• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 20.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.6°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  0 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 17.0°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.7°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.2°C / 19.8°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 20.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.3°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  54%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συγκάλυψη ευθυνών με... καταστολή

 • A-
 • A+
Ξεκίνησε η δίκη για τοκογλυφία του καθηγητή της ΑΣΟΕΕ που δέχτηκε τραμπούκικη επίθεση ● Τι απαντούν οι πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ για την κατηγορία της συγκάλυψης ● Η κυβέρνηση, πάλι, έχει μία απάντηση για όλα: Πανεπιστημιακή αστυνομία και καταστολή της νεολαίας

Tην εβδομάδα που διανύσαμε συνέβησαν δύο κεντρικά γεγονότα σχετιζόμενα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο: η τραμπούκικη επίθεση αγνώστων μέσα σε αμφιθέατρο κατά ενός καθηγητή της ΑΣΟΕΕ και η αποκάλυψη ότι ο συγκεκριμένος, που είχε τοποθετηθεί σε πολιτικές θέσεις από την κυβέρνηση, είναι υπόδικος για το αδίκημα της τοκογλυφίας, ενώ διερευνώνται δικαστικά κατηγορίες εναντίον του από τουλάχιστον δύο διαφορετικά πρόσωπα - καθηγητές της ΑΣΟΕΕ - για παιδεραστία και απάτη. Το οξύμωρο είναι ότι χρειάστηκε μια απαράδεκτη ενέργεια για να αποκαλυφθεί μια δυσώδης υπόθεση.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, βρήκε αφορμή για να εντείνει την καταστολή και να στρώσει τον δρόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία η οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις υπουργών, ξεκινάει τώρα την εκπαίδευσή της και θα εγκατασταθεί στα «προβληματικά» ιδρύματα τους επόμενους μήνες. Η απάντηση των φοιτητών ήταν άμεση: γενική συνέλευση, απόφαση για μονοήμερη κατάληψη της ΑΣΟΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων (η ΔΑΠ είναι εξαφανισμένη στο ΟΠΑ), μαζική διαδήλωση και απαίτηση για παραίτηση του πρύτανη Μπουραντώνη, τον οποίο κατηγορούν για συγκάλυψη της υπόθεσης, όπως και για απομάκρυνση του καθηγητή από το πανεπιστήμιο και επιτάχυνση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Σε αυτό το μέτωπο, ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί στις 28 Ιανουαρίου η δίκη του καθηγητή Αναστάσιου Δράκου, που δέχθηκε την επίθεση στην ΑΣΟΕΕ, καθώς και της συγκατηγορούμενής του, για την κατηγορία της τοκογλυφίας, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Πρόκειται για μία εκ των τριών κατηγοριών που υπάρχουν εναντίον του, καθώς ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης βρίσκεται η υπόθεση των σεξουαλικών αδικημάτων, για τα οποία οι πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ δηλώνουν «ότι δεν έχουν ουδέποτε λάβει γνώση από την Εισαγγελία για σύσταση κατηγορίας και άσκηση ποινικής δίωξης για κανένα μέλος ΔΕΠ».

Κατά την πρώτη μέρα της εκδίκασης της υπόθεσης τοκογλυφίας, ο εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η ένσταση ακυρότητας της ποινικής δίωξης, λόγω αοριστίας του κλητήριου θεσπίσματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο κλητήριο θέσπισμα δε γίνεται διάκριση συμβάντων, εισέρχονται συλλήβδην κάποια ποσά, χωρίς αυτά να επιμερίζονται. Επίσης, δεν εισφέρονται τα πρόσωπα με τα οποία συνήφθησαν οι επίμαχες συμβάσεις. Είναι ζήτημα άμυνας των κατηγορούμενων να ξέρουν για τι ακριβώς κατηγορούνται».

Τη διαφωνία του με τα περί αοριστίας του κλητήριου θεσπίσματος διατύπωσε ο Άγης Τάτσης, συνήγορος του μηνυτή καθηγητή της ΑΣΟΕΕ Παν. Διαμάντη. Όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του, «πρώτη φορά στη θεωρία και εφαρμογή του ποινικού δικαίου, μια υπόθεση τοκογλυφίας με δανεισμό 6 εκατομμύρια και αίτημα απόδοσης που υπερβαίνει το 200%, έρχεται να ακυρωθεί με μια εισαγγελική πρόταση. Γίνεται προσπάθεια να αποφύγουν τις ευθύνες τους μέσα από ένα τεχνικό ζήτημα που δεν έχει καμία αξία. Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της».

«Ενεργήσαμε σύμφωνα με τον νόμο»

Οι πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ, που αισθάνθηκαν την ανάγκη να τοποθετηθούν δημόσια για την κατηγορία της συγκάλυψης, αναφέρουν -σχετικά με τα σεξουαλικά αδικήματα- πως το Πανεπιστήμιο έχει ενημερώσει την Εισαγγελία Αθηνών από τις 4/3/21 για δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε ενδεχόμενα αυτού του τύπου αδικήματα μέλους ΔΕΠ. Όσο για τα υπόλοιπα αδικήματα, «ενήργησε άμεσα και σύμφωνα με τον νόμο, όταν έλαβε ενημέρωση από την Εισαγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος μέλους ΔΕΠ (...) ο πρύτανης του ΟΠΑ παρέπεμψε τον καθηγητή Δράκο, εντός οκτώ ημερών, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ. Παράλληλα, κοινοποίησε άμεσα το έγγραφο της απόφασης για την παραπομπή στην υπουργό Παιδείας και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στη συνέχεια, η υπουργός Παιδείας ζήτησε τη γνώμη της Συγκλήτου, ώστε να μπορεί να αποφασίσει εάν ο παραπεμπόμενος θα απέχει από την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι την έκδοση της πειθαρχικής απόφασης. Η Σύγκλητος του ΟΠΑ αποφάσισε ομόφωνα -για το μέλος ΔΕΠ που παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό- να μην τεθεί σε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι την έκδοση της σχετικής πειθαρχικής απόφασης, με βάση το τεκμήριο της αθωότητας και με βάση την εξέταση των αναφερόμενων ως ακαδημαϊκών κριτηρίων».

Ακόμα και αν δεχθεί κανείς τα επιχειρήματα των πρυτανικών αρχών, που είναι εμφανές πως προσπαθούν να βγάλουν εκτός κάδρου των ευθυνών το υπουργείο Παιδείας, γιατί τότε η κυβέρνηση στις 24 Ιουλίου του 2021 (ΦΕΚ 579), μερικούς μήνες μετά τις καταγγελίες για τα σεξουαλικά αδικήματα που είχαν έλθει σε γνώση όλων (ΥΠΑΙΘ και πρυτανείας), διορίζει με υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκ νέου τον υπόδικο για τοκογλυφία καθηγητή, για δεύτερη φορά σε κρατική θέση; Εκτός αν γνωρίζει και το αποτέλεσμα των δικαστικών απόφασεων και της προανάκρισης ήδη. Επειδή η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση, επιστρέφει στο σταθερό μότο της: καταστολή της νεολαίας μέχρι να δύσει ο ήλιος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε εξέλιξη σκηνικό έντασης και καταστολής στην εκπαίδευση
Οι φοιτητές μεταξύ άλλων καταγγέλλουν τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ για συγκάλυψη της υπόθεσης των ποινικών αδικημάτων στα οποία εμπλέκεται ο καθηγητής και ζητούν την παραίτησή του.
Σε εξέλιξη σκηνικό έντασης και καταστολής στην εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΣΟΕΕ: Μια δυσώδης υπόθεση, λίπασμα για την πανεπιστημιακή αστυνομία
Η τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του υπόδικου καθηγητή και οι ενδείξεις συγκάλυψης, από την κυβέρνηση, σοβαρών ποινικών αδικημάτων τελεσμένων.
ΑΣΟΕΕ: Μια δυσώδης υπόθεση, λίπασμα για την πανεπιστημιακή αστυνομία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσφυγή στο ΣτΕ: Μπλόκο από καθηγητές και φοιτητές στην πανεπιστημιακή αστυνομία
Αίτηση ακύρωσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ, Σύλλογοι Φοιτητών, αλλά και 22...
Προσφυγή στο ΣτΕ: Μπλόκο από καθηγητές και φοιτητές στην πανεπιστημιακή αστυνομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χτύπησαν και τραυμάτισαν φοιτητές
Νέο περιστατικό αστυνομικής καταστολής, αυτή τη φορά στο Καβούρι, όπου εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποίησαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (29/11) συγκέντρωση και πορεία με αφορμή τη σύνοδο των Πρυτάνεων σε...
Χτύπησαν και τραυμάτισαν φοιτητές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναβολή πήρε η δίκη του φοιτητή που συνελήφθη στην ΑΣΟΕΕ
Δίωξη για τα πλημμελήματα της αντίστασης κατά της αρχής και της εξύβρισης ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών στον φοιτητή της ιατρικής που συνελήφθη κατά τα χθεσινά επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ.
Αναβολή πήρε η δίκη του φοιτητή που συνελήφθη στην ΑΣΟΕΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε ο... μποξέρ καθηγητής του ΑΠΘ
Και επιτίθεται σε φοιτητές και τους μηνύει! Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κ. Τοκμακίδης εμφανίζεται σε βίντεο να γρονθοκοπεί φοιτητή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του ΑΠΘ.
Μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε ο... μποξέρ καθηγητής του ΑΠΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας