• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.4°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.0°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.1°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.8°C
  0 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.7°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.7°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  95%

Πώς φτάσαμε στη ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα

 • A-
 • A+

Με τις διαπιστώσεις έγκριτων νομικών πως οι νέοι Κώδικες ενισχύουν τον τιμωρητικό χαρακτήρα του ποινικού μας συστήματος με την αδικαιολόγητη αυστηροποίηση ποινών, τη διεύρυνση του αξιοποίνου, την επαναφορά αναχρονιστικών ποινών και εγκλημάτων υπό αμφισβήτηση βρίσκεται το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, εξαιτίας άνωθεν παρεμβάσεων.

Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ, Λάμπρος Μαργαρίτης, ο οποίος προήδρευε της επιτροπής, εμφανίστηκε πεπεισμένος (σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε προ ημερών ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης) ότι η αλλοίωση των προτάσεων των επιστημόνων είναι δομικό πρόβλημα στην ελληνική πραγματικότητα.

«Ξέρω καλά ποιος νομοθετεί στην Ελλάδα και πάντως δεν νομοθετεί καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή -δυστυχώς και για τις νομοπαρασκευαστικές», είπε ο κ. Μαργαρίτης, ενώ αναφερόμενος στο τελικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα διαπίστωσε διαφορές μεταξύ των προτάσεων της επιτροπής και της τελικής μορφής του κειμένου.

Ο καθηγητής Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ, Νίκος Μπιτζιλέκης, (που επίσης έλαβε μέρος στη διαδικτυακή εκδήλωση) ανέφερε ότι ενώ ήταν η επιτροπή παρακολούθησης Ποινικού Δικαίου που είχε εισηγηθεί αλλαγές, «προφανώς υπήρξε και άλλη επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης που τελικά πρότεινε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε...».

Τις αποκαλύψεις των δύο καθηγητών - μελών της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής επικαλείται ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εγκαλώντας την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Κ. Τσιάρα για εργαλειοποίηση των επιστημόνων, παραπλάνηση της κοινής γνώμης και συσκότιση της εικόνας στο κοινοβούλιο. 

Η Δήλωση του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Βουλευτή Δράμας  και Τομεάρχη Δικαιοσύνης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία

Ποιοι συνέταξαν τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες κ. Τσιάρα; - Μέλη της επιτροπής καταγγέλλουν ότι ψηφίστηκαν διατάξεις που ουδέποτε πρότειναν

Ελάχιστες μέρες μετά την ψήφιση των  τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα & Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4855/21) η αλήθεια έλαμψε. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας, παρά τις επανειλημμένες προ(σ)κλήσεις μας, αρνήθηκε επίμονα να καταθέσει στη Βουλή το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής η οποία, όπως υποστήριζε, του πρότεινε τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Σε πρόσφατη επιστημονική ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, διαπρεπείς νομικοί, που διατέλεσαν μέλη της Επιτροπής, κατήγγειλαν ότι ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση, ώστε να καλυφθούν με επιστημονικό κύρος τροποποιήσεις διατάξεων που ουδέποτε ίδιοι πρότειναν!

Ενδεικτικά, ανέφεραν ότι η επιβολή της ισόβιας κάθειρξης ως μόνης ποινής για σειρά κακουργημάτων δεν ήταν πρόταση της επιτροπής, ότι «υπήρξε δεύτερη επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης» και πως αποτελεί πισωγύρισμα η αύξηση των ποινών σε πολλά αδικήματα του νέου Ποινικού Κώδικα!

Οι αποκαλύψεις αυτές, εκθέτουν την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος πρώτα εργαλειοποίησε τους επιστήμονες, στη συνέχεια παραπλάνησε την κοινή γνώμη και, στο τέλος, συσκότισε την εικόνα στο κοινοβούλιο. Δυστυχώς για το νομικό μας πολιτισμό, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η θέση μας, ότι οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, δεν ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης αλλά πολιτικής υποκρισίας, επικοινωνιακής δημαγωγίας και άκρατου ποινικού λαϊκισμού. 

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Χάρης Καστανίδης σχολίασε επίσης:

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντιδράσεις για τον νέο Κώδικα
«Σαν βαποράκι των εισπρακτικών εταιρειών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει τους δικηγόρους σε εισπρακτικές εταιρείες», σχολίασε η Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή.
Αντιδράσεις για τον νέο Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Χαστούκι στην κυβέρνηση από το ΣτΕ για το κατάπτυστο άρθρο
Το ΣτΕ δικαίωσε τελικά τους δικαστικούς λειτουργούς που ζητούσαν να αποσυρθεί από το Νομοσχέδιο για τη Σχολή Δικαστών το άρθρο που με το πρόσχημα της επιμόρφωσης καθιερώνει γραπτό διαγωνισμό και ατομική...
Χαστούκι στην κυβέρνηση από το ΣτΕ για το κατάπτυστο άρθρο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αδιανόητη η διάταξη για την απόσπαση δικαστών στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης
Με σκληρούς χαρακτηρισμούς απαντά η πλέον αρμόδια αρχή στην πρόθεση του Μαξίμου να νομοθετήσει εν ενεργεία δικαστικοί να έχουν το δικαίωμα να βρεθούν ως αποσπασμένοι στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Αδιανόητη η διάταξη για την απόσπαση δικαστών στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Θετικό το πνεύμα του νέου Ποινικού Κώδικα
Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες απασχόλησαν το συνέδριο που διοργάνωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων το περασμένο τριήμερο. Η αποτίμηση από τις τοποθετήσεις των ομιλητών ήταν θετική στις αλλαγές που...
Θετικό το πνεύμα του νέου Ποινικού Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τσιάρας: Άμεσα οι αλλαγές στους νέους ποινικούς κώδικες
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στους νέους ποινικούς κώδικες τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Τσιάρας: Άμεσα οι αλλαγές στους νέους ποινικούς κώδικες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
To δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές είναι αναφαίρετο
Τις τελευταίες ημέρες στο θέμα των αγροτικών φυλακών εμφανίζονται διάφορα δημοσιεύματα, ενδεχομένως και διαρροές, που προαναγγέλλουν την απαγόρευση μεταγωγής ισοβιτών και πολυϊσοβιτών
To δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές είναι αναφαίρετο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας