• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.8°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 1.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 5.7°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.4°C / 1.2°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -2.7°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.2°C / 3.5°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 1.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 2.9°C
  4 BF
  93%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 0.1°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 5.4°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 3.2°C
  4 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 0.5°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.7°C / 1.7°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  61%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ναι» στο δικαίωμα αδειών σε κρατούμενους

 • A-
 • A+
Η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου κόντρα στις προθέσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ● Αποφάνθηκε ότι ένας κρατούμενος μπορεί να παίρνει τακτική άδεια ακόμα κι αν υπάρχει σε βάρος του κάποια επιπλέον ποινική εκκρεμότητα, δηλαδή ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Κι εκεί που η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής έψαχνε ακόμα έναν λόγο για να περιορίσει κι άλλο τα ελάχιστα δικαιώματα που απομένουν στους κρατούμενους, με μια γνωμοδότησή του ο Αρειος Πάγος, έστω και σε ένα κάπως δευτερεύον θέμα, αποφάνθηκε ότι ένας κρατούμενος μπορεί να παίρνει τακτική άδεια ακόμα κι αν υπάρχει σε βάρος του κάποια επιπλέον ποινική εκκρεμότητα.

Ο Αρειος Πάγος και συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Ι. Προβατάρης δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το να διαβάσει τον νόμο για τις άδειες που ασφαλώς είναι ξεκάθαρος, άσχετα αν τόσο συχνά παρακάμπτεται από τη σημερινή πολιτική ηγεσία που ελέγχει πλήρως τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών κ.λπ.

Σύμφωνα με το ιστολόγιο dikastiko.gr, που πληροφορείται από πρώτο χέρι τις αποφάσεις, ο αντεισαγγελέας επισημαίνει: «Εν κατακλείδι η γνώμη μου είναι ότι η εκκρεμότητα της ποινικής διαδικασίας, για την οποία ο κατάδικος εκτίει ποινή, δεν εμπίπτει στην περίπτωση 2 της πρώτης παραγράφου του άρθρου 55 Σωφρονιστικού Κώδικα και δεν συνιστά διακωλυτικό παράγοντα χορηγήσεως τακτικής αδείας, εφ’ όσον (εννοείται) συνυπάρχουν οι υπό του νόμου τασσόμενες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».

Ο νόμος για τις άδειες των κρατουμένων είναι σαφής και προβλέπει να έχει εκτιθεί ποινή 1/10 σε περιπτώσεις φυλάκισης, 1/5 σε περιπτώσεις κάθειρξης 10 ετών, 3/10 σε περιπτώσεις κάθειρξης πάνω από 10 χρόνια και 10 χρόνια πραγματικής έκτισης για τους ισοβίτες.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος προβλέπει ότι παρέχεται τακτική άδεια: 1. Αν στον κατάδικο έχουν επιβληθεί περισσότερες στερητικές της ελευθερίας ποινές και δεν έχει γίνει προσμέτρησή τους σε μία συνολική ποινή [...] λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των επί μέρους ποινών 2. Αν δεν εκκρεμεί κατά του καταδίκου ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας 3. Οταν εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τελέσεως, κατά τη διάρκεια της άδειας, νέων εγκλημάτων 4. Οταν δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής.

Φυσικά αυτό δεν εμποδίζει τη σημερινή πολιτική ηγεσία να στερεί κατά βούληση την άδεια σε «ειδικούς» κρατούμενους που πληρούν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις. Αυτό το διεθνώς αναγνωρισμένο ευεργετικό μέτρο, με το οποίο όχι μόνο περιορίζεται η ένταση στα σωφρονιστικά καταστήματα αλλά αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τους κρατούμενους στην πορεία της επανένταξης και του σωφρονισμού, στην Ελλάδα του επιτελικού κράτους περιορίστηκε δραστικά και ειδικά μετά το βολικό πρόσχημα της πανδημίας. Ολες ωστόσο οι εκθέσεις αποδεικνύουν ότι το ποσοστό των παραβιάσεων αδειών είναι ελάχιστο σε σχέση με τα οφέλη.

Δυστυχώς όμως καμία γνωμοδότηση δεν είναι αρκετή για να αποφασίσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοΐδη - Νικολάου ότι έχουν ισότιμο δικαίωμα στη ζωή και στην ελπίδα οι κρατούμενοι που πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
Κανένας φύλακας δεν προσπάθησε να παρέμβει όταν ο κρατούμενος Γ. Δημητράκης δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι από βαρυποινίτη καταδικασμένο για δολοφονίες στο προαύλιο της φυλακής Δομοκού.
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναστέλλεται η ποινή των εκκρεμών απελάσεων
Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την παράταση κράτησης με τη δικαιολογία επικείμενης απέλασης αλλοδαπών ούτε για το υπουργείο Προ.Πο.
Αναστέλλεται η ποινή των εκκρεμών απελάσεων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κυβερνητικός αυταρχισμός και εκδικητικότητα στους κρατούμενους
Ιδιότυπο πόλεμο απέναντι στους φυλακισμένους έχει κηρύξει το δίδυμο Χρυσοχοΐδη-Νικολάου, όπως φαίνεται και από το νομοσχέδιο που προωθούν, περιορίζοντας τα λιγοστά ευεργετικά μέτρα.
Κυβερνητικός αυταρχισμός και εκδικητικότητα στους κρατούμενους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέο έωλο «όχι» στον Κουφοντίνα
Σε άλλη πίστα και πάντως σε πλήρη διάσταση με τον Νόμο φαίνεται να κινείται πλέον η διαδικασία (μη) χορήγησης άδειας στον Δ. Κουφοντίνα καθώς οι φυλακές Βόλου απέρριψαν το σχετικό αίτημα του.
Νέο έωλο «όχι» στον Κουφοντίνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραδέχεται τις ανακρίβειες για τον Δημάκη το Υπ. Προστασίας του Πολίτη
Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία παραδέχεται ότι ήταν ανακριβής η πληροφορία που το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε υιοθετήσει, όταν...
Παραδέχεται τις ανακρίβειες για τον Δημάκη το Υπ. Προστασίας του Πολίτη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Τσεκούρι» υποβάθμισης του Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών
Ενα... 5μελές αντικαθιστά το γνωμοδοτικό όργανο σωφρονιστικής πολιτικής ● Γιατί είναι απόντες οι εισαγγελείς ● Φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα συρρικνωμένο και «υπάκουο» ΚΕΣΦ για να...
«Τσεκούρι» υποβάθμισης του Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας