• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.9°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.9°C
  4 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.2°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.4°C / 1.8°C
  4 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.0°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.5°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  4 BF
  56%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 12.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  87%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ηχηρές παρεμβάσεις κατά του επαίσχυντου εγγράφου της Νομικής Συμβούλου του Κράτους

 • A-
 • A+

Οι αποκαλύψεις της «Eφ.Συν.» για τις απειλές προς τους υπαλλήλους του υπ. Μετανάστευσης με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις αν παραστούν μάρτυρες σε δίκη κατά του Ελληνικού Δημοσίου προκαλούν ντόμινο εξελίξεων με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να ζητά ανάκληση της απαράδεκτης γνωμάτευσης της νομικής συμβούλου του κράτους.

Με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΝΣΚ, Ιωάννη – Κωνσταντίνο Χαλκιά, που κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, καλεί τον πρόεδρο του ΝΣΚ «όπως προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να ανακληθεί το ως άνω έγγραφο και να διαφυλαχθεί η τήρηση της νομιμότητας».

Όπως τονίζεται στην επιστολή «η κατά τα ανωτέρω γενική, άνευ εξαιρέσεων, απαγόρευση μαρτυρίας δημοσίων υπαλλήλων, που αναρμοδίως εντέλλεται η Νομική Σύμβουλος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, προτάσσει αθέμιτα το κακώς νοούμενο συμφέρον του Δημοσίου ως διαδίκου καθ’ υπονόμευση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, επί ζημία των πολιτών και προς βλάβη του Δικαίου, της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως μετά το σάλο που προκλήθηκε, η νομική σύμβουλος του κράτους, κ. Πασαμιχάλη, εξέδωσε συμπληρωματικό έγγραφο στο οποίο επιχειρεί εκ των υστέρων να αιτιολογήσει νομικά και πραγματολογικά την αρχική γνωμάτευσή της, χωρίς ωστόσο να τολμά να προχωρήσει στην ανάκλησή της, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για καταστρατήγηση της ελευθερίας του πολίτη και του δημοσίου υπαλλήλου και παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης.

Αντιδράσεις

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι τρεις σύλλογοι υπαλλήλων του υπουργείου Μετανάστευσης που ζητάνε κι αυτοί την ανάκληση του εγγράφου.

Η ανακοίνωση

Δεδομένης της σοβαρότητας του ζητήματος, οι Σύλλογοι των Υπαλλήλων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θεωρούν καθήκον και χρέος τους να ενημερώσουν ως προς τις ενέργειες τους για το ζήτημα που έχει προκύψει από το περιεχόμενο του με Α.Π. 441-ΛΠ820 /2021 εγγράφου της Νομικής Συμβούλου του ΝΣΚ. Δεδομένου ότι θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα του συνόλου του απασχολούμενου προσωπικού του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι Τρεις Σύλλογοι προέβησαν στα εξής.

Με το από 2/6/2021 ηλεκτρονικό μας μήνυμα, ζητήσαμε άμεσα διευκρινίσεις, δεδομένου ότι τα αναφερόμενα σε αυτό δεν ανατρέχουν σε καμία διάταξη και επιχειρείται για πρώτη φορά στα διοικητικά χρονικά μιας ευνομούμενης πολιτείας, μια τόσο στρεβλή ερμηνεία της έννοιας του πειθαρχικού παραπτώματος.

Ακολούθως το με Α.Π. 441/ΛΠ824/2021/3-6-2021 διευκρινιστικό έγγραφο της Νομικής Συμβούλου κας Πασαμιχάλη Ελένης με θέμα «Διευκρινήσεις επί του με αριθμ. Πρωτ. 441 ΛΠ 820/1-6-2021 εγγράφου μας», όχι απλώς δεν επέλυσε το ζήτημα αλλά κινείται στην ίδια αυθαίρετη και έωλη επιχειρηματολογία, προσθέτοντας σε αυτή, την αρχή της εχεμύθειας, η οποία ορίζεται σαφώς στο άρθρο 26 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και δεν καταλαμβάνει τα αναφερόμενα στο εν λόγω έγγραφο.

Στη συνέχεια με το από 3/6 αίτημα μας, ζητήσαμε από την πολιτική και διοικητική ηγεσία να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση, πέραν της έκδοσης ενός δελτίου τύπου το οποίο δημιουργεί περισσότερες ασάφειες παρά τοποθετείται.

Η στρεβλή ερμηνεία έχει αναδειχθεί και από το ίδιο το ΝΣΚ με σχετικό δελτίο τύπου καθώς και από ΜΜΕ, έγκριτους νομικούς, την ΑΔΕΔΥ, πολιτικά κόμματα και διάφορους φορείς.

Επειδή τα συγκεκριμένα έγγραφα της Νομικής Συμβούλου του ΝΣΚ δεν συνάδουν με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και στερούν από τους υπαλλήλους του Υπουργείου μας την ιδιότητα του πολίτη, αφού στερούν το βασικό συνταγματικό δικαίωμα σε υποχρέωση μαρτυρίας και αληθείας ενώπιον της δικαιοσύνης καλλιεργώντας ταυτόχρονα κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας, απαιτούμε την άμεση ανάκληση τους, επισημαίνοντας ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια απαιτηθεί για την προστασία των συμφερόντων του απασχολούμενου προσωπικού του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα Δ.Σ

 • Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υποδοχής και Ταυτοποίησης 
 • Συλλόγου Υπάλληλων ΥΜΕΠΟ 
 • Συλλόγου  Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών 

Καλύπτει το απαράδεκτο έγγραφο η Ένωση Μελών ΝΣΚ

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καλύπτει πλήρως το μέλος της που εξέδωσε τη γνωμάτευση .

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με το ζήτημα της δυνατότητας ή μη κατάθεσης ως μάρτυρα δημοσίου υπαλλήλου σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, με τα οποία εξαπολύεται μια σφοδρή επίθεση σε βάρος του ΝΣΚ και των υπηρετούντων σε αυτό λειτουργών του, η Ένωση Μελών του ΝΣΚ θεωρεί απαραίτητο να προβεί στις ακόλουθες επισημάνσεις:

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα και τον οργανικό του νόμο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον κάθε Δικαστηρίου και αρμόδιας αρχής. Επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις κάθε δημόσια αρχή και υπηρεσία υποχρεούται να παρέχει προς τα Γραφεία και τα μέλη του Ν.Σ.Κ. τις πληροφορίες και τα στοιχεία, τα οποία προσφέρονται για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του Δημοσίου ή απόκρουση των κατ' αυτού αξιώσεων τρίτων και να προβαίνει σε έγκαιρη υπόδειξη των μαρτύρων του Δημοσίου, η κατάθεση των οποίων, εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι υποχρεωτική (άρθρο 22 παρ. 2 του ν. 3086/2002 για τον Οργανισμό του ΝΣΚ).

Εξάλλου, στο άρθρο 26 του ν. 3528/2007 (Υπαλληλικού Κώδικα) προβλέπεται ρητά ότι ο δημόσιος υπάλληλος οφείλει να τηρεί εχεμύθεια έναντι της Υπηρεσίας του όχι μόνο για θέματα που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα από τις κείμενες διατάξεις, αλλά και σε κάθε περίπτωση που αυτό επιβάλλεται από την κοινή πείρα και λογική, για γεγονότα ή πληροφορίες των οποίων λαμβάνει γνώση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ’ ευκαιρία αυτών, η παραβίαση δε της υποχρέωσης αυτής συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα κατ' άρθρο 107 παρ. 1 περ. η΄ του Υπαλληλικού Κώδικα και δύναται υπό προϋποθέσεις να συνιστά και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα (άρθρ. 259 ΠΚ).

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 400 περ. 2΄ του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δεν εξετάζονται, όταν κληθούν ως μάρτυρες δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί εν ενεργεία ή όχι, για πραγματικά γεγονότα για τα οποία υπάρχει καθήκον εχεμύθειας, εκτός αν ο αρμόδιος υπουργός επιτρέψει να εξεταστούν.

Η Ένωση Μελών του ΝΣΚ επισημαίνει ότι οι λειτουργοί του ΝΣΚ έχουν υποχρέωση να χειρίζονται τις υποθέσεις που τους έχουν ανατεθεί με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Από το περιεχόμενο του αρχικού εγγράφου του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και των διευκρινίσεων που παρέσχε η υπογράφουσα το έγγραφο Νομική Σύμβουλος του Κράτους προκύπτει ότι το εν λόγω έγγραφο συντάχθηκε με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές υποθέσεις του ανωτέρω Υπουργείου και επαναλαμβάνει την αυτονόητη υποχρέωση των υπηρετούντων υπαλλήλων για την προάσπιση των συμφερόντων της Υπηρεσίας τους και για συνεννόηση με τους αρμόδιους χειριστές των υποθέσεων σχετικά με παροχή ένορκων βεβαιώσεων ή ένορκης κατάθεσης ενώπιον Δικαστηρίου, προς προστασία και των ίδιων στο πλαίσιο της εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων του νόμου.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Ένωση Μελών του ΝΣΚ αποκρούει οποιαδήποτε μομφή εναντίον λειτουργών του Ν.Σ.Κ. ή προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων και δυσμενών εντυπώσεων σε βάρος λειτουργών του Σώματος, με δεδομένη την ύπαρξη ρητών διατάξεων σχετικά με τη νομική υποχρέωση των υπαλλήλων και λειτουργών των υπηρεσιών του Δημοσίου να συνδράμουν στην υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον των δικαστηρίων.

► Aνακοίνωση των εκλεγμένων με τη ΔΑΣ στο Γ.Σ. στην ΑΔΕΔΥ με αφορμή την εγκύκλιο που εξέδωσε το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία απαγορεύει την εξέταση δημοσίων υπαλλήλων ως μαρτύρων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εγκύκλιο που εξέδωσε το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εξέταση δημοσίων υπαλλήλων ως μαρτύρων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, ενώ επιτρέπεται να καταθέσουν μόνο όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου!

Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει κλειστό το στόμα όποιου δημοσίου υπαλλήλου τολμήσει να αποκαλύψει την αλήθεια στο δικαστήριο, αν βέβαια η αλήθεια ξεμπροστιάζει το δημόσιο. Σε διαφορετική περίπτωση, φυσικά και θα είναι καλοδεχούμενη. Οποιοσδήποτε βρεθεί στα δικαστήρια ενάντια στο δημόσιο δε θα μπορεί να αξιοποιήσει τη μαρτυρία ενός δημοσίου υπαλλήλου, αν αυτή αποκαλύπτει παρατυπίες π.χ. του δημοσίου.

“Αν δεν μας βολεύει η αλήθεια, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια” δηλαδή.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί το αντεργατικό της οπλοστάσιο (Υπαλληλικό Κώδικα, Πειθαρχικό Δίκαιο κλπ) προκειμένου να φιμώσει τους εργαζόμενους, να φιμώσει κάθε φωνή που μπορεί να βγάζει τα «άπλυτα» στη φόρα, να υπερασπίζεται κάθε αδύναμο και κυνηγημένο…

Θέλει να καταστήσει πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα την κατάθεση των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργάνων για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις συναδέλφων τους. Δε θα μπορεί ένας συνδικαλιστής να καταθέσει υπέρ των συναδέλφων συμβασιούχων που διεκδικούν στα δικαστήρια το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, υπέρ των συναδέλφων που διεκδικούν επιδόματα ή να υπερασπιστεί στο δικαστήριο συναδέλφους που διώκονται για πολιτικούς ή συνδικαλιστικούς λόγους!

Η μεταγενέστερη διευκρίνιση του ΝΣΚ ότι ναι μεν δεν απαγορεύεται να καταθέσει ένας δημόσιος υπάλληλος, αλλά “θα πρέπει να τηρείται το καθήκον της εχεμύθειας” όχι μόνο δεν αλλάζει το αντιδραστικότατο περιεχόμενο της αρχικής εγκυκλίου, αλλά αναδεικνύει την δυνατότητα του αστικού κράτους να «διπλώνει» σε μια κόλα χαρτί τον δημόσιο υπάλληλο, που δεν ευθυγραμμίζεται προς «τας υποδείξεις» .

Πρόκειται για ένα ακόμα επικίνδυνο επεισόδιο στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου αυταρχισμού και καταστολής που διαμορφώνει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς. ΕΔΕ στους νοσοκομειακούς γιατρούς, κάμερες στα σχολεία, αστυνομία στα πανεπιστήμια, νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Δεν είναι ξεκομμένη ούτε από το κατάπτυστο νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή για να χτυπήσει την συλλογική οργάνωση και πάλη των εργαζομένων.

Όσο εντείνεται αυτή η πολιτική που κάνει την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων να ξεχειλίζει, τόσο παίρνουν μέτρα σε μια προσπάθεια να μας φιμώσουν, να μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα.

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα από τα σωματεία τους δεν πρόκειται ν’ αφήσουν αναπάντητα τέτοια μέτρα!

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναδίπλωση για το φάλτσο της νομικής συμβούλου του Κράτους
Σάλος από τις αποκαλύψεις της «Eφ.Συν.» για τις απειλές προς τους υπαλλήλους του υπ. Μετανάστευσης με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις.
Αναδίπλωση για το φάλτσο της νομικής συμβούλου του Κράτους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το υπουργείο Μετανάστευσης θα υπονομεύει τη Δικαιοσύνη;
Ενα πλήρες επιτελικό κράτος εν κράτει επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με απειλές σε δημόσιους υπαλλήλους.
Το υπουργείο Μετανάστευσης θα υπονομεύει τη Δικαιοσύνη;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Περίπατος για τον Δ. Βερβεσό
Δεύτερη θητεία στην προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τον Δημήτρη Βερβεσό μετά την άνετη επικράτησή του έναντι του Δημήτρη Αναστασόπουλου στις επαναληπτικές εκλογές του ΔΣΑ.
Περίπατος για τον Δ. Βερβεσό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρόεδρος του ΔΣΑ επανεξελέγη ο Δημήτρης Βερβεσός
Με ποσοστό 59,78% επανεξελέγη στον δεύτερο γύρο πρόεδρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για δεύτερη τετραετία ο Δημήτρης Βερβεσός. Ο συνυποψήφιός του, Δημήτρης Αναστασόπουλος, έλαβε ποσοστό 40,22%.
Πρόεδρος του ΔΣΑ επανεξελέγη ο Δημήτρης Βερβεσός
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρόεδρος του ΔΣΘ ο Δημήτρης Φινoκαλιώτης - Το νέο διοικητικό συμβούλιο
Ο Δημήτρης Φινοκαλιώτης εξελέγη νέος πρόεδρος των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης, επικρατώντας στον β' γύρο των εκλογών του Στάθη Κουτσοχήνα, τον οποίο και διαδέχεται.
Πρόεδρος του ΔΣΘ ο Δημήτρης Φινoκαλιώτης - Το νέο διοικητικό συμβούλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας