• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.1°C
  5 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 17.1°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 17.7°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 5.9°C / 11.1°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 15.1°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.2°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  6 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 11.2°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 16.0°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.3°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.1°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 10.7°C / 15.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  61%

Το πρωτοσέλιδα της «Εφ.Συν.»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιμένει το υπ. Μετανάστευσης στη δικαστική λογοκρισία

 • A-
 • A+
Προσχηματική αποδεικνύεται η μερική αναδίπλωση της νομικής συμβούλου του Κράτους για το πρωτοφανές έγγραφο που απαγορεύει στους υπαλλήλους του υπουργείου να καταθέτουν ως μάρτυρες σε δίκη κατά του Δημοσίου ● Το έγγραφο όχι μόνο συνεχίζει να διακινείται, αλλά επιχειρείται να αποτελέσει πρόκριμα για όλο το Δημόσιο ● Ηχηρή παρέμβαση Βερβεσού, Συλλόγων Εργαζομένων.

Παρά την κατακραυγή και τη θύελλα αντιδράσεων, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνεχίζει να διακινεί υπηρεσιακά το πρωτοφανές στα δημοκρατικά χρονικά έγγραφο της νομικής συμβούλου του Κράτους Ελένης Πασαμιχάλη, που ούτε λίγο ούτε πολύ απαγορεύει στους υπαλλήλους του υπουργείου να καταθέτουν ως μάρτυρες σε δίκη κατά του Δημοσίου. Το υπουργείο επιμένει στον δρόμο της παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης και της καταστρατήγησης συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών των δημοσίων υπαλλήλων, την ώρα που ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός και τα συνδικαλιστικά όργανα των υπαλλήλων του υπουργείου προαναγγέλλουν νομικές ενέργειες αν δεν ανακληθεί το έγγραφο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», προϊστάμενοι υπηρεσιών του υπουργείου, ενθαρρυμένοι προφανώς από τη θολή στάση αναμονής του υπουργού Νότη Μηταράκη, αν όχι παρακινημένοι από την πολιτική ηγεσία που κλείνει εμφανώς το μάτι στις ενέργειες της κ. Πασαμιχάλη, συνέχιζαν την Παρασκευή να στέλνουν στους υπαλλήλους των τμημάτων τους την αντιδημοκρατική αυθαίρετη γνωμάτευση-εγκύκλιο με ημερομηνία 1 Ιουνίου.

Αποδεικνύεται έτσι προσχηματική η μερική αναδίπλωση της νομικής συμβούλου του Κράτους μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 3 Ιουνίου («“Φράχτης” Μηταράκη στη Δικαιοσύνη»). Τόσο η κ. Πασαμιχάλη όσο και λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Νότης Μηταράκης επικαλέστηκαν εκ των υστέρων τις διατάξεις εχεμύθειας του Υπαλληλικού Κώδικα. Φαίνεται πως η κίνηση ήταν παρελκυστική με σκοπό απλώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την πρωτοφανή επιχείρηση εκφοβισμού των υπαλλήλων του υπουργείου ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις και να παραμείνει σε ισχύ το αρχικό έγγραφο.

Εωλη προσπάθεια

Εκτός από προσχηματική, η εκ των υστέρων προσπάθεια της κ. Πασαμιχάλη να επικαλεστεί τις διατάξεις εχεμύθειας του Υπαλληλικού Κώδικα αναδεικνύεται και έωλη, όπως κατέδειξαν στην «Εφ.Συν.» έγκριτοι νομικοί και όπως καταδεικνύει στην ηχηρή παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός. Με επιστολή του στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνο Χαλκιά, κοινοποιημένη στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο κ. Βερβεσός σημειώνει ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας «θέτει εκποδών την ευρύτερη κατά περιεχόµενο απαγόρευση µαρτυρίας των δηµοσίων υπαλλήλων» που περιέχεται σε διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα. Σημειώνει επίσης ότι και οι άλλες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Διοικητικού Κώδικα που επικαλείται η κ. Πασαμιχάλη «προσκρούουν στις υπερνοµοθετικής ισχύος διατάξεις των άρθρων 20 παρ. 1 του Συντάγµατος και 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που κατοχυρώνουν το δικαίωµα δικαστικής προστασίας, στο οποίο συµπεριλαµβάνεται το δικαίωµα αποδείξεως».

Υπογραμμίζει: «Η γενική, άνευ εξαιρέσεων, απαγόρευση µαρτυρίας δηµοσίων υπαλλήλων, που αναρµοδίως εντέλλεται η Νοµική Σύµβουλος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, προτάσσει αθέµιτα το κακώς νοούµενο συµφέρον του Δηµοσίου ως διαδίκου καθ’ υπονόµευση του δικαιώµατος δικαστικής προστασίας, επί ζηµία των πολιτών και προς βλάβη του Δικαίου, της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης». Και ζητά να ανακληθεί το επίμαχο έγγραφο, αλλιώς επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος των Δικηγορικών Συλλόγων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.

Την ίδια γραμμή της μερικής αναδίπλωσης ακολούθησε με δελτίο Τύπου το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στη συνέχεια και η Ενωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Με ανακοίνωσή της στις 4 Ιουνίου, η Ενωση όχι μόνο παρέχει κάλυψη στην κ. Πασαμιχάλη, κίνηση κατανοητή στο πλαίσιο μιας συντεχνιακής ένωσης, αλλά αφήνει και παράθυρο διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της εγκυκλίου σε ολόκληρο το Δημόσιο. «[...] η Ενωση Μελών του ΝΣΚ αποκρούει οποιαδήποτε μομφή εναντίον λειτουργών του ΝΣΚ ή προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων και δυσμενών εντυπώσεων σε βάρος λειτουργών του Σώματος, με δεδομένη την ύπαρξη ρητών διατάξεων σχετικά με τη νομική υποχρέωση των υπαλλήλων και λειτουργών των υπηρεσιών του Δημοσίου να συνδράμουν στην υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον των δικαστηρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Φαίνεται λοιπόν ότι, αν παραμείνει σε ισχύ η εγκύκλιος, έχει διευρυμένη εφαρμογή σε ολόκληρο το Δημόσιο και όχι μόνο στις υποθέσεις εργασιακών διεκδικήσεων συμβασιούχων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τις οποίες επικαλούνταν στο συμπληρωματικό της έγγραφο η κ. Πασαμιχάλη, εφαρμόζοντας την έωλη επιχειρηματολογία περί εχεμύθειας.

Η διοίκηση επιχειρεί να εκφοβίσει τους υπαλλήλους

Της Μαρίας Κουφοπούλου*

Μέχρι σήμερα η διοίκηση δεν έχει απαντήσει πειστικά στο ζήτημα της έκτασης της υποχρέωσης εχεμύθειας των υπαλλήλων όταν καλούνται να καταθέσουν ενώπιον δικαστηρίων. Πολύ περισσότερο που επισημάνθηκε ήδη και από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ότι η γενική απαγόρευση μαρτυρίας των δημοσίων υπαλλήλων με την επίκληση γενικού απορρήτου παραβιάζει την υποχρέωση και το δικαίωμα μαρτυρικής κατάθεσης, όπως αυτό προσδιορίζεται στον νόμο (ΚΠολΔ, ΚΠΔ, ΥΚ), ενώ προσκρούσει στο συνταγματικό δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας και στην ελευθερία της έκφρασης.

Ηδη ο πρόσφατος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ορίζει περιοριστικά τα θέματα για τα οποία δεν καταθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και αφορούν στρατιωτικά και διπλωματικά μυστικά. Επί των πολύ σοβαρών αυτών θεμάτων που σχετίζονται άμεσα με την απονομή της δικαιοσύνης, με συνταγματικώς προστατευόμενα δικαιώματα και εν τέλει με τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους δεν έχουμε καμία μέχρι σήμερα απάντηση από τη διοίκηση.

Είναι σαφές ότι η συμπεριφορά αυτή είναι έκνομη, παραβιάζει δε σωρεία συνταγματικών και υπερεθνικών κανόνων Δικαίου

Επίσης δεν έχει παρασχεθεί καμία διευκρίνιση ως προς την αρμοδιότητα έκδοσης του εν λόγω «εγγράφου» της νομικής συμβούλου, Ελένης Πασαμιχάλη. Ο οργανικός νόμος του ΝΣΚ (Ν. 3086/2002) αναφέρει περιοριστικά τις αρμοδιότητές του, στις οποίες δεν εμπίπτει η έκδοση εντολών, εγκυκλίων ή άλλου τύπου εγγράφων προς τους δημοσίους υπαλλήλους. Εν προκειμένω, η νομική σύμβουλος του κράτους απηύθυνε μέσω των προϊσταμένων των δημόσιων υπηρεσιών μια «γενική εντολή» προς κάθε υπάλληλο, χωρίς όμως ο νόμος να φαίνεται ότι επιτρέπει την έκδοση τέτοιων εντολών από τα μέλη του ΝΣΚ. Το ζήτημα αυτό είναι κρίσιμο προκειμένου να ελεγχθεί το κύρος του εγγράφου, να διαπιστωθεί αν συντρέχει υπέρβαση αρμοδιότητας και, επί καταφατικής περίπτωσης, να διερευνηθούν οι συνθήκες τέλεσης αυτής.

Εκ τρίτου, η μνημονευομένη από τη Διοίκηση υποχρέωση των υπαλλήλων να καταθέτουν στις δίκες του Ελληνικού Δημοσίου κατ’ άρθρο 22 Ν. 3086/2002 αφορά τους μάρτυρες που καλούνται να καταθέσουν υπέρ του Δημοσίου καθ’ υπόδειξη των δημοσίων υπηρεσιών. Επ’ ουδενί συνεπάγεται υποχρέωση των υπαλλήλων να καταθέτουν μόνο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ούτε υποχρέωσή τους για «συνεννόηση» ή επικοινωνία με τους προϊσταμένους τους όταν καταθέτουν εναντίον του Δημοσίου.

Είναι σαφές ότι με τα εν λόγω έγγραφα η διοίκηση θέλοντας να προκαταλάβει το αποτέλεσμα ενός δικαστικού αγώνα επιχειρεί να εκφοβίσει τους δημοσίους υπαλλήλους ότι τελούν δήθεν αξιόποινες πράξεις και πειθαρχικά παραπτώματα, όταν καταθέτουν εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου. Και είναι επίσης σαφές ότι η συμπεριφορά αυτή είναι έκνομη, παραβιάζει δε σωρεία συνταγματικών και υπερεθνικών κανόνων Δικαίου.

*Δικηγόρος Εργατικού Δικαίου, νομική εκπρόσωπος Σωματείου Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου

Ζητούν άμεση απόσυρση της εγκυκλίου

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πέρσι το υπουργείο έχασε δύο εμβληματικές υποθέσεις προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων από συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου, ενώ εκκρεμούν και άλλες δικαστικές υποθέσεις εργασιακών διαφορών στο υπουργείο.

Οπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, «πλησιάζει η εκδίκαση των αγωγών ενάντια στο Υπουργείο σχετικά με την εκδικητική απόλυση των συναδέλφων τον Μάιο του 2020, οι οποίοι επέστρεψαν στην Υπηρεσία με ασφαλιστικά μέτρα μετά από τη δικαστική τους δικαίωση, ενώ παράλληλα εκκρεμούν και οι υποθέσεις πρώην και νυν συμβασιούχων του Υπουργείου και της Υπηρεσίας Ασύλου». Το σωματείο ζητά την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου, απαιτεί εξηγήσεις για τον λόγο που συνεχίζει να την αποστέλλει το υπουργείο και υπογραμμίζει ότι σκοπός της είναι «η δημιουργία κλίματος εκφοβισμού μεταξύ των εργαζομένων και ειδικά όσων συνδικαλίζονται, καθιστώντας πασιφανές ότι στοχεύει στο να προσπαθεί να αποτρέψει την προσέλευση μαρτύρων στις εργατικές και άλλες διαφορές που εκκρεμούν εναντίον του Υπουργείου».

Την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου ζητούν με κοινή ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΜΕΠΟ και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών. Υπογραμμίζουν ότι «επιχειρείται για πρώτη φορά στα διοικητικά χρονικά μιας ευνομούμενης πολιτείας μια τόσο στρεβλή ερμηνεία της έννοιας του πειθαρχικού παραπτώματος» και επισημαίνουν:

«Το [...] διευκρινιστικό έγγραφο της Νομικής Συμβούλου [...] όχι απλώς δεν επέλυσε το ζήτημα αλλά κινείται στην ίδια αυθαίρετη και έωλη επιχειρηματολογία, προσθέτοντας σε αυτήν την αρχή της εχεμύθειας. [...] Ζητήσαμε από την πολιτική και διοικητική ηγεσία να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση, πέραν της έκδοσης ενός δελτίου Τύπου το οποίο δημιουργεί περισσότερες ασάφειες παρά τοποθετείται.

[...] Επειδή τα συγκεκριμένα έγγραφα της Νομικής Συμβούλου του ΝΣΚ δεν συνάδουν με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και στερούν από τους υπαλλήλους του Υπουργείου μας την ιδιότητα του πολίτη, αφού στερούν το βασικό συνταγματικό δικαίωμα σε υποχρέωση μαρτυρίας και αληθείας ενώπιον της Δικαιοσύνης καλλιεργώντας ταυτόχρονα κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας, απαιτούμε την άμεση ανάκλησή τους, επισημαίνοντας ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια [...]».

Τέσσερις βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., με πρωτοβουλία του τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Καμίνη, ρωτούν μεταξύ άλλων αν έχει αναρτηθεί το επίμαχο έγγραφο στη «Διαύγεια», όπως και αν εκδόθηκε κατόπιν ερωτήματος του υπουργείου ή αυτεπαγγέλτως. Κάνουν λόγο για προσπάθεια φίμωσης μαρτύρων, για εκφοβιστικό έγγραφο και για «καθεστωτική λογική που διέπει τον τρόπο άσκησης εξουσίας από την παρούσα κυβέρνηση».

Είχε προηγηθεί ερώτηση 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που ζητούν να κατατεθεί η σχετική με το έγγραφο αλληλογραφία. Το έγγραφο στηλίτευσε και το Μέρα25, ενώ ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπέβαλαν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, η Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) κάνει λόγο για φίμωση των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργάνων στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν δικαιώματα και διεκδικήσεις εργαζομένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσφυγή στο ΣτΕ για το αν η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα
Η ΚΥΑ του περασμένου Ιουνίου προβλέπει ότι το αίτημα ασύλου προσφύγων από Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία, Πακιστάν και Μπανγκλαντές δεν θα εξετάζεται στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία.
Προσφυγή στο ΣτΕ για το αν η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ανθρωπιά στο στόχαστρο
Η Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος ερευνά τις πηγές χρηματοδότησης και την οικονομική διαχείριση της οργάνωσης HumanRights360 σε σχέση με το βαρύτατο αδίκημα της επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας.
Η ανθρωπιά στο στόχαστρο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσωπική στοχοποίηση δικηγόρου από το Υπ. Μετανάστευσης καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση
To Υπουργείο έδωσε εντολή να απαγορευθεί η είσοδος στη Δομή Φιλοξενίας Δράμας στην δικηγόρο προσφύγων από την ομάδα των Σύρων της υπόθεσης της νησίδας του Έβρου, ανάμεσά τους και της μητέρας του 5χρονου...
Προσωπική στοχοποίηση δικηγόρου από το Υπ. Μετανάστευσης καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης για τον Εβρο
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έβγαλε ανακοίνωση απαντώντας στο χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» «Ντοκουμέντα διαψεύδουν τον Μηταράκη» σχετικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων του Εβρου.
Ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης για τον Εβρο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο Ν. Μηταράκης πετάει την μπάλα στη Δικαιοσύνη
Στον Αρειο Πάγο επιχειρεί να φορτώσει την υπόθεση της απάνθρωπης μεταχείρισης των προσφύγων στον Εβρο ο υπουργός, νομίζοντας ότι έτσι απαλλάσσεται ο ίδιος από τη διεθνή κατακραυγή.
Ο Ν. Μηταράκης πετάει την μπάλα στη Δικαιοσύνη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στην Ευρώπη ζήτημα δικαστικής παραπομπής της χώρας μας για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις.
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας