• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 35.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 31.1°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.6°C / 33.8°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.0°C / 27.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  3 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.9°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  26°C 25.9°C / 30.1°C
  5 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.2°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.8°C / 35.0°C
  3 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 30.7°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  1 BF
  55%

Τα πλήρη στοιχεία για το πώς διατέθηκαν τα χρήματα του «Μένουμε Σπίτι» είχε ζητήσει με προσφυγή ο ανεξάρτητος οργανισμός Vouliwatch

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Δικαιοσύνη «αδειάζει» την ΕΑΔ

 • A-
 • A+
Το Διοικητικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του Vouliwatch, που ζητούσε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας τη δημοσιοποίηση των σχετικών με τη λίστα Πέτσα εγγράφων.

Με 16 σελίδων αναλυτικό σκεπτικό και με βάση τους ισχύοντες νόμους εκδόθηκε η –υπέρ της λογοδοσίας– απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου με την οποία γίνεται δεκτή η προσφυγή του ανεξάρτητου οργανισμού Vouliwatch που ζητούσε να διαβιβαστούν άμεσα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας όλα τα σχετικά με τη λίστα Πέτσα έγγραφα. Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 20 Ιανουαρίου («Στο φως όλα τα έγγραφα για την ένοχη λίστα Πέτσα», «Εφ.Συν.» 21.1.2022) και τώρα δόθηκε εγγράφως και το πλήρες σκεπτικό.

Το Vouliwatch είχε καταθέσει προσφυγή από τον Ιούνιο του 2020, ζητώντας πλήρη στοιχεία για το πώς διατέθηκαν τα χρήματα του «Μένουμε Σπίτι». Το αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο παρέμεινε αναπάντητο, ενώ μετά την απόλυτη σιωπή «προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα που μας παρέχει η νομοθεσία για να διεκδικήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο μας δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία και καταθέσαμε διοικητική προσφυγή ενώπιον της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας». Τον Σεπτέμβριο του 2020 δόθηκε έγγραφη απάντηση της ΕΑΔ με την οποία δήλωνε αναρμόδια.

Αναλυτικός κατάλογος

Σύμφωνα με την απόφαση, «η αιτούσα (Vouliwatch) υπέβαλε αρχικώς προς τη γενική γραμματεία Ενημέρωσης αίτηση ζητώντας την προσκόμιση σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή εντός των προβλεπομένων προθεσμιών πλήρη και αναλυτικό κατάλογο, από τον οποίο να προκύπτουν α) ονομαστικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έλαβαν ή που πρόκειται να λάβουν από το ελληνικό Δημόσιο χρηματοδότηση είτε απευθείας είτε μέσω ενδιάμεσης διαφημιστικής εταιρείας για τη διαφημιστική καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”, β) το ακριβές ποσόν το οποίο έχει δεσμευτεί στο δημόσιο ταμείο καθώς και αυτό που έχει ήδη ληφθεί/εκταμιευθεί ή δεσμευτεί προς το κάθε μέσο, γ) τα νόμιμα κριτήρια επιλεξιμότητας των ΜΜΕ που επωφελούνται από την κρατική χρηματοδότηση καθώς και τη διαδικασία υπολογισμού των ποσών που έλαβε ή πρόκειται να λάβει το κάθε μέσο, δ) το συνολικό ποσό της αμοιβής της εταιρείας Initiative Media [...]».

Η απόφαση καταλήγει: «Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση, τόσο η γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, απορρίπτοντας σιωπηρώς την αίτηση της αιτούσας, όσο και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, απορρίπτοντας σιωπηρώς την ενδικοφανή προσφυγή της, χωρίς να περιλάβουν αιτιολογία ανακοινώνοντας τους λόγους της απόρριψης [...], παραβίασαν ουσιώδη τύπο της διαδικασίας ο οποίος απαιτείται για την έκδοση των σχετικών πράξεων».

Αιτιολογημένη άρνηση

Στην απόφαση παρατίθενται όλοι οι σχετικοί νόμοι που επιβάλλουν για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας, χωρίς καμία –στην περίπτωση αυτή– παραβίαση προσωπικών δεδομένων, να δίνονται στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν κρατικά όργανα και δημόσιο χρήμα και σε αντίθετη περίπτωση η άρνηση να είναι απολύτως αιτιολογημένη. Τέλος, σε πλήρη σύνθεση και σε δημόσια συνεδρίαση στην οποία εκπροσωπήθηκαν το Vouliwatch και ο διοικητής της ΕΑΔ Α. Μπίνης, το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε ότι γίνεται δεκτή η αίτηση και ακύρωσε την απόρριψή της από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Η συνέχεια σχετικά με το τι θα πράξει η ΕΑΔ και το αν τελικά οι πολίτες θα μάθουν πού και πώς μοιράστηκε και μοιράζεται το δημόσιο χρήμα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά όταν και η εξεταστική επιτροπή της Βουλής μετατράπηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία σε πραγματική παρωδία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η ΕΑΔ απορρίπτει τώρα και δικαστικές αποφάσεις
H Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την οποία ίδρυσε στα δικά της μέτρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιφυλάσσει καθημερινές εκπλήξεις στην κοινωνία των πολιτών και στους φορείς που τη συγκροτούν.
Η ΕΑΔ απορρίπτει τώρα και δικαστικές αποφάσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δ. Εφετείο: Άμεσα να διαβιβαστούν από την ΕΑΔ τα έγγραφα της λίστας Πέτσα
Mετά τη μη ανταπόκριση του κ. Αγγ. Μπίνη στο αίτημα να χορηγήσει τα δημόσια αυτά έγγραφα, το vouliwatch προσέφυγε στη δικαιοσύνη που έκρινε νόμιμη την προσφυγή.
Δ. Εφετείο: Άμεσα να διαβιβαστούν από την ΕΑΔ τα έγγραφα της λίστας Πέτσα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο φως όλα τα έγγραφα για την ένοχη λίστα Πέτσα
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση του ανεξάρτητου οργανισμού Vouliwatch και υποχρεώνει την ΕΑΔ να δώσει στη δημοσιότητα και εκείνα τα στοιχεία που έμειναν απόρρητα.
Στο φως όλα τα έγγραφα για την ένοχη λίστα Πέτσα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συνέδριο ποινικολόγων που δημιουργεί απορίες...
Οι συμμετοχές στο διήμερο συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Πάτρα δημιουργούν συνθήκες «πύργου της Βαβέλ» σε ό,τι αφορά τις θέσεις, τις απόψεις, τις δημόσιες τοποθετήσεις και την προσωπική στάση των ομιλητών.
Συνέδριο ποινικολόγων που δημιουργεί απορίες...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Καρικατούρα το ηχητικό... ντοκουμέντο Βγενόπουλου»
Με εκτενέστατη νέα παρέμβαση επανήλθε χθες ο Σπ. Χριστόφιλος, δικηγόρος και γιος της Βασιλικής Θάνου, σχετικά με το «λάφυρο», δηλαδή το ηχητικό Βγενόπουλου με βάση το οποίο διατάχθηκε κατεπείγουσα προανάκριση...
«Καρικατούρα το ηχητικό... ντοκουμέντο Βγενόπουλου»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Δικαιοσύνη σε ρόλο δεύτερο με φωτογραφικές διατάξεις
Παραπεμπτικό βούλευμα-καταπέλτης για επίορκους κρατικούς υπαλλήλους/εφοριακούς σε εφτά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής κινδυνεύει να μείνει αδίκαστο εξαιτίας φωτογραφικής διάταξης της κυβέρνησης.
Η Δικαιοσύνη σε ρόλο δεύτερο με φωτογραφικές διατάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας