Δεύτερη σε σειρά προκαταρκτική εξέταση για υπόθεση του δήμου Θεσσαλονίκης διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά από εκείνη που αφορά τα 50 λεωφορεία της Λιψίας. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο της έρευνας έχει τεθεί η υπόθεση της πλατείας Ελευθερίας, της ματαίωσης του έργου ανάπλασής και, κυρίως, της μετατροπής της εκ νέου, αντί για χώρο πρασίνου και μνήμης του Ολοκαυτώματος των εβραίων της πόλης, σε υπαίθριο παρκινγκ.
Η παρέμβαση της Εισαγγελίας έρχεται σε συνέχεια της καταγγελίας 15 δημοτικών συμβούλων από διαφορετικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τη νομιμότητα των εργασιών, με τις οποίες η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα μετέτρεψε την πλατεία ξανά σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
Οι 15 σύμβουλοι (Σπύρος Βούγιας, Γλυκερία Καλφακάκου, Έλλη Χρυσίδου, Δέσποινα (Νέλλη) Αηδονά, Δρόσος Τσαβλής, Ιωάννα Σπανού, Γιώργος Ορφανός, Χριστίνα Αρχοντή, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαρία Πασχαλίδου, Μαρία Αρβανιτίδου, Παναγιώτα Αθανασιάδου, Ανδρέας Κουράκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Κωνσταντίνος Ξενόπουλος) έχουν προβεί ήδη σε σειρά κινήσεων με πρώτη την καταγγελία των ενεργειών του δήμου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ παράλληλα είχαν καταθέσει αιτήσεις σχετικά με το σύννομο των πράξεων στο Δασαρχείο, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Τροχαία και την Πολεοδομία καθώς όπως υποστηρίζουν δεν έχει εκδοθεί καμιά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ούτε και υπάρχει κάποια άδεια από τις σχετιζόμενες υπηρεσίες.
Η στάση του δήμου παραμένει μυστήριο, καθώς αν και ευρισκόμενος υπό τη διαρκή πίεση των γεγονότων και των διαμαρτυριών, αρνείται να δημοσιοποιήσει τα σχέδιά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στη διάρκεια των εκδηλώσεων της Πορείας Μνήμης στη μετατροπή της πλατείας σε χώρο μνήμης, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα –ερωτηθείς σχετικά– είχε απαντήσει «θα γίνει αυτό που πρέπει, όπως πρέπει, όταν πρέπει».
Την ίδια στιγμή διέρρεε πληροφορίες ότι η μελέτη για κατασκευή υπόγειου παρκινγκ που είχε παραγγείλει έδειχνε ότι ένα τέτοιο πάρκινγκ θα ήταν βιώσιμο. Πάντως ούτε τη μελέτη αυτή έχει δημοσιοποιήσει! Κι έτσι η δήλωση του δημάρχου στην πρόσφατη εκδήλωση στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό για το Ολοκαύτωμα ότι «η πλατεία Ελευθερίας θα γίνει πάρκο μνήμης, απονομής τιμής και δικαίου. Δεν υπήρξε ποτέ και από κανέναν καμιά διαφορετική σκέψη» προστίθεται στις κατά καιρούς εκφρασθείσες ασάφειες.
Εξάλλου, ήδη συμπληρώνονται τρία χρόνια θητείας της νέας διοίκησης και αν αποφασισθεί κατασκευή υπόγειου παρκινγκ τότε κανένας στη Θεσσαλονίκη δεν προβλέπει ότι θα χρειαστούν λιγότερα από δέκα χρόνια για την πραγματοποίησή του. Αν ο δήμαρχος πιστεύει ότι θα ξεχαστεί η υπόθεση και θα κοπάσουν οι διαμαρτυρίες πλανάται οικτρά, κι αν το πείσμα μείνει η πυξίδα του τότε η πλατεία Ελευθερίας δεν αποκλείεται να γίνει ο χώρος «ενταφιασμού» του πολιτικού του μέλλοντος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας