• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.8°C
  1 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 29.4°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 26.4°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 25.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  0 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.4°C / 28.8°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.4°C
  0 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ομίχλη
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 23.5°C / 29.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 31.0°C
  1 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.1°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  74%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον Αρειο Πάγο καταγγελίες για επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+
Πνιγμοί, βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση προσφύγων ανάμεσα στα κακουργήματα που καταγγέλλονται.

Καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις και το σκηνικό βίας και ανομίας που διαδραματίζεται στα θαλάσσια σύνορα και στις ακτές των νησιών του Βορείου Αιγαίου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η οργάνωση Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Στα στοιχεία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός συνεντεύξεων από πρόσφυγες-θύματα επαναπροωθήσεων οι οποίοι περιγράφουν με αναλυτικό τρόπο αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, που φτάνουν μέχρι και τις καταγγελίες για δολοφονίες, απόπειρες δολοφονίας, βιασμούς, ληστείες, απαγωγές και σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και ανδρών.

Ανάμεσα στα έξι περιστατικά βρίσκεται και αυτό της επαναπροώθησης 28 ατόμων από τη Σάμο, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο μικροσκόπιο της κοινής έρευνας των Guardian, Lighthouse Reports, Μediapart και Spiegel, η οποία κατέγραφε επιπλέον τον θάνατο δύο προσφύγων από πνιγμό, τους οποίους πέταξε το Λιμενικό απευθείας στη θάλασσα καταμεσής του πελάγους για να φτάσουν στην Τουρκία, κι ας μην ήξεραν κολύμπι.

Οι μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει το ΕΠΣΕ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας, που καταγράφουν λιμενικούς να χτυπούν άγρια τα θύματα και να κάνουν μέχρι και κολπική και πρωκτική έρευνα για να τους αφαιρέσουν χρήματα. Μάλιστα όπως αναφέρουν σε δύο περιπτώσεις, η έρευνα έγινε σε όλους με το ίδιο γάντι…

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», για την ίδια υπόθεση αναμένεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία της Σάμου η οργάνωση Human Rights Legal Help και ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης.

Κολπική ή πρωκτική έρευνα καταγράφεται και σε άλλες τρεις βίαιες επαναπροωθήσεις, την επαναπροώθηση 27 προσφύγων πάλι από τη Σάμο στις 18 Σεπτεμβρίου, 19 προσφύγων από τη Σάμο στις 21 Σεπτεμβρίου και 23 προσφύγων από την Ικαρία στις 17 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στην επιχείρηση της Ικαρίας καταγράφονται σπασμένα χέρια από τη βία των αρχών, ενώ οι λιμενικοί δεν δίστασαν να φάνε ακόμα και τα τρόφιμα που άρπαξαν από τους πεινασμένους πρόσφυγες και να πετάξουν τις πάνες των μωρών στη θάλασσα.

Βιασμός από τις αρχές καταγγέλλεται στην επαναπροώθηση 27 προσφύγων από τη Σάμο στις 13 Νοεμβρίου. Μία από τα θύματα αναφέρει ότι δύο αστυνομικοί την έπιασαν μόνη και αφού της πέρασαν χειροπέδες την βίασαν κοντά σε ξενοδοχείο σε μία μικρή συστάδα λουλουδιών.

«Μου πέρασαν χειροπέδες και με βίασαν δύο αστυνομικοί κοντά στο ξενοδοχείο Stella σε μια μικρή συστάδα λουλουδιών, αφού με συνέλαβαν μόνη μου», αναφέρει μία από τα θύματα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, και σε αυτή την περίπτωση το Λιμενικό πέταξε τέσσερις πρόσφυγες απευθείας στη θάλασσα, χωρίς να τους βάλουν σε liferaft.

Ο Παναγιώτης Δημητράς (ΕΠΣΕ) δηλώνει στην «Εφ.Συν.»: «τον Νοέμβριο του 2021 δημοσιοποιήσαμε 30 συνεντεύξεις θυμάτων πέντε επαναπροωθήσεων…Αυτές υποβλήθηκαν τότε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη διερευνητική επίσκεψή της στην Ελλάδα εν όψει σύνταξης νέας έκθεσης για την Ελλάδα...Καθώς η ελληνική Δικαιοσύνη δεν κινήθηκε αυτεπάγγελτα, ξεκινάμε σήμερα, 21 Φεβρουαρίου 2022, την υποβολή έξι εγκλήσεων εκ μέρους των θυμάτων.

Θα ζητήσουμε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ορίσει αντιεισαγγελέα για να συντονίσει τις ανακρίσεις, καθώς οι μέχρι τώρα 20 εισαγγελικές έρευνες για παλαιότερες εγκλήσεις ή αναφορές μας για 200+ επαναπροωθήσεις έχουν τελματώσει. Θα τονίσουμε με επιμονή πως παράλληλα η Ελλάδα δικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από τις 2 Δεκεμβρίου 2021 ταυτόχρονα για 32 επαναπροωθήσεις για συμβάντα που περιλαμβανονται σε αυτές τις 200+ επαναπροωθήσεις. Αυτά εκθέτουν διεθνώς το κράτος δικαίου, το κύρος του οποίου μόνο η Εισαγγελία Αρείου Πάγου μπορεί να αποκαταστήσει διασφαλίζοντας την αποτελεσματική και ταχεία διερεύνηση όλων των δικογραφιών μέσα στο 2022».

Ασφαλιστικά μέτρα από το ΕΔΔΑ για δύο επαναπροωθήσεις

Την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) πέτυχαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας για δύο υποθέσεις επαναπροώθησης οι οργανώσεις Aegean Boat Report και Legal Center of Lesvos, προκειμένου να αποτραπεί η απομάκρυνση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα. Το ΕΔΔΑ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση πληροφορίες για την κατάσταση των προσφύγων και πιέζει να μην απελαθούν.

Το αίτημα της Aegean Boat Report αφορούσε τέσσερις πρόσφυγες που παρέμειναν κρυμμένοι δύο μέρες πριν τους ανακαλύψουν οι αρχές. Οι τρεις κατέληξαν στην Τουρκία, αφού η απόφαση του ΕΔΑΑ ήρθε με καθυστέρηση. Την ίδια ημέρα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα ύστερα από αίτημα του Legal Center of Lesvos για άλλους 11 πρόσφυγες, που βρίσκονταν σε σκάφος που μετέφερε συνολικά 30 πρόσφυγες στις 14 Φεβρουαρίου. Από αυτούς καταγράφηκαν 22 άτομα και οι υπόλοιποι οκτώ βρέθηκαν σε liferaft έξω από το Τσεσμέ τις επόμενες ώρες.

Οι δύο οργανώσεις χαρακτηρίζουν την παρέμβαση του Δικαστηρίου σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των παράνομων επαναπροωθήσεων.

Ο γολγοθάς Γαλλίδας υπηκόου φτάνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Γαλλιδα υπήκοος, που είχε βρεθεί στην Τουρκία το 2013 για σπουδές και συνελήφθη τον Απρίλιο του 2018 με τον Τούρκο σύντροφό της, σήμερα σύζυγό της, με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, κατήγγειλε την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ότι επαναπροωθήθηκε από τον Εβρο στην Τουρκία στις 19 Οκτωβρίου 2021 μαζί με τον σύζυγό της. Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Associated Press, η γυναίκα, 32 ετών σήμερα, βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί η γαλλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για την πρώτη Ευρωπαία πολίτη που καταγγέλλει ότι έχει πέσει θύμα επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές.

Στις 19 Οκτωβρίου στις 9.38 το πρωί η γυναίκα ενημέρωσε την οικογένειά της στο Παρίσι, που παρακολουθούσε μέσω εφαρμογής το γεωγραφικό στίγμα καθώς ερχόταν στην Ελλάδα, ότι πέρασε τα σύνορα. Η οικογένεια ενημέρωσε τις ελληνικές και τις γαλλικές Αρχές. Ωστόσο, οι ελληνικές Αρχές αγνόησαν τη γαλλική της ταυτότητα, το γαλλικό διαβατήριο και το γαλλικό πιστοποιητικό γάμου, τους πήραν τα τηλέφωνα και τα ρούχα, τους κράτησαν σε κλειστό χώρο μαζί με άλλους πρόσφυγες, πολλοί από το Αφγανιστάν, τους χτύπησαν και τους γύρισαν στην Τουρκία με φουσκωτό.

Η οικογένεια είχε επικοινωνήσει με την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, αλλά ο υπάλληλος της πρεσβείας τούς καθησύχαζε: «Αφού έχει γαλλικό διαβατήριο, μην ανησυχείτε, ηρεμήστε. Δεν υπάρχει κίνδυνος στην Ελλάδα». Η οικογένεια επικοινώνησε επανειλημμένως με το γαλλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη χωρίς αποτέλεσμα.

Δ.ΑΓΓ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απειλείται η ζωή της 24χρονης, κατήγγειλε ο εργοδότης της
Απειλές για τη ζωή της δέχεται η κοπέλα, όπως αποκάλυψε ο εργοδότης της, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών που θα κρίνουν το είδος των ενδεχόμενων ποινικών διώξεων.
Απειλείται η ζωή της 24χρονης, κατήγγειλε ο εργοδότης της
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παρέμβαση εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τον βιασμό της 24χρονης
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, Αγγελο Καμηλάρη, παραγγέλνει να εποπτεύσει ο ίδιος τις έρευνες για τη σκοτεινή υπόθεση.
Παρέμβαση εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τον βιασμό της 24χρονης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσωπική εποπτεία ζητά ο Πλιώτας από τον εισαγγελέα Εφετών για το θέμα της 24χρονης
Σε μια σημαντική παρέμβαση προχώρησε ο εισαγγελέας του Άρειου Πάγου για την υπόθεση της 24χρονης από τη Θεσσαλονίκη, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. 
Προσωπική εποπτεία ζητά ο Πλιώτας από τον εισαγγελέα Εφετών για το θέμα της 24χρονης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίκη για άλλη μία βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων
Αλλη μια υπόθεση βίαιης άτυπης επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών εκ μέρους των ελληνικών αρχών καταλήγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
Δίκη για άλλη μία βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ψυχρολουσία για τον Αλέξη Κούγια
«Μπλόκο» από τον Αρειο Πάγο στις αναφορές του ποινικολόγου κατά δικαστών: «Να τις καταθέσετε ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά» ● Εισαγγελείς και δικαστές εγκαλούν τον συνήγορο του Δ. Λιγνάδη.
Ψυχρολουσία για τον Αλέξη Κούγια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ξεκινά η δίκη των δύο γυναικοκτόνων της Ρόδου
Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Α΄ Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών η δίκη για την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018...
Ξεκινά η δίκη των δύο γυναικοκτόνων της Ρόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας