• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.4°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 30.4°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.0°C / 33.3°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 25.9°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.3°C
  1 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 26.7°C / 31.4°C
  1 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 28.0°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  1 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.6°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 28.9°C
  1 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 31.6°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 24.9°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 31.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  5 BF
  25%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαίωση εργαζομένων ακόμα κι αν οι συμβάσεις τους κρίνονται άκυρες

 • A-
 • A+
Απόφαση - σταθμός του Αρείου Πάγου για συμβασιούχους του Δημοσίου ● Ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση χρηματικών ποσών που δεν έχουν καταβληθεί σε συμβασιούχους επειδή είχε κριθεί ότι παρείχαν έργο στο πλαίσιο άκυρης σύμβασης εργασίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτριος Βερβεσός, που εκπροσώπησε εργαζομένους του Νοσοκομείου Βόλου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ακόμη και όταν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου στο Δημόσιο κρίνονται άκυρες, οι εργαζόμενοι δικαιούνται πλήρως τις αποδοχές τους. Αυτό έκρινε με πολύ σημαντική απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που ανατρέπει τη μέχρι σήμερα νομολογία, σύμφωνα με την οποία εάν η πρόσληψη δεν ήταν καθ' όλα νόμιμη, τότε ο εργαζόμενος όχι μόνο έχανε τη δουλειά του αλλά και τα δεδουλευμένα του, παρ' όλο που το Δημόσιο ή οι λοιποί φορείς του δημόσιου τομέα αποδέχονταν κανονικά την εργασία του.

Η υπόθεση που κρίθηκε από την Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (πρόεδρος η Αγγελική Αλειφεροπούλου και εισηγήτρια η αρεοπαγίτης Ιωάννα Μαργέλλου-Μπουλταδάκη) αφορά εργαζομένους στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου οι οποίοι εμφανίζονταν ως μαθητευόμενοι (stage) από το 2003, ενώ στην πραγματικότητα -όπως είχε αποφανθεί το Εφετείο Λάρισας- παρείχαν επί πολλά χρόνια την εργασία τους, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, οι οποίοι εργάζονταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Με την απόφαση 4/2021 το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι σε περίπτωση άκυρης σύμβασης εργασίας, αλλά και γενικότερα σύμβασης παροχής υπηρεσιών (συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου, stage κ.λπ.), ο πλουτισμός του εργοδότη συνίσταται σε αυτήν καθ’ εαυτήν την εργασία που έλαβε και η οποία ενσωματώθηκε στην υπάρχουσα περιουσία του, από την οποία και δεν μπορεί πλέον να αποχωριστεί. Δηλαδή, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, ο πλουτισμός του εργοδότη υπάρχει ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως εάν η σύμβαση είναι άκυρη. Γιατί ακόμη και αν είναι άκυρη, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να πλουτίσει αδικαιολόγητα σε βάρος του εργαζομένου του.

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, το αν ο εργοδότης θα απασχολούσε ή θα μπορούσε νομίμως να απασχολήσει άλλον εργαζόμενο, ή όχι, δεν ενδιαφέρει κανέναν αφού έχει ήδη λάβει την εργασία προς όφελός του. Ετσι, τον πλουτισμό αυτόν ο εργοδότης -ακόμη και αν είναι το Δημόσιο ή άλλος φορέας του δημόσιου τομέα- οφείλει να τον επιστρέψει στον εργαζόμενο. Στην περίπτωση αυτή η αμοιβή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές που προβλέπουν οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαιτητικές αποφάσεις ή, αν δεν υπάρχουν τέτοιες, η αμοιβή που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο εργοδότης καταβάλλει σε άλλον εργαζόμενο με έγκυρη σύμβαση εργασίας.

Σε ένα αντίστοιχο παράδειγμα, αν ένα ιδιωτικό λεωφορείο έχει αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών στο σχολείο τους και κρίθηκε ότι δεν είχε τηρηθεί ένας τυπικός όρος της σύμβασης, αυτό δεν σημαίνει ότι ο οδηγός δεν παρείχε υπηρεσίες στον δήμο και δεν πρέπει να του καταβληθούν τα δεδουλευμένα του, από τη στιγμή που ο δήμος έχει ήδη επωφεληθεί από την παροχή υπηρεσιών του. Ενα αντίστοιχο παράδειγμα αφορά τη σύμβαση μιας καθαρίστριας με έναν δημόσιο φορέα. Αν για οποιονδήποτε λόγο κριθεί μη έγκυρη, θα πρέπει η καθαρίστρια να πληρωθεί για το έργο που έχει ήδη παράσχει.

Τους εργαζομένους του Νοσοκομείου Βόλου εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτριος Βερβεσός και οι δικηγόροι Διονύσης Καλαματιανός και Δημήτρης Βασιλείου.

«Ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση χρηματικών ποσών που δεν έχουν καταβληθεί σε συμβασιούχους επειδή είχε κριθεί ότι παρείχαν έργο στο πλαίσιο άκυρης σύμβασης εργασίας. Μπορεί η ανάγκη τήρησης της νομιμότητας να είναι αυτονόητη, αλλά δεν μπορεί να χρησιμεύει ως πρόσχημα για να πλουτίζει ο εργοδότης αδικαιολόγητα σε βάρος του εργαζομένου, ακόμη και όταν εργοδότης είναι το Δημόσιο», δήλωσε ο Δ. Βερβεσός στην «Εφ.Συν.» και πρόσθεσε: «Το να πληρώνονται οι εργαζόμενοι κανονικά για όσο χρόνο εργάστηκαν αποτελεί στοιχειώδη κανόνα που απορρέει από θεμελιώδεις κοινωνικές αντιλήψεις περί ισότητας και επιείκειας. Το να αρνείται ο εργοδότης, με διάφορα προσχήματα, να καταβάλει ό,τι θα κατέβαλλε κανονικά σε οποιονδήποτε άλλον εργαζόμενο για την εκτέλεση μιας εργασίας αποτελεί μία από τις χειρότερες μορφές εκμετάλλευσης. Δυστυχώς τέτοιες πρακτικές δεν ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα ούτε στον δημόσιο τομέα».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Άρειος Πάγος: Απόφαση-σταθμός για τους συμβασιούχους Δημοσίου
Ανατροπές στα όσα ίσχυαν μέχρι στιγμής φέρνει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία αναγνώρισε ότι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με κάθε μορφής σύμβαση, δικαιούνται πλήρη καταβολή των...
Άρειος Πάγος: Απόφαση-σταθμός για τους συμβασιούχους Δημοσίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποζημίωση 300.000 € για εργατικό δυστύχημα
Ο Αρειος Πάγος με απόφαση - σταθμό επιδίκασε το σημαντικό ως άνω ποσόν στην οικογένεια θύματος, το οποίο οφείλει να καταβάλει η εργοδότρια εταιρεία για αποκλειστικές αμέλειές της που οδήγησαν στο μοιραίο.
Αποζημίωση 300.000 € για εργατικό δυστύχημα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Οχι» στην παροχή στοιχείων για τις καθυστερήσεις στις αποφάσεις
Αρνητικά απάντησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου στο αίτημα της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας να χορηγηθούν ανωνυµοποιηµένα στατιστικά στοιχεία για τον χρόνο καθυστέρησης στην έκδοση...
«Οχι» στην παροχή στοιχείων για τις καθυστερήσεις στις αποφάσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρειος Πάγος: Οι έκτακτοι καθηγητές των ΤΕΙ παραμένουν συμβασιούχοι
Οι έκτακτοι καθηγητές των ΤΕΙ καλύπτουν έκτακτες και απρόβλεπτες διδακτικές ανάγκες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό.
Αρειος Πάγος: Οι έκτακτοι καθηγητές των ΤΕΙ παραμένουν συμβασιούχοι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προστασία μαρτύρων α λα καρτ
Novartis: η αντεισαγγελέας ζητά να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μαρτύρων αλλά... για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου ● Ερωτήματα για τη διαφωνία της Β. Θεοδώρου ένα μήνα πριν από τη συνταξιοδότησή της.
Προστασία μαρτύρων α λα καρτ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίκη για το εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο «Ηπειρος»
Εναν χρόνο μετά το εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά η ποινική διαδικασία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
Δίκη για το εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο «Ηπειρος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας