• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 25.7°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 25.5°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 18.0°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.2°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 24.3°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 18.4°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.4°C / 24.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.1°C / 24.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.6°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 20.1°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 21.5°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.7°C / 25.6°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  59%
ΑκυρώΣτΕ την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας της Αρετσούς
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑκυρώΣτΕ την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας της Αρετσούς

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος Καλαμαριάς για την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αρετσούς από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά με ήξεις αφήξεις του δημάρχου που αποδυναμώνουν την προσφυγή! «Θέλουμε το έργο, αλλά διαφωνούμε με τη διαδικασία», δήλωσε. Γεγονός είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς με δύο αποφάσεις του επικαιροποίησε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση της μαρίνας, ενώ αποφάσισε την άσκηση ένδικων μέσων κατά της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού.

Ο «γαλάζιος» δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, ωστόσο, φαίνεται ότι προσπαθεί να αμβλύνει τις κοφτερές γωνίες της απόφασης, καθώς το σχέδιο ιδιωτικοποίησης είναι ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης και όχι απλώς του ΤΑΙΠΕΔ. Εν πάση περιπτώσει, η συζήτηση επί της προσφυγής έχει προσδιοριστεί για τις 22 Ιουνίου και ο δήμος ζητά αίτηση αναστολής εκτέλεσης για «πάγωμα» του διαγωνισμού ως την έκδοση της απόφασης. Στην προσφυγή του, επικαλείται τρεις λόγους ακυρότητας:

● Τη μη νόμιμη και ακυρωτέα προκήρυξη του διαγωνισμού, διότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

● Την πάσχουσα συνταγματικότητας προκήρυξη του διαγωνισμού, καθώς η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ «εκδόθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24 παρ. 1 του Συντάγματος, διότι με την έναρξη εκτέλεσης εργασιών ως εκτέλεση του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε με αυτήν ενδέχεται να επέλθει δυσμενέστατη και ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον της περιοχής και σε κάθε περίπτωση παραβιάζεται το περιβαλλοντικό κεκτημένο και η φέρουσα ικανότητα της ήδη βεβαρημένης περιβαλλοντικά περιοχής».

● Κώλυμα συνταγματικότητας, καθώς η προσβαλλόμενη απόφαση προκήρυξης του διαγωνισμού «παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος και της αρχής του ορθολογικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού». Όπως υποστηρίζει ο δήμος, μια περίκλειστη μαρίνα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το υπό εκπόνηση ειδικό χωρικό σχέδιο του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που εκτείνεται από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αλλά ενώ με το ένα χέρι καταθέτει την προσφυγή ο δήμαρχος Καλαμαριάς, ως επικεφαλής του δήμου, με το άλλο χέρι προσπαθεί να χαϊδέψει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο μάλιστα είχαν συνάντηση πριν από μερικές μέρες στο δημαρχείο της Καλαμαριάς, στο περιθώριο των εγκαινίων της Fraport. «Πρόκειται για ένα έργο το οποίο το θέλουμε, αλλά έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις με τον τρόπο που έρχεται. Αυτό το θέσαμε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καλαμαριά και το θέτουμε τώρα και στο ΣτΕ, το οποίο θεωρώ ότι θα αξιολογήσει θετικά τους λόγους που προβάλλουμε, οι οποίοι έχουν να κάνουν κυρίως με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Καλαμαριάς», δήλωσε σχετικά ο κ. Δαρδαμανέλης.

Τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ

Αρχική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ενδιαφερομένους ήταν η 11η Μαΐου, αλλά δόθηκε παράταση ως τις 14 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση αποφασίστηκε ύστερα από αίτημα ενδιαφερόμενων επενδυτών και δεν έχει καμία σχέση με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Καλαμαριάς. Τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα περιλαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή δόμηση (14.900 τ.μ.), χωρίς να υποχωρεί καν στα αιτήματα της δημοτικής αρχής.

Η εν λόγω παραθαλάσσια έκταση είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, έκτασης 77.825 τ.μ., απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από την πλατεία Αριστοτέλους, με 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μήκους έως 30 μέτρων, έχει εντυπωσιακά πρανή με πράσινο, καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και αποτελεί δημοφιλή χώρο περιπάτου για όλους τους Θεσσαλονικείς.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ξεκινά το Εφετείο για το εργοτάξιο στις Σκουριές
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κάθονται 21 κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που στοχοποιήθηκαν για την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας χρυσού στις Σκουριές τον Φλεβάρη...
Ξεκινά το Εφετείο για το εργοτάξιο στις Σκουριές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαιώθηκε, αλλά οι πληγές παραμένουν
Η «ζαρντινιέρα» της ΕΛ.ΑΣ., που κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο περί τις 450 χιλιάδες ευρώ και στιγμάτισε ανεξίτηλα την ψυχολογία ενός νέου ανθρώπου, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα μετά τη δημοσίευση της απόφασης...
Δικαιώθηκε, αλλά οι πληγές παραμένουν
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Και αθώοι και... συνταγματικά κατοχυρωμένοι
Διπλή είναι η δικαστική νίκη για τους πολίτες που αγωνίζονται ενάντια στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη καθώς όχι μόνο κρίθηκαν αθώοι οι 21 κατηγορούμενοι αλλά με...
Και αθώοι και... συνταγματικά κατοχυρωμένοι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ουρές και έλλειψη... πρόνοιας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης
Οι συσσωρευμένες υποθέσεις έφεραν πλήθος κόσμου στα δικαστήρια, όπως συνηγόρους υπεράσπισης, μάρτυρες, μηνυτές, ενάγοντες με το άνοιγμα των δικαστηρίων.
Ουρές και έλλειψη... πρόνοιας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας