• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 17.9°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.3°C / 15.3°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 17.7°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  9°C 8.9°C / 9.7°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.3°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.7°C / 14.6°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.6°C / 17.4°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.3°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.7°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 21.0°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.4°C / 18.1°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.9°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.2°C / 15.3°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  87%
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρόμος για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα

 • A-
 • A+
Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μάλλον οδεύουν προς το παρελθόν όπως απέδειξε και η διαδικασία με τους υπόλοιπους Κώδικες.

Με την έναρξη του φθινοπώρου αναμένεται να συνεχιστεί και το έργο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που θα μελετήσει και θα τροποποιήσει τον αναχρονιστικό Σωφρονιστικό Κώδικα. Κοινός παρονομαστής και στην περίπτωση αυτή, οι νέας κοπής συνθέσεις και πάντα με τις πολιτικές απόψεις και τις προσωπικές σχέσεις των επιτελών της κυβέρνησης στις λιγοστές πλέον νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που καλούνται να γνωμοδοτήσουν για κρίσιμα θέματα Δικαίου.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει μάλλον βγει εντελώς από τον «κόπο» να συγκροτεί πάντα για θέματα Κωδίκων και κατάρτισης αντίστοιχης κρισιμότητας νομοσχεδίων νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ή απλά αρκείται στο να αγνοεί τα συμπεράσματά τους (π.χ. Νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια). Στο ίδιο κυβερνητικό «στιλ» συγκροτήθηκε με Υπουργικές Αποφάσεις και η «οικογενειακή» επιτροπή που θα μελετήσει τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα. Συγκροτήθηκε τον Μάιο, ενώ σε αυτήν προστέθηκε τον περασμένο Ιούνιο άλλο ένα μέλος.

Αντί λοιπόν –όπως γινόταν πάντα στο παρελθόν– να συμμετέχουν στην επιτροπή ειδικοί (καθηγητές, διδάκτορες κ.λπ.) με πρόεδρο καθηγητή Εγκληματολογίας ή ανώτατο εισαγγελέα ή δικαστή, προκειμένου να φέρουν σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο, στην επιτροπή θα συμμετέχουν στενοί φίλοι και «ημέτεροι» αλλά και μη ειδικευμένοι στο συγκεκριμένο αντικείμενο εκπρόσωποι του νομικού κόσμου.

Στην επιτροπή διορίστηκε πρόεδρος* ο στενός συνεργάτης και κουμπάρος της Σοφίας Νικολάου, δικηγόρος Θ. Παναγιώτου. Ο ίδιος ήταν ήδη διορισμένο μέλος και στο συρρικνωμένο πλέον Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών.

Τα υπόλοιπα μέλη είναι ο διορισμένος προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης της Σ. Νικολάου, μια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο ΑΠΘ, μια αντεισαγγελέας εφετών που προσφέρει υπηρεσίες και στο γραφείο του υπουργού Κ. Τσιάρα, μια συνταξιούχος αντεισαγγελέας εφετών, ένας νομικός, ένας πρόεδρος πρωτοδικών και μια κοινωνιολόγος, υπάλληλος της Σ. Νικολάου.

Οπως όλα δείχνουν, «θυελλώδεις» αναμένονται να είναι οι συνεδριάσεις αυτής της Νομοπαρασκευαστικής, ενώ εξαιρετικά δύσκολο προβλέπεται το μέλλον των κρατουμένων επί επιτελικού κράτους. Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μάλλον οδεύουν προς το παρελθόν, αν κρίνει κανείς και από το τι συνέβη πρόσφατα και με τους υπόλοιπους Κώδικες.

*Διόρθωση: Εκ παραδρομής θεωρήσαμε ότι πρόεδρος είναι ο κ. Θ. Παναγιώτου, ο οποίος είναι απλό μέλος, δεδομένου ότι για πρώτη φορά στα χρονικά των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών αυτοδιορίσηκε πρόεδρος η ίδια η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν έχετε το αλάθητο, κ. υπουργέ!
Συνεδρίαση των επιτροπών για το Νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια ● Το καυστικό σχόλιο της Μαριέττας Γιαννάκου και η σφοδρή κριτική από τις γυναικείες οργανώσεις για την αναγκαστική συνεπιμέλεια ● Θετικοί...
Δεν έχετε το αλάθητο, κ. υπουργέ!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προγραφές δικαστών από «αγανακτισμένους» μπαμπάδες
Διαδικτυακές απειλές κατά δικαστικών εξαπέλυσαν οι συνομιλητές του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, οι οποίοι συνέβαλαν στην κατάρτιση του απαράδεκτου σχεδίου νόμου για τη συνεπιμέλεια.
Προγραφές δικαστών από «αγανακτισμένους» μπαμπάδες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι δικηγόροι μιλούν για τις αλλαγές Τσιάρα στον Ποινικό Κώδικα
Δικηγόροι όλου του πολιτικού φάσματος εκθέτουν στην «Εφ.Συν» τις απόψεις τους σχετικά με τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης στον Ποινικό Κώδικα.
Οι δικηγόροι μιλούν για τις αλλαγές Τσιάρα στον Ποινικό Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αυστηρότερα ναι, δικαιότερα όχι!
Σε διαβούλευση ο νέος Ποινικός Κώδικας, που φέρνει αυστηρότερες ποινές για σειρά εγκλημάτων ● «Κόφτης» στα ευεργετικά μέτρα για τον σωφρονισμό και την επανένταξη ● Αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις στις αλλαγές...
Αυστηρότερα ναι, δικαιότερα όχι!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οπισθοδρομικές ρυθμίσεις για το Οικογενειακό Δίκαιο
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας ● Πού έγιναν βελτιώσεις και πού εστιάζουν τις αντιρρήσεις τους οι γυναικείες οργανώσεις.
Οπισθοδρομικές ρυθμίσεις για το Οικογενειακό Δίκαιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας