• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.0°C
  4 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 2.4°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 6.0°C
  4 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  6 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 6.7°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.7°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.2°C / 3.2°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 2.1°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 2.2°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  50%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αιρετή διοίκηση κόντρα στην κακοδιαχείριση

 • A-
 • A+
Η δικαιοσύνη θα κρίνει το μέλλον του Γηροκομείου Αθηνών ● Το Πρωτοδικείο Αθηνών καλείται να αποφανθεί, έπειτα από τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, για το εάν το ίδρυμα θα διοικείται εφεξής από εκλεγμένους από τα τακτικά μέλη του σωματείου ή θα εξακολουθήσει να έχει δοτούς επικεφαλής και επίσης εάν θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι για τα πολύκροτα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου.

Μία από τις λίγες δίκες που έγιναν την περασμένη Δευτέρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, την ώρα που το κύμα κακοκαιρίας είχε αρχίσει ήδη να χτυπάει την Αττική, αφορούσε αν το Γηροκομείο Αθηνών, το αρχαιότερο και πλουσιότερο ίδρυμα της χώρας, θα αποκτήσει επιτέλους αιρετή διοίκηση από τα τακτικά μέλη του σωματείου και θα σταματήσει να διοικείται από δοτές διοικήσεις. Η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν θα κρίνει μόνο αυτό αλλά και αν θα διερευνηθούν τα σκάνδαλα των προηγούμενων διοικήσεων και αν οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων (που είναι ο εποπτεύων φορέας του Ιδρύματος), διορίστηκε δικαστικά προσωρινή διοίκηση στο Γηροκομείο, η οποία αποτελείται από επιχειρηματίες, δικηγόρους, οικονομολόγους, καθηγητές πανεπιστημίου και γιατρούς.

Και ενώ όλοι -κυρίως τα μέλη του Γηροκομείου- περίμεναν να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης, να επικρατήσει διαφάνεια, να σταματήσουν τα κλειστά στεγανά της ενημέρωσης, να γίνει απογραφή για το τι παρέλαβε από την προηγούμενη αμαρτωλή διοίκηση (προεδρίας Ζώη Κολιού) και να διερευνηθούν τα σκάνδαλα για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες, η νέα διοίκηση όχι μόνο αδρανεί, αλλά αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από τις προηγούμενες, καθώς τα δικόγραφα του Δήμου Αθηναίων και του Γηροκομείου είναι πανομοιότυπα με αυτά της διοίκησης Κολιού, σαν να πρόκειται για την ίδια γραφή.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων έδωσε επιχορήγηση 250.000 ευρώ στο Γηροκομείο προκειμένου το ίδρυμα να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες του. Δεν φρόντισε, όμως, να διασφαλίσει την ορθή διαχείριση των χρημάτων αυτών, τα οποία εν τέλει διατέθηκαν για να συνεχιστούν οι αδικαιολόγητες σπατάλες της διοίκησης. Ετσι, με τα λεφτά των δημοτών εξακολουθούν να πληρώνονται δικηγόροι της πρώην διοίκησης και συνεχίζει να λαμβάνει τη γενναία αμοιβή του ο προσληφθείς συνταξιούχος αστυνομικός που αυτοχρίστηκε «γενικός διευθυντής». Η πρόσληψή του, δε, αντίκειται στον οργανισμό υπηρεσιών του σωματείου, που απαγορεύει την πρόσληψη συνταξιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις απαγορευτικές διατάξεις του ν. 4354/2015, όταν ένας φορέας επιχορηγεί ένα ίδρυμα, θα πρέπει ο μισθός του διευθυντή να είναι αντίστοιχος του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αυτά που λαμβάνει ο συνταξιούχος διευθυντής, κατά πληροφορίες, φαίνεται ότι είναι κατά πολύ περισσότερα (5.000 ευρώ). Κι αυτό ενώ το Γηροκομείο εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει συντάξει ούτε έχει καταθέσει στις εποπτεύουσες αρχές προϋπολογισμούς και απολογισμούς εξόδων.

Πληρωμές τιμολογίων

Συγχρόνως η νέα διοίκηση συνεργάζεται, σε προσωπική βάση, με τον Ζώη Κολιό, χρησιμοποιώντας τον ως μάρτυρα σε δίκη κατά εργαζόμενης που επί προεδρίας του έγινε προσπάθεια να εκδιωχθεί με εκδικητική απόλυση. Στην επίσημη ιστοσελίδα του σωματείου αναρτώνται οι κολακευτικές, για την προσωρινή διοίκηση και τον πρόεδρό της, ανακοινώσεις του εργοδοτικού σωματείου, το οποίο συστάθηκε από τον Ζώη Κολιό και το οποίο απαρτίζεται από υπαλλήλους που, κατά παράβαση της δικαστικής εντολής, είχαν προσληφθεί επί προεδρίας του, αλλά και από συγγενείς των καταδικασθέντων μελών της προηγούμενης διοίκησης του Προκόπιου Μπούμπα.

Η νέα διοίκηση δεν προχωράει στη διερεύνηση καταγγελιών από μέλη του σωματείου που αφορούν πληρωμές τιμολογίων συντήρησης πινάκων ενώ δεν υπάρχουν καν πίνακες! Δεν διερευνά στελέχη που πληρώνουν ευτελή μισθώματα για μεγάλης αξίας ακίνητα, έχοντας και δικαίωμα υπομίσθωσης, που σημαίνει πρόσθετο και εκτός παραστατικών χρήμα, και αναμένει για να ενεργήσει το πόρισμα του ελέγχου που λέγεται ότι θα τελειώσει τον Μάιο! Παράλληλα, δεν μαγνητοφωνούνται οι συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, ούτε εξηγείται γιατί λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί νομική και οικονομική ενημέρωση για τα προβλήματα του Ιδρύματος.

Μέσα σ' αυτή την κατάσταση της πλήρους αδιαφορίας, με τα χρόνια προβλήματα να διογκώνονται και νέα να δημιουργούνται, το Δ.Σ. του σωματείου ασχολήθηκε στην τελευταία συνεδρίασή του με προσφιλές θέμα των μέχρι τώρα αμαρτωλών διοικήσεων: με αναφορές κατά του μέλους του σωματείου, Πολυξένης Πραστάκου, η οποία ήταν η βασική μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του πρώην προέδρου Προκόπιου Μπούμπα, που εκτίει κάθειρξη 16 ετών και 6 μηνών για απιστία και υπεξαίρεση σε βάρος του Γηροκομείου. Δεν έλειψαν επίσης τα βέλη κατά του προέδρου των εργαζομένων, Δημήτρη Παπαχρήστου, και του δικηγόρου του αναγνωρισμένου σωματείου των εργαζομένων, Ελευθέριου Σεραφείμ.

Λάθος κατεύθυνση

Από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα αποδείχθηκε ότι η προσωρινή διοίκηση κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση και διαιωνίζει προβλήματα ετών. Κι όμως ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από το Πρωτοδικείο να συνεχίσει να ασκεί τη διοίκηση για ακόμα εννιά μήνες, μετά την έκδοση της απόφασης, έχοντας μάλιστα δικαίωμα εγγραφής νέων μελών και ως εκ τούτου απόκτησης πλήρων αρμοδιοτήτων. Αν γίνει δεκτό το αίτημα του δήμου και διοριστεί διοίκηση επιλογής του, τότε τα δύο αυτά νομικά πρόσωπα ταυτίζονται και δεν υπάρχει διάκριση εποπτεύοντος και εποπτευομένου!

Η πρόταση των αντιδίκων, μελών του Σωματείου, είναι να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές και να προκύψει αιρετή διοίκηση. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η απόφαση του νέου διοικητικού συμβουλίου να ασκήσει κύρια παρέμβαση για να απορριφθεί αίτηση τακτικού μέλους για διορισμό αιρετής διοίκησης· δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Οι δε υπαινιγμοί του δήμου ότι αν δεν διοριστεί η προτεινόμενη διοίκηση, δεν θα δοθούν άλλες χορηγίες, πέρα από την προσπάθεια τρομοκράτησης των μελών, είναι ένας εντελώς απάνθρωπος εκβιασμός για τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί και μια καθαρή κοροϊδία απέναντι σε όσους άφησαν περιουσίες στο Ιδρυμα με μόνο σκοπό να βοηθάει τους ευάλωτους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η διοίκηση άλλαξε, αλλά τίποτε άλλο
Στον δρόμο που χάραξαν οι αμαρτωλές διοικήσεις Μπούμπα και Κολιού βαδίζει, στο πρώτο δίμηνο της θητείας της, η νέα διοίκηση που διορίστηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων ● Τέσσερις καταγγελίες για...
Η διοίκηση άλλαξε, αλλά τίποτε άλλο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
Την έντονη αντίδραση των δικαστών προκαλούν οι εκτός θέματος απαντήσεις του άλλοτε ισόβιου προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών, Προκόπιου Μπούμπα, ο οποίος χαρακτηρίζει με ευκολία ψευδείς τις καταθέσεις αρκετών...
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εφτασε η έγκληση του Γηροκομείου στην Εισαγγελία;
Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηφίστηκε τελικά από το Δ.Σ. του Γηροκομείου, η υποβολή έγκλησης προς την Εισαγγελία για να μην τιναχτεί στον αέρα η δικαστική διαδικασία με αποτέλεσμα την άνευ δίκης αθώωση των...
Εφτασε η έγκληση του Γηροκομείου στην Εισαγγελία;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκρηξη των δικαστών στη δίκη Γηροκομείου
Σπάνια στα δικαστικά χρονικά δήλωση από την εισαγγελέα της έδρας, που ζήτησε να σταλούν τα πρακτικά στον εισαγγελέα για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπράξει το αδίκημα της απιστίας η δικηγόρος του ιδρύματος, η...
Εκρηξη των δικαστών στη δίκη Γηροκομείου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά το σκάνδαλο του Γηροκομείου
Καταδικαστική η απόφαση του δικαστηρίου για το διοικητικό συμβούλιο του Γηροκομείου Αθηνών για το οποίο αναδείχθηκε το φαγοπότι της περιουσίας του ιδρύματος.
Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά το σκάνδαλο του Γηροκομείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας