• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.2°C
  4 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.0°C / 18.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 16.0°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  6 BF
  38%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.1°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  92%
 • Λαμία
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  4 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 16.7°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  99%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απάνθρωπη η πλήρης έκτιση των ισοβίων

 • A-
 • A+
Πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου απαιτεί από τα κράτη να διαθέτουν νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει στους καταδικασθέντες να μη μένουν όλη τη ζωή τους στη φυλακή.

Επιβεβαιώνοντας την πάγια νομολογία του σχετικά με την ισόβια κάθειρξη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) σε πρόσφατη απόφασή του απαιτεί από τα κράτη να διαθέτουν νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει στους καταδικασθέντες σε ισόβια να μη μένουν όλη τη ζωή τους στη φυλακή.

Οι τέσσερις προσφεύγοντες στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, Ούγγροι υπήκοοι, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν χωρίς αναστολή και δυνατότητα αποφυλάκισης και άσκησαν προσφυγή για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σύμφωνα με το οποίο «ουδείς επιτρέπεται να υποβληθή εις βασάνους ούτε εις ποινάς ή μεταχείρισιν απανθρώπους ή εξευτελιστικάς».

Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την ουγγρική κυβέρνηση κρίνοντας ότι η μη πρόβλεψη από τη νομοθεσία της δυνατότητας υφ' όρον απόλυσης ή άλλης μορφής μείωσης της ποινής της ισόβιας κάθειρξης ακόμα και ύστερα από σαράντα χρόνια έκτισης ποινής δεν ήταν συμβατή με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ και ότι η πραγματική έκτιση της ποινής της ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης με οιονδήποτε τρόπο συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Οπως σχολιάζει ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης στην «Εφ.Συν.», πρόκειται για μια πάγια τοποθέτηση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, η οποία με απλά λόγια δηλώνει ότι:

 • α) Η ισόβια κάθειρξη είναι μια νόμιμη ποινή που υπάρχει σε όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 • β) Η ισόβια κάθειρξη δεν σημαίνει ότι ο καταδικασθείς περνάει όλη του τη ζωή στις φυλακές χωρίς προοπτική εξόδου. Κατά το ΕΔΔΑ, πρέπει να προβλέπεται στη νομοθεσία με ρητό τρόπο δυνατότητα και πιθανότητα τερματισμού της ποινής και απελευθέρωσης του καταδικασθέντος ύστερα από χρονικό διάστημα που ορίζει κυριαρχικά κάθε κράτος. Δεν έχει σημασία ο τρόπος αλλά το αποτέλεσμα.
 • γ) Τα κράτη υποχρεούνται να διαθέτουν σχετική νομοθετική πρόβλεψη για να αφεθεί ελεύθερος ο καταδικασθείς σε ισόβια έπειτα από κάποια χρόνια, π.χ. είτε με υφ' όρον απόλυση είτε με αναστολή είτε με αίτηση χάριτος κ.λπ. Επισημαίνεται ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου ισχύει τέτοιο σύστημα.
 • δ) Εάν δεν υπάρχει πρόβλεψη ύπαρξης διαδικασίας για απελευθέρωση του κρατουμένου ύστερα από αίτησή του και θεσμοθετημένες διαδικασίες που θα την κρίνουν, τότε το Στρασβούργο θεωρεί ότι αυτός υφίσταται απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και καταδικάζει για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ.

Γιατί άραγε απαιτεί το ΕΔΔΑ τα ισόβια να μην είναι ισόβια; «Εκτιμά ότι ο φυλακισμένος πρέπει να έχει πάντοτε την ελπίδα να αποκτήσει την ελευθερία του έστω και έπειτα από πολλά χρόνια ή και με δρακόντειους όρους. Αν δεν έχει αυτή την ελπίδα, καθίσταται επικίνδυνος ως κρατούμενος και δεν έχει κίνητρο βελτίωσης του εαυτού του. Απλώς ο κακός καθίσταται χειρότερος όταν δεν έχει καμία προοπτική. Και το σωφρονιστικό σύστημα δεν πρέπει να έχει τον σκοπό αυτό», εξηγεί ο κ. Χειρδάρης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικηγόρος Ηριάννας: Βαρύτατο σφάλμα της δικαιοσύνης
Η βλάβη για την Ηριάννα έχει ήδη επέλθει καθώς έφραξε ανεπιστρεπτί ο δρόμος της προς το πανεπιστήμιο, υποστήριξε σήμερα ο Θεόδωρος Μαντάς και έδωσε απαντήσεις για το νέο στοιχείο που προσκόμισε ενώπιον της...
Δικηγόρος Ηριάννας: Βαρύτατο σφάλμα της δικαιοσύνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Από την απεργία στη σύλληψη
Aκόμη μία μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας: σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, οι οποίοι απεργούσαν, συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου,...
Από την απεργία στη σύλληψη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποφυλακίζεται ο «Ινδιάνος»
Απόφαση του Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών εκθέτει την ΕΛ.ΑΣ. αφού αποδεικνύεται ότι ο –αποκαλούμενος από την αστυνομία– «Ινδιάνος», έμεινε άδικα επί 7 μήνες στη φυλακή για την υποτιθέμενη απόπειρα...
Αποφυλακίζεται ο «Ινδιάνος»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δ. Κουφοντίνας: την απόρριψη της αποφυλάκισής του εισηγείται η εισαγγελέας
Η αρμόδια εισαγγελέας με εισήγησή της στο δικαστικό συμβούλιο της Λαμίας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του Δ. Κουφοντίνα ο οποίος στις 5 Σεπτεμβρίου συμπλήρωσε 19 χρόνια στη φυλακή.
Δ. Κουφοντίνας: την απόρριψη της αποφυλάκισής του εισηγείται η εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Φιλιππίδη
Το Δικαστικό Συμβούλιο είπε «όχι» στο αίτημα του Πέτρου Φιλιππίδη να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτησή του με «βραχιολάκι». Ο γνωστός ηθοποιός επικαλέστηκε λόγους υγείας και ζήτησε να μπει σε καθεστώς...
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Φιλιππίδη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαίωμα υφ’ όρον απόλυσης για τους καταδικασθέντες
Δικαίωμα υφ’ όρον απόλυσης αποκτούν και οι καταδικασθέντες για την οργάνωση «17 Νοέμβρη», όπως όλοι οι πολυϊσοβίτες που συμπληρώνουν το προβλεπόμενο από τον νόμο χρονικό όριο έκτισης ποινής.
Δικαίωμα υφ’ όρον απόλυσης για τους καταδικασθέντες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας