• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.2°C / 5.8°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 5.7°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.1°C / -0.6°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 5.4°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.6°C / 1.8°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 9.8°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 6.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.3°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  6 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.0°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.5°C / 4.5°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.1°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.1°C / 6.1°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.9°C / -0.9°C
  2 BF
  65%

Ζητούν ποινικές διώξεις για 13 εμπλεκόμενους στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ

 • A-
 • A+

Τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος αποδίδει η Οικονομική Εισαγγελία σε στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, της περιόδου 2007-2009, ενός Μητροπολίτη σε Μητρόπολη της Αττικής, αλλά και σε εκπροσώπους εταιρειών, που εμπλέκονται σε παράνομες επιχορηγήσεις ποσών που αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Με παραγγελία τους προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος συνολικά 13 προσώπων που εμπλέκονται στη μεγάλη υπόθεση διασπάθισης δημόσιου χρήματος, εκ των οποίων οι 9 ήταν κατά την επίμαχη περίοδο μέλη διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η δικογραφία που αποστέλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, περιλαμβάνει 5 περιπτώσεις επιχορηγήσεων, οικονομικών ενισχύσεων και συναλλαγών με εταιρείες αλλά και την επίμαχη Μητρόπολη, της οποίας ο επικεφαλής, εν ενεργεία Μητροπολίτης, είχε διατελέσει επί σειρά ετών μέλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μάλιστα ο εν λόγω Μητροπολίτης φαίνεται να έχει εμπλοκή σε δύο από τις 5 υπό διερεύνηση υποθέσεις για τις οποίες ζητείται η άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης.

Η έρευνα για την υπόθεση διενεργείται επί σειρά ετών, από τρεις εισαγγελείς, οι οποίοι χρειάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να κάνουν ενέργειες για ανάκτηση εγγράφων που ήταν εξαφανισμένα από τα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Είναι χαρακτηριστικό πως το αποδεικτικό υλικό που συνέλεξαν οι τρεις εισαγγελείς, καταλαμβάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο, υλικό που για να μεταφερθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών θα ζητηθεί η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών.

Η δικογραφία που αποστέλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών αποτελεί ένα μέρος της υπό διερεύνηση υπόθεσης που τέθηκε στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών το 2012, μετά από παραγγελία του τότε Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Οι εισαγγελείς στην πρώτη υπόθεση, καταλογίζουν στα υπό διερεύνηση στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι σε διάστημα 26 μηνών, κατά την επίμαχη περίοδο, κατέβαλαν στην εμπλεκόμενη Μητρόπολη ποσό που φθάνει τις 749 χιλιάδες ευρώ. Η συγκεκριμένη εκκλησιαστική δομή, έλαβε 18 επιχορηγήσεις, για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων, για άπορους και μετανάστες, για υγειονομικό υλικό στην Λωρίδα της Γάζας, για κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην Τήνο κ.ά. Σύμφωνα με το πόρισμα των Οικονομικών εισαγγελέων, οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την Μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε «αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας».

Σε άλλη από τις πέντε υποθέσεις, το Κέντρο, το 2009, με σύμβαση που υπέγραψε, κατέβαλε ποσό σχεδόν 200 χιλιάδων ευρώ σε εκτυπωτική εταιρεία για την εκτύπωση 1,5 εκατομμυρίων ενημερωτικών φυλλαδίων για τη Νέα Γρίπη (γρίπη των χοίρων) και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Ωστόσο, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, πρόκειται για εικονική εκτύπωση καθώς τα φυλλάδια που διατέθηκαν σε φιλάθλους σε γήπεδα ήταν 126 χιλιάδες με τα υπόλοιπα ούτε να έχουν διατεθεί σε άλλα σημεία αλλά ούτε και να είχαν αποθηκευθεί κάπου.

Η τρίτη υπόθεση αφορά καταβολή ποσού 232.050 ευρώ από το Κέντρο σε ιστοσελίδα Υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, χωρίς την κατάρτιση σύμβασης που να αιτιολογεί την πληρωμή. Οι εισαγγελείς αναφέρουν πως η εταιρεία που εμφανίζεται διαχειρίστρια της ιστοσελίδας, που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό και εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009. Μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία "Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη" το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.

Για την τέταρτη περίπτωση το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρει ότι αφορούσε ποσό 180.240 ευρώ, για την έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα το περιοδικό εκδόθηκε μία και μοναδική έκδοση και καταβλήθηκαν μεγάλα ποσά σε 6 δημοσιογράφους εκ των οποίων μόνο ένας να φαίνεται ότι εργάστηκε.

Η τελευταία υπόθεση που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αφορά ποσό των 750 χιλιάδων ευρώ που δόθηκαν προκαταβολικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταιρεία επικοινωνίας για την διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ωστόσο ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Οι εισαγγελείς σημειώνουν πως για το υπόλοιπο ποσό, που φθάνει το μισό εκατομμύριο, δεν έλαβαν επαρκείς εξηγήσεις.

Η Οικονομική Εισαγγελία έχει δώσει εντολή για την διενέργεια φορολογικού ελέγχου σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που κατά την επίμαχη περίοδο είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ σε έλεγχο τίθεται και τα οικονομικά της εμπλεκόμενης Μητρόπολης.

Παράλληλα συνεχίζει την έρευνα όσον αφορά ποσό περίπου 185 χιλιάδων ευρώ που δόθηκε από το Κέντρο σε δημοσιογράφο για υπηρεσίες δημοσιογραφικές και προβολής των δράσεων Κέντρου μέσω συνεργασίας με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες.

Τέλος, θέτει στο αρχείο τη δικογραφία που αφορούσε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, την υπόθεση των συμβάσεων του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τη χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες, καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχοι για απάτη με ελαφρυντικά
Σε μικρές ποινές με αναστολή καταδικάστηκαν πρωτοδίκως οι βασικοί κατηγορούμενοι στην πρώτη μεγάλη δίκη για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ενώ αθωώθηκε η πρώην γραμματέας του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ενοχοι για απάτη με ελαφρυντικά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μια αναμενόμενη απόφαση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος υπέρ Ντογιάκου
«Κατά το Σύνταγμα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όλοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί εντάσσονται στη δικαστική λειτουργία της Πολιτείας και απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας».
Μια αναμενόμενη απόφαση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος υπέρ Ντογιάκου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προθεσμία για τις 3 Φεβρουαρίου έλαβε ο π. Αντώνιος της Κιβωτού του Κόσμου
Καλείται να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για την διάπραξη ενός κακουργήματος και ενός πλημμελήματος, μετά τις καταγγελίες δύο φιλοξενούμενων αγοριών σε δομές της Κιβωτού.
Προθεσμία για τις 3 Φεβρουαρίου έλαβε ο π. Αντώνιος της Κιβωτού του Κόσμου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενώπιον των εισαγγελέων π. Αντώνιος και υπάλληλοι της Κιβωτού
Κλήση για να παρουσιαστεί ενώπιον των εισαγγελέων Ανηλίκων έχει λάβει ο πατέρας Αντώνιος για σήμερα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κακουργήματα.
Ενώπιον των εισαγγελέων π. Αντώνιος και υπάλληλοι της Κιβωτού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εγκύκλιος του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς Εφετών: Να διερευνώνται οι καταγγελίες κρατουμένων για κακοποίηση
Επειτα από ακόμα μία εξευτελιστική για την Ελλάδα καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έσπευσε να «θυμίσει» τα αυτονόητα για ένα κράτος δικαίου.
Εγκύκλιος του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς Εφετών: Να διερευνώνται οι καταγγελίες κρατουμένων για κακοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας