• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.2°C / 23.1°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.6°C / 21.0°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 20.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 16.1°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.3°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.4°C
  1 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.4°C
  2 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.2°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  3 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 22.1°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  1 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Αρχές κωφεύουν σε εκκωφαντικές καταγγελίες

 • A-
 • A+
Τόσο ο πρύτανης όσο και η υπουργός Παιδείας αγνοούν τις αναφορές για οικονομικές ατασθαλίες, λογοκλοπή και για σεξουαλικής φύσης αδικήματα, δημιουργώντας πολλές απορίες και ερωτήματα για τα επιβαλλόμενα αντανακλαστικά των ιθυνόντων.

Το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι καθημερινά πλέον δίνει σάρκα και οστά στο γνωστό ρητό «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». Στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει γάντι, μιας και η υπόθεση αφορά καθηγητή Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της ΑΣΟΕΕ. Ενας καθηγητής που φέρεται να είναι υπό δικαστικό έλεγχο αλλά και άσκηση διώξεων για σοβαρότατα αδικήματα. Τα μηδενικά αντανακλαστικά της πολιτείας είναι και ο βασικός λόγος δημοσιοποίησης αυτής της υπόθεσης.

Υπάρχει μια αλληλουχία καταγγελιών, αναφορών και μηνύσεων από το 2018 μέχρι σήμερα για τον ίδιο καθηγητή και μάλιστα από διαφορετικά πρόσωπα (όλοι καθηγητές στην ΑΣΟΕΕ). Ο συγκεκριμένος κατέχει δε δύο κρατικές θέσεις. Μία στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του ΠροΠο και μία στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου. Μάλιστα, πρόσφατα με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, ο ίδιος επαναδιορίστηκε στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, τον περασμένο Ιούλιο, ενώ εκκρεμούσε τακτική σε βάρος του ανάκριση για σοβαρότατα αδικήματα.

● Το 2018, μηνύθηκε μαζί με άλλους από συνάδελφό του και πρώην συνέταιρό του σε εταιρεία, για τοκογλυφία από κοινού, εκβίαση από κοινού κι όλα αυτά κατ’ εξακολούθηση. Ομως, δεν ήταν μόνο αυτό. Σύμφωνα με την κατάθεση του μηνυτή, «τον Φεβρουάριο του 2016, πραγματοποίησα απρογραμμάτιστη επίσκεψή μου, μεσονύκτια ώρα, στα γραφεία του Ομίλου μας, στο Βουκουρέστι. Ο σκοπός ήταν να διερευνήσω τιμολόγια για πιθανές οικονομικές ατασθαλίες, του … γιατί είχα ανακαλύψει εικονικό τιμολόγιο και πληρωμή προς τη σύζυγό του 148.500 ευρώ». Ο μηνυτής καθηγητής καταθέτει, στη συνέχεια, ότι εισερχόμενος στο γραφείο ήταν μάρτυρας και άλλων παραβατικών πράξεων αλλά και ότι ο ίδιος δέχτηκε στη συνέχεια απειλές για τη ζωή του.

● Το 2019, ασκήθηκαν οι διώξεις, ενώ για το αδίκημα της τοκογλυφίας, που στο μεταξύ έγινε πλημμέλημα, ορίστηκε δικάσιμος, που πήρε αναβολή για τις αρχές του 2022. Το κακούργημα της εκβίασης είναι πλέον αντικείμενο της κύριας ανάκρισης. Εστω όμως κι αν αποδειχτεί τελικά έωλη η κατηγορία, το γεγονός ότι ο ίδιος άνθρωπος εξακολουθεί όλο αυτό το διάστημα να κατέχει πανεπιστημιακή αλλά και κρατικές θέσεις δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

● Το πράγμα, όμως, γίνεται όλο και πιο σοβαρό, όταν, σύμφωνα με άλλα έγγραφα, βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερη βαριά καταγγελία εναντίον του από τρίτο καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, που ουδεμία σχέση έχει με την παραπάνω αντιδικία.

Μία επιστολή αυτού του καθηγητή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στις αρχές Οκτωβρίου, πραγματικά σοκάρει. Προηγήθηκε δική του εκτενής αναφορά τόσο στον πρύτανη της σχολής όσο και στην υπουργό Παιδείας, από τον περασμένο Μάρτιο. Παρ’ όλες τις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες και τη δικαστική εμπλοκή, ο καταγγελλόμενος παραμένει αλώβητος στις θέσεις του. Η επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Πλιώτα, (6.10.2021), αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «πληροφορήθηκα από το πανεπιστήμιο ότι με την ΑΒΜ/ΔΖ21-4726, οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές διεξάγουν προανάκριση σε βάρος του… αναπληρωτή καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Η προανακριτική διαδικασία σε βάρος του αφορά τα ενδεχόμενα παράβασης των άρθρων […] του Ποινικού Κώδικα. Ο … τον Οκτώβριο του 2019 διορίστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριο Κωστή Χατζηδάκη, μέλος του Πράσινου Ταμείου. Επίσης, με απόφαση της 9ης Νοεμβρίου 2019 του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κυρίου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχε διοριστεί μέλος του ΚΕ.ΜΕ.Α. (Κέντρο Μελετών Ασφαλείας). Το ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι ότι ο … ισχυρίζεται ότι έχει τεράστιες διασυνδέσεις με πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και με τον διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού, για τον οποίο έχει ισχυριστεί ότι διαχειρίστηκε διάφορες νομικές υποθέσεις του».

Η επιστολή καταλήγει: «ο υπογράφων και ένας συνάδελφος εκ των αρχαιοτέρων Τακτικών Καθηγητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουμε καταστεί αυτόπτες μάρτυρες περιστατικού γενετήσιας προσβολής από πλευράς του. Για τον λόγο αυτό προσφύγαμε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και με Εξώδικη Δήλωσή μας της 28ης Ιουνίου 2021 δηλώσαμε ότι επιθυμούμε να καταθέσουμε στον αρμόδιο εισαγγελέα που έχει επιληφθεί της δικογραφίας. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, στις 15 Ιουλίου 2021, δέχτηκε η εξώδικη δήλωσή μας να εγχειρισθεί και να τεθεί στη δικογραφία, προκειμένου να κριθεί από τον κ. εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση […]». Ο επιστολογράφος ζητάει άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα αλλά και να δοθεί η επιστολή στη δημοσιότητα.

● Στο μεταξύ, στο διάστημα αυτό, υπήρξαν δημοσιεύματα στο ΜΑΚΕΛΕΙΟ για το συγκεκριμένο πρόσωπο και τις διασυνδέσεις του, τα οποία φυσικά επικεντρώνονται στις πιο σκανδαλιστικές πλευρές της υπόθεσης.

Ωστόσο, η επιμονή ενός καθηγητή και κυρίως η απόφασή του, εφόσον τόσο ο πρύτανης όσο και η υπουργός Παιδείας αγνόησαν τις αναφορές του για οικονομικές ατασθαλίες, λογοκλοπή και για σεξουαλικής φύσης αδικήματα, δημιουργούν πολλές απορίες και ερωτήματα για τα επιβαλλόμενα αντανακλαστικά των ιθυνόντων, όταν και μόνο με μια δικαστική έρευνα καθηγητές και κρατικοί υπάλληλοι σε άλλες περιπτώσεις τίθενται ακόμα και σε προσωρινή διαθεσιμότητα. Οταν υπάρχουν όμως τόσα μαύρα σύννεφα, ακόμα κι αν τελικά δεν βρέξει, χρειάζεται, καλού κακού, και μία ομπρέλα. Και μη βιαστεί κάποιος να πει ότι οι καταγγέλλοντες και ειδικά ο συγκεκριμένος καθηγητής που απευθύνθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι κάποιος αντικυβερνητικός, διότι θα βρεθεί προ μεγάλης εκπλήξεως.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συγκάλυψη ευθυνών με... καταστολή
Ξεκίνησε η δίκη για τοκογλυφία του καθηγητή της ΑΣΟΕΕ. Τι απαντούν οι πρυτανικές αρχές. Πανεπιστημιακή αστυνομία και καταστολή η απάντηση της κυβέρνησης
Συγκάλυψη ευθυνών με... καταστολή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ούτε γάτα ούτε ζημιά για τα στελέχη της Novartis σχετικά με το σκάνδαλο
Οι Κ. Φρουζής, Ν. Μανιαδάκης και τρεις υπεύθυνοι της εταιρείας απαλλάχτηκαν με βούλευμα για τη δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων.
Ούτε γάτα ούτε ζημιά για τα στελέχη της Novartis σχετικά με το σκάνδαλο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προαγωγές δικαστών με χρώμα;
Με ανακοίνωσή της η μειοψηφία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει ότι για πρώτη φορά στα χρονικά η εισηγήτρια για τις προαγωγές δικαστών φέρεται να έχει απορρίψει τους μισούς...
Προαγωγές δικαστών με χρώμα;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συγκοινωνούντα δοχεία στην greek mafia
Ενα από τα πρόσωπα που βρίσκονται ήδη στο εδώλιο, η «Μαρίνα», για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό συνδέεται και με τη δίκη για την υπόθεση τράφικινγκ της Ηλιούπολης με θύματα μια 19χρονη.
Συγκοινωνούντα δοχεία στην greek mafia
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Θα θελήσει η Εύα Καϊλή να δικαστεί στην Ελλάδα;
Αν η Εύα Καϊλή ζητήσει να δικαστεί στην Ελλάδα, η υπόθεση θα θυμίσει σε όλους την περίπτωση Βγενόπουλου, που είχε επιδιώξει να αποφύγει την έκδοσή του στην Κύπρο έτσι ώστε να δικαστεί στην Ελλάδα.
Θα θελήσει η Εύα Καϊλή να δικαστεί στην Ελλάδα;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντιρρήσεις δικαστών για το «αυτόματο» μαύρισμα του μητρώου
Το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξέφρασε τη διαφωνία του στη διάταξη που ψηφίστηκε για την αναγραφή των αδικημάτων κατά ανηλίκων στο ποινικό μητρώο από το στάδιο της δίωξης.
Αντιρρήσεις δικαστών για το «αυτόματο» μαύρισμα του μητρώου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας