• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.2°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.0°C
  1 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 6.2°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  5 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 2.3°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -2.7°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 5.3°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 6.6°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.6°C / 2.0°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / 1.0°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 3.1°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  3 BF
  47%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φρένο» στις πρακτικές των funds που προχωρούν σε άρον άρον κατασχέσεις

 • A-
 • A+
Ακυρώθηκε πλειστηριασμός καθώς διαπιστώθηκε πλήθος ελλείψεων στα στοιχεία των φακέλων εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων,

Σε μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε αναγκαστική εκτέλεση επιταγής και κατασχετηρίου εις χείρας τράπεζας, κρίνοντας ότι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων επίσπευσε μη νόμιμα την εκτέλεση.

Η συγκεκριμένη απόφαση (αρ. 248/2021) αφορά πλήθος δανειοληπτών, καθώς αποτελεί πάγια τακτική των funds να επισπεύδουν (μέσω εταιρειών που τα εκπροσωπούν) κατασχέσεις, εκτελέσεις και πλειστηριασμούς, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Γεώργιος Καλτσάς, «οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων –οι οποίες εκπροσωπούν αλλοδαπές εταιρείες (funds) που έχουν αποκτήσει σε πολύ χαμηλό τίμημα απαιτήσεις ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων–, για να επισπεύσουν την αναγκαστική εκτέλεση, κατάσχεση και πλειστηριασμό, πρέπει να αποδεικνύουν πριν από όλα ότι έχουν αποκτήσει την απαίτηση και τα δικαιώματα από τη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση.

Για να επισπεύσουν νόμιμα έναν πλειστηριασμό, πρέπει να κοινοποιούν στον οφειλέτη παράρτημα, από το οποίο να προκύπτουν τα προσδιοριστικά στοιχεία της σύμβασης που έχουν αποκτήσει και κυρίως το ύψος της απαίτησης. Πλην όμως, πολλές φορές η προϋπόθεση αυτή δεν ικανοποιείται, με αποτέλεσμα η διαδικασία της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού να βρίσκεται εκτός των ορίων της νομιμότητας».

Αυτό ακριβώς αποδείχθηκε στην εν λόγω δικαστική απόφαση, στην οποία ο ανακόπτων ζήτησε από το δικαστήριο να ακυρωθεί επιταγή ύψους 729.181,93 ευρώ, επειδή στα έγγραφα (παράρτημα) δεν αναγράφονται ούτε το οφειλόμενο κεφάλαιο ούτε η επίδικη σύμβαση ούτε τα ονοματεπώνυμα οφειλετών και εγγυητών. Σύμφωνα με την απόφαση, «ο ειδικός διάδοχος που απέκτησε την απαίτηση από τράπεζα ή η εταιρεία διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις, που λειτουργεί ως μη δικαιούχος και μη υπόχρεος διάδικος, εκπροσωπώντας την αποκτώσα εταιρεία, πρέπει, για να συνεχίσει την εκτέλεση, να συγκοινοποιήσει τα νομιμοποιητικά έγγραφα, μεταξύ των οποίων και το παράρτημα από το οποίο θα πρέπει να προκύπτουν τα προσδιοριστικά στοιχεία της σύμβασης που εκχωρήθηκε».

Σύμβαση

Σημειώνεται πως ο κατάλογος των μεταβιβαζομένων απαιτήσεων μιας σύμβασης μεταβίβασης καταχωρίζεται στα δημόσια βιβλία του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών και ακριβές αντίγραφο ενσωματώνεται στη σύμβαση ως παράρτημα.

Στο παράρτημα αυτό θα έπρεπε να αναγράφονται τα οφειλόμενα κεφάλαια, τα ονοματεπώνυμα και οι διευθύνσεις των οφειλετών και εγγυητών και οι παρεπόμενες απαιτήσεις, σημειώνει η δικαστική απόφαση και προσθέτει ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει αφού «η μοναδική αναφερόμενη στο έγγραφο πληροφορία που έχει κάποια ομοιότητα με την προκειμένη απαίτηση είναι το ονοματεπώνυμο του οφειλέτη.

Ολα τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν την πιστούχο δεν ταυτίζονταν με την επίδικη απαίτηση από την ως άνω σύμβαση πίστωσης με αλληλόχρεο λογαριασμό. Eτσι, ελλείψει ενεργητικής νομιμοποίησης της διαχειρίστριας εταιρείας να επισπεύσει την εκτέλεση, το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την ανακοπή και ακύρωσε την επιταγή και το κατασχετήριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υποσχόταν «ίαση» και για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Τα βασανιστήρια που πέρασαν στα χέρια του ψευτογιατρού Νίκου Κοντοστάθη περιέγραψαν στο δικαστήριο ασθενείς που τον εμπιστεύθηκαν και σταμάτησαν τις ενδεδειγμένες θεραπείες για να ακολουθήσουν τις δικές του.
Υποσχόταν «ίαση» και για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απόπειρα συγκάλυψης για τον βασανισμό στο Α.Τ. Καλλιθέας
Χθες στο Εφετείο οι κατηγορούμενοι αστυνομικού επέμειναν πως ούτε που... άγγιξαν το θύμα, ο οποίος καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.
Απόπειρα συγκάλυψης για τον βασανισμό στο Α.Τ. Καλλιθέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκκληση για αίμα για την Ολγα που ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της
Προθεσμία να απολογηθεί αύριο έλαβε ο 46χρονος που ξυλοκόπησε τη σύντροφό του με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Εκκληση για αίμα για την Ολγα που ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο ψευτογιατρός ήταν και ψευτοπιλότος
Ευρεία αποδεικνύεται η δράση του κατηγορούμενου Νίκου Κοντοστάθη αφού μετά την ιατρική του ιδιότητα είχε παρουσιαστεί σε θύματα που εξαπάτησε και ως πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο ψευτογιατρός ήταν και ψευτοπιλότος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τον άφησε με 85% αναπηρία
Συνεχίζονται οι καταθέσεις των θυμάτων στη δίκη του ψευτογιατρού ο οποίος είχε υποσχεθεί ακόμη και μόσχευμα σε ασθενή μετά από σοβαρό τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη.
Τον άφησε με 85% αναπηρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας