Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην έλαβε υπόψη του τη μελέτη των καθηγητών Θεόδωρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα για τους περισσότερους από 1.500 θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν είχε ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη λαμβάνει όμως η Δικαιοσύνη, επιβεβαιώνοντας τη σπουδαιότητά της.
Ειδικότερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών εντάσσει τη συγκεκριμένη μελέτη στην προκαταρκτική έρευνα που διεξάγει προκειμένου να εξακριβωθεί η κατάσταση στην οποία λειτουργούν οι ΜΕΘ κατά την περίοδο της πανδημίας και αν προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον.
Στο πλαίσιο αυτό, αποτελούν μέρος της ογκώδους ανοιχτής δικογραφίας τα συμπεράσματα των δύο καθηγητών. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία για νεκρούς εκτός ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη αλλά και η αναφορά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για επώνυμους που βρίσκουν κρεβάτι σε ΜΕΘ.
Χθες ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας με μια μακροσκελή ανάρτηση στο twitter απάντησε στις επικρίσεις που δέχτηκε (από τους Γκίκα Μαγιορκίνη και Μίνα Γκάγκα) ότι η μελέτη παρουσιάζει «κενά» και «αδυναμίες».
Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας σημειώνει: «Η ανάλυση που κάναμε εμείς (και που άλλοι έπρεπε πρώτοι να έχουν κάνει...) έδειξε ευρήματα κρίσιμα για τη δημόσια υγεία, με πιο σημαντικά τις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ και την υγειονομική ανισότητα Αθήνας - περιφέρειας. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να σωθούν ζωές. Ελάτε λίγο στη θέση μας και σκεφτείτε αν δύο ιατροί ανακαλύπτουν αυτά, είναι ποτέ δυνατό να μην κάνουν κάτι γι’ αυτό; Και δεδομένου ότι ούτε εγώ ούτε ο Σ. Τσιόδρας έχουμε κανενός είδους εξουσία, οφείλαμε να ενημερώσουμε εκείνους που την έχουν και μπορούν να δράσουν. Εάν ΔΕΝ είχαμε το “αυτί” εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, αυτονοήτως θα κάναμε ΠΡΟ-δημοσίευση της μελέτης μας, ώστε να γίνει αμέσως κοινό κτήμα όλων. Ομως το “αυτί” τους το έχουμε, όπως όλοι αντιλαμβάνονται».
Το αυτί, λοιπόν, του Κυριάκου Μητσοτάκη τα άκουσε. Αλλά, όπως φαίνεται, δεν ίδρωσε...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας