Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη σε β’ βαθμό των δύο κατηγορούμενων αστυνομικών για τον βαρύτατο τραυματισμό του Χρήστου Χρονόπουλου στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, το 2007. Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις όλων των μαρτύρων, με τελευταίο τον ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη, που προτάθηκε από τους κατηγορούμενους ως μάρτυρας υπεράσπισής τους.
Οι δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε οκτώ χρόνια κάθειρξη με αναστολή, επειδή, σύμφωνα με τους δικαστές, χτύπησαν άγρια μέσα στο αστυνομικό τμήμα τον Χρήστο, άτομο με ψυχιατρικό νόσημα, και τον κατέστησαν ανάπηρο για όλη του τη ζωή. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δεν τον ακούμπησαν και αποδίδουν το υποσκληρίδειο αιμάτωμα σε χτύπημα του θύματος πριν από την προσαγωγή του στο Τμήμα, όταν άλλοι δύο αστυνομικοί πήγαν να του περάσουν χειροπέδες και ο Χρήστος αντιστάθηκε και, όπως λένε, χτύπησε το κεφάλι του σε πάγκο. Αυτό, λοιπόν, που κλήθηκε να διαλευκάνει ο Σ. Τσαντίρης είναι από τι εκτιμάει ότι προκλήθηκε το υποσκληρίδειο αιμάτωμα.
«Αυτή η κάκωση συμβαίνει συνήθως σε πτώσεις. Το δάπεδο ή ο πάγκος είναι θλων αντικείμενο, αν η επιφάνειά τους είναι λεία, χωρίς κόγχη ή γωνία», κατέθεσε ο μάρτυρας και απέκλεισε την άμεση πλήξη του θύματος με κλομπ, ρόπαλο ή γροθιά, επειδή, όπως εξήγησε, «θα άφηνε σκληρό αποτύπωμα». Τις πολλές εκχυμώσεις και κακώσεις στο σώμα του Χρήστου τις χαρακτήρισε «απλές σωματικές βλάβες» και παρατήρησε ότι είναι κυρίως από την αριστερή πλευρά, επομένως μπορεί να προκλήθηκαν από πτώση.
Οι εκτιμήσεις του ιατροδικαστή προκάλεσαν πολλές ερωτήσεις από την έδρα του δικαστηρίου, κυρίως επειδή είναι αντίθετες με όσα έχουν καταθέσει ο ιατροδικαστής Γιώργος Ντιλέρνια, που κλήθηκε από τη Δικαιοσύνη να επιληφθεί της υπόθεσης, αλλά και οι γιατροί στο Θριάσιο Νοσοκομείο (νευροχειρουργός και διευθύντρια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας) που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια (και τα κατάφεραν) να κρατηθεί ο Χρήστος στη ζωή, παρά την αμετάστρεπτη βλάβη στην υγεία του, που τον έχει καταστήσει ανάπηρο σε συντριπτικό ποσοστό.
Στις επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως και των δικαστών, ο Σ. Τσαντίρης απάντησε ότι ο παθών μπορεί να έπεσε ύστερα από σπρώξιμο και ότι, αν το θύμα είχε χτυπήσει στον πάγκο πριν από την προσαγωγή του, θα ένιωθε ζαλάδα. Αυτό δεν συνέβη, καθώς μάρτυρες αστυνομικοί έχουν καταθέσει ότι ο Χρήστος δεν έδειχνε να έχει κάτι όταν μπήκε όρθιος και περπατώντας στο Α.Τ. Επίσης, ο ιατροδικαστής υποστήριξε ότι ο Γ. Ντιλέρνια μπορούσε να αντιληφθεί αν οι εκχυμώσεις προέρχονται από κλομπ, όπως άλλωστε ο κ. Ντιλέρνια έχει καταθέσει.
● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Απριλίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας