• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.2°C / 8.3°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.9°C / 6.6°C
  0 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 10.1°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 6.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 0.7°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 8.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.7°C
  0 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 8.1°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.1°C / 5.5°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.7°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  48%

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, προκειμένου να διακοπούν οι ελληνορωσικές σχέσεις

Μυστικές υπηρεσίες «βλέπει» το πόρισμα για το σχέδιο «Πυθία»

 • A-
 • A+

Αποκαλυπτική υπήρξε σε θέματα κατασκοπείας αλλά και των σχέσεων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας με τις «αδελφές» υπηρεσίες της Αμερικής η πολυετής ανάκριση για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και του σχεδίου «Πυθία» που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το υλικό που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της «γόνιμης» έρευνάς του ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς, Δημήτρης Φούκας, ο οποίος χειρίστηκε την επίπονη ανάκριση, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, εμπλουτίζει την πολυσέλιδη δικογραφία η οποία βρίσκεται καθ’ οδόν για το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Μέσα σε αυτήν ο δικαστικός λειτουργός κάνει λόγο για προσπάθεια «παγώματος» των ανακριτικών ενεργειών του από τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής, με αρωγούς στην προσπάθειά τους αυτή στελέχη της ΕΥΠ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δημήτρης Φούκας, τον Μάρτιο του 2014 τον επισκέφθηκε στο γραφείο του πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, προκειμένου να του μεταφέρει ότι στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ του διαμηνύει ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή τους».

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την ανάκριση, η οποία επικαλείται και αναφορές του Wikileaks στην ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, οι δυσαρεστημένοι υπάλληλοί της ήταν επιρρεπείς σε διαρροές και κάποιοι από αυτούς μάλιστα παρέδιδαν απόρρητα έγγραφα σε πρόσωπα εκτός δικαιοδοσίας και συγκεκριμένα στον τότε βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη.

Ακόμα, στο πόρισμα γίνεται λόγος για άγνωστους δράστες που δεν εντοπίστηκαν από την ανάκριση και είχαν ως σκοπό το σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, προκειμένου να διακοπούν οι ελληνορωσικές σχέσεις.

Ιδιαίτερη μνεία στο πολυσέλιδο πόρισμα του κ. Φούκα γίνεται στη σύναψη συμφωνίας αφενός μεν για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και αφετέρου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Οπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks, αλλά και από τις καταθέσεις των μαρτύρων, «το πολιτικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσε προβληματισμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους της με σκοπό την ανατροπή των αρρωστημένων, όπως χαρακτηρίζονται, συμφωνιών».

Ασημένια δραχμή

Στο πλαίσιο της έρευνας του σχεδίου «Πυθία», κρίθηκε σκόπιμη η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γεωργίου Αλέξανδρου Ρόντου. Ετσι προέκυψε ότι ο Ρόντος συνομιλούσε κατά το έτος 2012 με τον Μεξικανό επιχειρηματία Julio Salinas Price, σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου. Σκοπός της έλευσής του στην Ελλάδα, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο του ανακριτή, ήταν «η προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος.

Το σχέδιο αυτό, που για πρακτικούς λόγους αποκαλέσαμε ασημένια δραχμή, προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ καλυμμένης σε ποσοστό 20% από αξία αργύρου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο Price».

Στο πόρισμα επίσης αναφέρεται ότι «θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δισ. ευρώ για την έκδοση του νέου νομίσματος στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών».

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τι προέβλεπε το σχέδιο «ασημένια δραχμή»
Πόρισμα όπου καταγράφονται τα ευρήματα της πολυετούς έρευνας για όσα παρασκηνιακά φέρονται να συνέβαιναν την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και το σχέδιο δολοφονίας του, αλλά και ένα «σχέδιο εθνικού...
Τι προέβλεπε το σχέδιο «ασημένια δραχμή»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίκη για δολοφονία Μάριου Παπαγεωργίου: Ο Μάριος είναι ζωντανός
Αμετανόητος εμφανίστηκε σήμερα στην απολογία του ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση της αρπαγής και δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου ● Παρουσίασε το σενάριο ότι ο Μάριος ζει και βρίσκεται στο εξωτερικό...
Δίκη για δολοφονία Μάριου Παπαγεωργίου: Ο Μάριος είναι ζωντανός
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίκη Ζαφειρόπουλου: Αρνήθηκε ότι ζήτησε 2 εκατ. ο Αλ. Λυκουρέζος
Συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου με την κατάθεση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, που αρνήθηκε ότι ζήτησε εκ μέρους του Αρ. Φλώρου 2 εκατ. ευρώ.
Δίκη Ζαφειρόπουλου: Αρνήθηκε ότι ζήτησε 2 εκατ. ο Αλ. Λυκουρέζος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου με τα μάτια του συνεργάτη του
Τις τελευταίες στιγμές του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και τους διαλόγους που είχε με τους εκτελεστές του μέσα στο δικηγορικό του γραφείο το μοιραίο βράδυ της 12ης Οκτωβρίου 2017 περιέγραψε χθες στο...
Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου με τα μάτια του συνεργάτη του
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταθέσεις φωτίζουν το παρασκήνιο της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου
Με τις καταθέσεις του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου και του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας επιχείρησαν να διερευνήσουν το παρασκήνιο της δολοφονίας του...
Καταθέσεις φωτίζουν το παρασκήνιο της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Είμαι ο Κλοντιάν Λεκοτσάι και θα του κόψω το κεφάλι σαν κότα»
Η απόδραση των δύο Αλβανών κακοποιών ανήμερα την Πρωτοχρονιά από τις φυλακές Κορυδαλλού και οι πληροφορίες ότι πιθανώς εμπλέκονταν σε εγκληματικές ή τρομοκρατικές ενέργειες σήμαναν την αντίστροφη μέτρηση για...
«Είμαι ο Κλοντιάν Λεκοτσάι και θα του κόψω το κεφάλι σαν κότα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας