• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.3°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 30.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.2°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  56%
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα δίκη για το «αμαρτωλό» Ταμείο

 • A-
 • A+
Για πέντε κακουργήματα προτείνεται να καθίσουν στο εδώλιο 14 πρώην μέλη Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού λογοδοτώντας για τα εικονικά δάνεια της περιόδου 2012-2014.

Νέα δίκη, με βαρύτερες κατηγορίες, δρομολογείται για το –ευρύτερα γνωστό ως «αμαρτωλό»– Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο πολύπλευρης δικαστικής έρευνας.

Μετά την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ευγενία Σιδέρη προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την παραπομπή 14 μελών πρώην διοικητικών συμβουλίων του Ταμείου σε δίκη, με πέντε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την περιβόητη υπόθεση των εικονικών δανείων της περιόδου 2012-2014, κατά την οποία πρόεδρος του Ταμείου υπήρξε ο Γ. Τσακοπιάκος και διευθυντής ο Γ. Βλαντής.

Στους κατηγορούμενους αποδίδονται –κατά περίπτωση– τα αδικήματα της α) συγκρότησης κι ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, β) πλαστογραφίας, γ) ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, δ) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ε) υπεξαίρεσης από κοινού και κατ' εξακολούθηση.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, κατά την επίμαχη περίοδο δόθηκαν εικονικά δάνεια σε 133 υπαλλήλους του υπουργείου από το Ταμείο, χωρίς όμως οι «δανειολήπτες» να έχουν λάβει τα χρήματα που υποτίθεται ότι ζήτησαν. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι μια μάζα υπαλλήλων είχε από την αρχή της υπόθεσης καταθέσει μηνύσεις, ενημερώνοντας τις αρχές ότι αν και τα δάνεια εμφανίζονταν να έχουν εγκριθεί και εκταμιευθεί στο όνομά τους, οι ίδιοι ουδέποτε τα ζήτησαν ή τα εισέπραξαν. Το ύψος των δανείων-μαϊμού υπολογίζεται σε 282.500 ευρώ.

Πλαστό περιεχόμενο

Στην εισαγγελική πρόταση περιγράφεται η εξής μεθοδολογία:

■ Εν αγνοία των υπαλλήλων και στο όνομά τους, υποβαλλόταν δήθεν αίτηση για χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων ή/και δανείων, το άθροισμα των οποίων κυμαινόταν από 1.000 έως 3.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο. «Το περιεχόμενο των αιτήσεων ήταν εξ αρχής πλαστό, καθώς κανείς από τα αναφερθέντα πρόσωπα δεν συνέταξε ή κατέθεσε τέτοια αίτηση. Πλαστογραφημένη επίσης ήταν και η υπογραφή των υπαλλήλων...».

■ Οι αιτήσεις καταχωρίζονταν στο εκάστοτε βιβλίο πρωτοκόλλου (...) και στη συνέχεια εισάγονταν προς συζήτηση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, όπου «γίνονταν μαζικά δεκτές εν όλω ή εν μέρει, πάντοτε με ομόφωνη γνώμη των μελών του Δ.Σ.».

■ Κατόπιν (...) υπογράφονταν δήθεν αποδείξεις πληρωμής για τον κάθε υπάλληλο, από μπλοκ που έφερε αρίθμηση και τη σφραγίδα του Ταμείου.

■ Οι αποδείξεις αυτές «επίσης ήταν πλαστές κατά περιεχόμενο, αφού ουδέποτε έλαβε χώρα τέτοια καταβολή στους υπαλλήλους, ενώ επί των αποδείξεων αυτών δήθεν πληρωμής ετίθετο πάντα η εμφανής ίδια υπογραφή ενός πληρώσαντος, ο οποίος βεβαίωνε κατ' αυτόν τον τρόπο την πληρωμή των ποσών αυτών, ενώ παράλληλα πλαστογραφούνταν η υπογραφή των υπαλλήλων».

■ Τα δάνεια, υποτίθεται, θα αποπληρώνονταν με μηνιαίες παρακρατήσεις από τον μισθό του «δανειολήπτη». Αλλά προκειμένου να μη γίνει αντιληπτό αυτό από τους υπαλλήλους στο όνομα των οποίων εγκρινόταν το δάνειο, «εισαγόταν εκ νέου, εν αγνοία τους και πάλι, δήθεν “αίτηση μετατροπής” δανείου σε οικονομικό βοήθημα, η δε αίτηση ομοίως καταχωριζόταν ψευδώς στο βιβλίο πρωτοκόλλου (…), ακολουθούσε νέο Δ.Σ. με την ίδια σύνθεση, όπου ως θέμα ημερήσιας διάταξης ετίθεντο ψευδείς αιτήσεις των υπαλλήλων, οι οποίοι δήθεν “για λόγους κοινωνικής αντίληψης” ζητούσαν να μετατραπούν τα υπό απόσβεση δάνειά τους σε βοηθήματα πριν καν αρχίσει η αποπληρωμή τους, προκειμένου να μην αναζητηθούν τα χρήματα».

Οι πρώτες διώξεις

Επί της εισαγγελικής πρότασης της κ. Σιδέρη, αναμένεται προσεχώς η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την παραπομπή των κατηγορούμενων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες διώξεις για την υπόθεση των δανείων –με τη διαφορά ότι στα πέντε κακουργήματα συμπεριλαμβανόταν η κατηγορία της απιστίας, αντί της υπεξαίρεσης– είχαν ασκηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Ο Γ. Τσακοπιάκος είχε παραδεχθεί ότι συμπεριλαμβανόταν στους κατηγορούμενους.

Αναφορές για την παραπάνω υπόθεση έχουν γίνει και κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει δίκης για την υπόθεση υπεξαίρεσης βιβλίων πρωτοκόλλου του Ταμείου, της περιόδου 2015-2017, καθώς και βιβλίων με πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου. Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», για την υπόθεση υπεξαίρεσης των βιβλίων ο εισαγγελέας της έδρας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών έχει προτείνει την καταδίκη των Γ. Τσακοπιάκου και Γ. Βλαντή (και την αθώωση υπόλοιπων εμπλεκόμενων μελών πρώην διοικητικών συμβουλίων), αποδομώντας τους ισχυρισμούς τους περί σε βάρος τους «πολιτικής σκευωρίας» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο για πέντε κακουργήματα 14 πρώην μέλη του αμαρτωλού ταμείου
Το δικαστικό συμβούλιο, υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση σε βάρος των 14 που καλούνται να λογοδοτήσουν για τα εικονικά δάνεια της περιόδου 2012-2014.
Στο εδώλιο για πέντε κακουργήματα 14 πρώην μέλη του αμαρτωλού ταμείου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεύθεροι οι 8 συλληφθέντες από την παρέμβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Ορίσθηκε για τον Ιούνιο η δικάσιμος για τις κατηγορίες που βαραίνουν τους 8 αγωνιστές εργαζόμενους και φοιτητές του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Με συνθήματα και πανηγυρισμούς έγιναν δεκτοί έξω από τα δικαστήρια...
Ελεύθεροι οι 8 συλληφθέντες από την παρέμβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρόταση ενοχής για Τσακοπιάκο-Βλαντή
Τα ηγετικά στελέχη της πρώην διοίκησης κατηγορούνται για υπεξαγωγή εγγράφων και συγκεκριμένα ότι αφαίρεσαν από το γραφείο του Ταμείου τα βιβλία πρωτοκόλλου τριών ετών καθώς και τα πρακτικά του διοικητικού...
Πρόταση ενοχής για Τσακοπιάκο-Βλαντή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα ρίχνει σε... σκευωρία και ο Γ. Τσακοπιάκος του αμαρτωλού Ταμείου
Ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ ισχυρίστηκε ότι είναι θύμα ενορχηστρωμένης προσπάθειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη δίκη για την εξαφάνιση των βιβλίων των πρωτοκόλλων της περιόδου 2015-2017.
Τα ρίχνει σε... σκευωρία και ο Γ. Τσακοπιάκος του αμαρτωλού Ταμείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο χρόνια φαγούρας
Για παράβαση καθήκοντος με στόχο τη συγκάλυψη σκανδάλου κατηγορεί την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Βερναρδάκης.
Δύο χρόνια φαγούρας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίκη για το εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο «Ηπειρος»
Εναν χρόνο μετά το εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά η ποινική διαδικασία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
Δίκη για το εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο «Ηπειρος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας