποφασίσει για αναστολή ή για μετατροπή της ποινής («Περισσότερη καταστολή με αφορμή την οπαδική βία», «Εφ.Συν.» 8.3.2022). Μακάρι βέβαια η αποχή των δικηγόρων να φέρει κάποιο αποτέλεσμα στο διαρκώς συρρικνούμενο από τους αρίστους κράτος δικαίου!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συνέδριο ποινικολόγων που δημιουργεί απορίες...
Οι συμμετοχές στο διήμερο συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Πάτρα δημιουργούν συνθήκες «πύργου της Βαβέλ» σε ό,τι αφορά τις θέσεις, τις απόψεις, τις δημόσιες τοποθετήσεις και την προσωπική στάση των ομιλητών.
Συνέδριο ποινικολόγων που δημιουργεί απορίες...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πίσω ολοταχώς με τους νέους κώδικες
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Τσιάρα με τις παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες. Κοινή συνισταμένη η επιβολή σκληρής καταστολής και τιμωρίας, ενώ επανέρχονται ακόμα και χουντικές διατάξεις περιορισμών της...
Πίσω ολοταχώς με τους νέους κώδικες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι δικηγόροι μιλούν για τις αλλαγές Τσιάρα στον Ποινικό Κώδικα
Δικηγόροι όλου του πολιτικού φάσματος εκθέτουν στην «Εφ.Συν» τις απόψεις τους σχετικά με τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης στον Ποινικό Κώδικα.
Οι δικηγόροι μιλούν για τις αλλαγές Τσιάρα στον Ποινικό Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ανησυχητικά δείγματα αλλαγών»
Οπως δυστυχώς διαπιστώνεται καθημερινά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, που δεν είναι νομικός, έχει αποφασίσει να προχωρά με τη σύμφωνη γνώμη των επιτελών του και όσων επιλέγει με προσωπικά ή πολιτικά κριτήρια να...
«Ανησυχητικά δείγματα αλλαγών»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πανηγυρική αθώωση για τον Τάσο Θεοφίλου
Ελεύθερος και «αθώος για όλα» ύστερα από 5 χρόνια στη φυλακή o Tάσος Θεοφίλου. Ενθουσιασμός και συγκίνηση στο δικαστήριο. Ενα μεγάλο «ευχαριστώ» στο κίνημα αλληλεγγύης. Δύο μικρά αποσπάσματα από τις...
Πανηγυρική αθώωση για τον Τάσο Θεοφίλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας