• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.0°C / 41.2°C
  1 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.3°C / 40.5°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 34.0°C / 42.0°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.3°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  3 BF
  22%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  36°C 30.7°C / 41.8°C
  2 BF
  13%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.4°C / 38.1°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.6°C / 40.2°C
  2 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 37.7°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 37.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 35.1°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.9°C / 33.9°C
  2 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 35.9°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 40.0°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 40.8°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.2°C / 41.4°C
  2 BF
  16%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 34.3°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 40.6°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  39°C 34.8°C / 38.5°C
  1 BF
  10%
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ράπισμα από Ευρώπη για το κράτος δικαίου

 • A-
 • A+
Η Ευρωπαϊκή Ενωση Δικαστών με ομόφωνο ψήφισμα εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση για τις πρακτικές αποκλεισμού των δικαστικών λειτουργών που ακολουθεί ο Κ. Τσιάρας και καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη «να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με ομόφωνο ψήφισμά της η Ευρωπαϊκή Ενωση Δικαστών καταδικάζει τις πρακτικές που ακολουθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώτσας Τσιάρας, και καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου».

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δικαστών, που έχει μέλη της ενώσεις δικαστών σε 44 ευρωπαϊκά κράτη και θεμελιώδη σκοπό την προάσπιση της δικαστικής ανεξαρτησίας και του κράτους δικαίου, απευθύνθηκε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), καταγγέλλοντας συστηματικό αποκλεισμό των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων από όλες τις επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης και ζητώντας την παρέμβασή της.

Το ζήτημα τέθηκε στην ετήσια γενική συνέλευση των Ευρωπαίων Δικαστών της 28ης Μαΐου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 33 ευρωπαϊκές χώρες και συζητήθηκαν ουσιώδη προβλήματα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Την ΕνΔΕ εκπροσώπησαν η α΄ αντιπρόεδρος, Αικατερίνη Ντόκα, και το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Γεώργιος Κασίμης, οι οποίοι παρέθεσαν στοιχεία που αποδεικνύουν τον αποκλεισμό τους και ανέδειξαν το θεσμικό έλλειμμα που ανακύπτει από τη συστηματική άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις των αναγνωρισμένων από το Σύνταγμα δικαστικών ενώσεων.

Η αντίδραση των Ευρωπαίων δικαστών ήταν άμεση και κατηγορηματική. «Το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδης ιδρυτική αρχή της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση (άρθρο 2 της Συνθήκης). Επομένως, όταν προωθούνται νομοθετικές μεταβολές που αφορούν ουσιώδη ζητήματα της κατάστασης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών –όπως η προαγωγή, η αξιολόγηση και ο πειθαρχικός έλεγχος–, θεωρούμε ότι αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμπεριλάβει επισήμως τις δικαστικές ενώσεις στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

Η μη συμμόρφωση ενός κράτους-μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου. Πόσο μάλλον όταν οι νομοθετικές μεταβολές, που αφορούν την προαγωγή και αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και ιδίως τον πειθαρχικό τους έλεγχο, δύνανται να αποτελέσουν απειλή για τη δικαστική ανεξαρτησία», αναφέρουν στο ομόφωνο ψήφισμά τους και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση «να διασφαλίσει αποτελεσματικά και άμεσα ότι οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων στην Ελλάδα θα συμμετέχουν χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε νομοπαρασκευαστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα ενόψει νομοθετικών μεταβολών που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών».

Συστάσεις

Αραγε θα λάβει υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση τις συστάσεις των Ευρωπαίων δικαστών ή θα αδιαφορήσει, όπως έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά την επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών που τον καλούσε να συμμορφωθεί στις αρχές του κράτους δικαίου;

Τότε ο Κ. Τσιάρας ισχυριζόταν ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα αποκλεισμού, καθώς οι δικαστικές ενώσεις έχουν ήδη συμμετάσχει και πρόκειται να συμμετάσχουν ενεργά στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία», μόνο που στην προσχηματική απάντησή του αναφερόταν στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (2017) που κατάρτισε το σχέδιο του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή και την ακρόαση των ενώσεων, ενώ το πόρισμα παραδόθηκε στη συνέχεια σε όλες τις ενώσεις για τις τελικές παρατηρήσεις τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι τον Οκτώβριο του 2020 ο Κ. Τσιάρας είχε εξαγγείλει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και όταν όλες οι δικαστικές ενώσεις τού έστειλαν κοινό αίτημα να συμμετάσχουν στην επιτροπή, αποφάσισε να μη συστήσει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή!

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέες απειλές κατά δικαστών
Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι μόνο η αρχή για τους «αγανακτισμένους μπαμπάδες», που συνεχίζουν να εξαπολύουν απειλές εναντίον δικαστών.
Νέες απειλές κατά δικαστών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Το υπουργείο Δικαιοσύνης προκαλεί
Σφοδρά πυρά κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης εκτοξεύει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων, καταγγέλλοντας αποκλεισμό της από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη διαδικασία επαναλειτουργίας των δικαστηρίων.
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Το υπουργείο Δικαιοσύνης προκαλεί
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επιστολή καταπέλτης για τον Κ. Τσιάρα
Μετά τον πρωτοφανή αποκλεισμό των εκπροσώπων των δικαστικών λειτουργών από την σύνταξη Νομοσχεδίων που τους αφορούν άμεσα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προσέφυγε σε Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Ενώσεις και...
Επιστολή καταπέλτης για τον Κ. Τσιάρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενημέρωση για τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Αίτημα για ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον ΚΟΔΚΔΛ έστειλε σήμερα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ενημέρωση για τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο επίκεντρο των δικαστών η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Η αναγκαιότητας της ταχείας και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς και η ανεξαρτησία των λειτουργών της, τέθηκε στο βήμα της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Στο επίκεντρο των δικαστών η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας