• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.2°C
  1 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 29.4°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 30.9°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.7°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  49%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.7°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 25.1°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.8°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 28.6°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.7°C
  1 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 23.5°C / 30.7°C
  0 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.8°C / 28.2°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 31.4°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.8°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 29.5°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  36%
Τι «αλλάζει» στη φυλάκιση για πλημμελήματα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι «αλλάζει» στη φυλάκιση για πλημμελήματα

 • A-
 • A+
Δύο ακόμα νέες τροποποιήσεις. ● Η επαναφορά της παροχής κοινωφελούς εργασίας που ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε αναστείλει παρουσιάζεται ως ευνοϊκή διάταξη. ● Η Επιτροπή επίσης εισηγείται να αφαιρεθεί από τους δικαστές η δυνατότητα να αποφασίζουν αν θα δοθεί ή όχι αναστολή σε μικρές ποινές.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με το σταγονόμετρο, λειτουργώντας σαν λαγός της κυβέρνησης, βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι τελικές εισηγήσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης του Νέου Ποινικού Κώδικα, με επικεφαλής τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, και προαναγγέλλονται οι νέες αλλαγές.

Μετά τις πρώτες πληροφορίες για την αύξηση του πραγματικού χρόνου έκτισης ποινής και τις τροποποιήσεις στα αδικήματα των εμπρησμών/εκρήξεων και στα σεξουαλικά εγκλήματα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης διέρρευσαν ακόμη δύο τροποποιήσεις.

Η πρώτη αφορά την κατάργηση της υποχρεωτικής φυλάκισης για ποινές μέχρι πέντε χρόνια για πλημμελήματα (η πραγματική έκτιση είναι το 1/10 της ποινής) και τη μετατροπή της σε παροχή κοινωφελούς εργασίας. Ασφαλώς και δεν θα υπάρξει κάποιος που να διαφωνήσει με την εφαρμογή του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, που εισήχθη ως νόμος στη χώρα μας το 1991 και άρχισε να εφαρμόζεται από το 1997, ως εναλλακτική έκτιση των ποινών των πλημμελημάτων με παροχή υπηρεσίας ή εργασίας από τους κατάδικους στην κοινωνία («κοινότητα») ή και στο ίδιο το θύμα.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας μάλιστα, με τον νόμο 4619/2019, αναβάθμιζε την κοινωφελή εργασία προβλέποντάς την ως κύρια ποινή για πλημμελήματα που τιμωρούνται με 3-5 έτη. Ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ αφού ο ίδιος ο υπουργός Κώστας Τσιάρας την ανέστειλε.

Σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2020 για το αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επαναφορά του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, ο Κ. Τσιάρας απαντούσε στις 28.4.2020: «Η ανεπάρκεια των δομών παρακολούθησης της παροχής κοινωφελούς εργασίας και η ανυπαρξία των κατάλληλων υποδομών των φορέων στους οποίους παρέχεται αυτή οδήγησε στη θέσπιση του άρθρου 98 ν. 4623/2029 με το οποίο ανεστάλη η ισχύς των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα κατά το μέρος που προβλέπουν την παροχή κοινωφελούς εργασίας». Αραγε, άλλαξε κάτι ως προς τις μη κατάλληλες δομές και υποδομές, που επικαλούνταν ο υπουργός για να δικαιολογήσει την κατάργηση της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης, ή απλώς το υπουργείο επιχειρεί να παρουσιάσει ως ευνοϊκές διατάξεις που είναι ανεφάρμοστες;

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την αναστολή ποινών. Με τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 δινόταν αναστολή στην έκτιση ποινών έως τρία χρόνια, εκτός εάν το δικαστήριο, συνεκτιμώντας πληθώρα στοιχείων, έκρινε ότι η φυλάκιση ήταν απολύτως αναγκαία προκειμένου ο καταδικασθείς να αποτραπεί από την τέλεση νέων αδικημάτων. Και βέβαια ο νομοθέτης έχει προβλέψει άρση της αναστολής αν στο χρονικό διάστημα αυτής ο καταδικασθείς τελούσε νέα αξιόποινη πράξη.

Τώρα, η Επιτροπή εισηγείται να αφαιρεθεί από τους δικαστές η δυνατότητα να αποφασίζουν αν θα δοθεί ή όχι αναστολή θέτοντας ως προϋπόθεση χορήγησης αναστολής να μην υπάρχει στο ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου καταδίκη σε ποινή μεγαλύτερη των τριών ετών. Ουσιαστικά, με την απαγόρευση των αναστολών αφενός θα διαιωνίζεται ο ποινικός πληθυσμός και θα εντείνεται το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας (θα βγαίνουν και θα ξαναμπαίνουν στη φυλακή) και αφετέρου απαξιώνονται οι δικαστές και περιορίζεται η κρίση τους, αφού δεν θα τους επιτρέπεται πια να συνεκτιμήσουν σειρά παραγόντων και να αποφασίσουν για την αναστολή.

Οι κυβερνητικές διαρροές για τις εισηγήσεις της Επιτροπής Μαργαρίτη, εκτός του ότι απαξιώνουν τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή, έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από γυναικείες οργανώσεις σχετικά με την απάλειψη του όρου «χωρίς τη συναίνεση του θύματος» στις περιπτώσεις βιασμού. Ακόμη μια ηχηρή διαφωνία καταγράφηκε από τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Ηλία Αναγνωστόπουλο, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τη σύνταξη των Ποινικών Κωδίκων το 2019.

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Τιμωρητικός ακτιβισμός» ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών σημειώνει: «Η σκλήρυνση των ποινών, που απαιτούν οι ακτιβιστές μας, δεν θα προσφέρει τίποτε ούτε στη γενική ούτε στην ειδική πρόληψη. Και το χειρότερο: Θα ευνοήσει ευκαιριακές και ανέξοδες πολιτικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες η κρατική εξουσία δρα σε συμβολικό και μόνον επίπεδο κατά του εγκλήματος, ενώ αφήνει άθικτες τις δομές που το προκαλούν. Αντί, δηλαδή, να ενισχυθούν η αστυνομική πρόληψη του εγκλήματος, οι μηχανισμοί κοινωνικού ελέγχου, η σωφρονιστική μέριμνα αλλά και, γενικότερα, τα κατάλληλα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, επιλέγεται η φθηνή “λύση” των αυστηρών ποινών για να επιδειχθεί κρατική πυγμή και να κατευνασθεί –απατηλώς και προσκαίρως– το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πίσω ολοταχώς ο Ποινικός Κώδικας;
Η είδηση δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει από τις 12 Μαΐου αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, προαναγγέλλοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης του Νέου...
Πίσω ολοταχώς ο Ποινικός Κώδικας;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ολοταχώς βήματα πίσω στις προτεινόμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα
Αναχρονιστικές αντιλήψεις, που γκρεμίζουν τους σύγχρονους Ποινικούς Κώδικες, περιλαμβάνει η τελική εισήγηση της «Επιτροπής Μαργαρίτη».
Ολοταχώς βήματα πίσω στις προτεινόμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραδέχεται τις ανακρίβειες για τον Δημάκη το Υπ. Προστασίας του Πολίτη
Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία παραδέχεται ότι ήταν ανακριβής η πληροφορία που το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε υιοθετήσει, όταν...
Παραδέχεται τις ανακρίβειες για τον Δημάκη το Υπ. Προστασίας του Πολίτη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στον... αστερισμό Βελόπουλου ο υπουργός Δικαιοσύνης
Μεταξύ των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες που ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας περιλαμβάνονται όλες οι προτάσεις της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης, με «αποκορύφωμα» την επαναφορά της...
Στον... αστερισμό Βελόπουλου ο υπουργός Δικαιοσύνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποινική ρήτρα στην ανάδοχο εταιρία για τα «βραχιολάκια»
Σημαντικά «κενά» εντοπίστηκαν στο σύστημα με τα «βραχιολάκια» των κρατουμένων, γεγονός που οδήγησε ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα να προχωρήσουν σε ποινική ρήτρα σε βάρος της...
Ποινική ρήτρα στην ανάδοχο εταιρία για τα «βραχιολάκια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας