Την ώρα που ο καταδικασθείς για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή οδηγούνταν στις φυλακές Δομοκού, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδινε συνέντευξη Τύπου για «την τέταρτη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας το τελευταίο δεκαπενθήμερο καθώς προηγήθηκαν η εξιχνίαση της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, η σύλληψη και εξάρθρωση του εγκληματικού κυκλώματος στη Ζάκυνθο και η ανεύρεση των εικαστικών έργων της Εθνικής Πινακοθήκης».
Αναπαυμένος στις δάφνες του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν δέχτηκε να του υποβάλουν ερωτήσεις οι δημοσιογράφοι και έτσι δεν μπορέσαμε να μάθουμε ούτε πώς ο Χρήστος Παππάς κατάφερε τον περασμένο Οκτώβριο να ξεφύγει κάτω από τη μύτη των αστυνομικών ούτε ποια είναι η γνώμη του για τον διεθνή διασυρμό της χώρας όταν έπεσε από τα χέρια του υπαλλήλου του ο ανεκτίμητης αξίας πίνακας του Πικάσο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η σύλληψη του ναζιστή φυγόποινου είναι «αποτέλεσμα μεθοδικής και συστηματικής έρευνας» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, άποψη που δεν συμμερίζεται σύσσωμη η αντιπολίτευση. «Χρειάστηκε μόλις εννιά μήνες στον κύριο Χρυσοχοΐδη για να πράξει αυτό που έπρεπε να γίνει από την πρώτη μέρα: να συλλάβει τον νεοναζί Χρήστο Παππά, τον οποίο έχασε μέσα από τα χέρια του ενώ υποτίθεται πως τον φυλούσε πριν από τη δίκη. Ελπίζουμε να μην παραπέσει πουθενά ο νεοναζί και διασύρουν πάλι τη χώρα μας διεθνώς», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «η σύλληψη έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από ένα φιάσκο πολλών μηνών».
Για το ΚΚΕ «η καθυστερημένη, με ευθύνη της κυβέρνησης, σύλληψη του καταδικασμένου εγκληματία δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για εφησυχασμό» και για το ΜέΡΑ25, «μετά από εννιά μήνες που στο στόχαστρο έβαζε αθώους πολίτες, η Αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη έφτασε και στον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής».
Ανάλογα σχόλια υπήρχαν και στα ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως του βρετανικού «Guardian» που σημειώνει: «Το γεγονός ότι ο Χρ. Παππάς κατάφερε να δραπετεύσει πέρυσι, όταν υποτίθεται ότι τον παρακολουθούσε η αστυνομία –και με τη διεθνή προσοχή επικεντρωμένη στη δίκη–, ήταν ντροπή για τις ελληνικές αρχές».
Με αυτοκινητοπομπή από τη ΓΑΔΑ ο Χρήστος Παππάς έφτασε χθες το μεσημέρι στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών. Η παραμονή του στο εισαγγελικό γραφείο κράτησε μόλις λίγα λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κρατούμενος ζήτησε να μη μεταφερθεί στις φυλακές Δομοκού, όπου βρίσκονται οι καταδικασμένοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος), εκτός από τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο που κρατείται στις φυλακές Μαλανδρίνου μαζί με τον Γιώργο Ρουπακιά. Με τη φυλάκιση του Χρ. Παππά, ενάμιση μήνα μετά του Ι. Λαγού, όλο το Πολιτικό Συμβούλιο της Χρυσής Αυγής είναι πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
Την ώρα της σύλληψής του, σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού 28ης Οκτωβρίου στου Ζωγράφου, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς: «Εντάξει, παιδιά, έρχομαι. Αλλά να ξέρετε, μέσα στον επόμενο μήνα σκόπευα να παραδοθώ…». Αυτό ισχυρίστηκε και ο συνήγορός του, Περικλής Σταυριανάκης: «Νομίζω ότι βρισκόταν όλο το διάστημα στην Αθήνα και ήθελε να παραδοθεί». Ο ίδιος ο κ. Σταυριανάκης, βέβαια, το προηγούμενο διάστημα μετέφερε την επιθυμία του εντολέα του να μείνει εκτός φυλακής μέχρι να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι ο Χρ. Παππάς έμενε και τους εννιά μήνες κρυμμένος στο διαμέρισμα της Ιρίνας Κρουσενίτσκα και δεν είχε επαφή με τον έξω κόσμο. Σε βάρος της 52χρονης, η οποία ήταν υποψήφια με τον συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας, ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία και δικάστηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
«Γνώριζα ότι αναζητείται, έχω κοινωνική-φιλική σχέση μαζί του, γνωριζόμαστε από το 2017 μέσω του κινήματος. Πήγαινα στις ομιλίες του, ήμουν οπαδός του ως προς τις ομιλίες», είπε απολογούμενη και ισχυρίστηκε ότι ο Χρ. Παππάς την επισκέφθηκε στο σπίτι της πρώτη φορά. «Ξαφνιάστηκα που τον είδα. Ηθελε να φάμε και μετά να φύγει. Δεν ρώτησα, ούτε σκέφτηκα να ειδοποιήσω τις Αρχές. Δεν περίμενα την επίσκεψη», πρόσθεσε.
Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς της και απέρριψε το αίτημά της για αναγνώριση του ελαφρυντικού τού πρότερου σύννομου βίου. Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας