• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.1°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.4°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.7°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 17.3°C / 21.6°C
  1 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.2°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελών, Χριστόφορος Σεβαστίδης

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σεβαστίδης: Θύμα της δημαγωγίας και του λαϊκισμού συχνά η νομική επιστήμη

 • A-
 • A+

Δριμεία κριτική στην ασκούμενη αντεγκληματική πολιτική και στις φωνές υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας, εξηγώντας ότι αυτό δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά, άσκησε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο της Ένωσης (ΕΔΕ) με θέμα:«Ζητήματα από την πρακτική εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ μίλησε μεταξύ άλλων για ποδηγέτηση της νομικής επιστήμης ανάλογα με το τι βολεύει κατά καιρούς τις κυβερνήσεις.

«Στην Ελλάδα είναι συχνό το φαινόμενο να επιβάλει η χειρότερη μορφή πολιτικής, η δημαγωγία και ο λαϊκισμός τα πορίσματα της επιστήμης, να την ποδηγετεί οριοθετώντας εξαρχής τα πλαίσια στα οποία της επιβάλλει να κινείται και να αξιοποιεί τα συμπεράσματά της μόνο όταν αυτά συμπίπτουν με τους προκαθορισμένους πολιτικούς στόχους.

Η νομική επιστήμη έχει πέσει συχνά θύμα άσκησης αυτής της μορφής πολιτικής. Σε αυτήν την πολιτική οφείλεται η νομοθετική «κουρελού» των εκατοντάδων τροποποιήσεων, αλλαγών, συμπληρώσεων των ποινικών κωδίκων που δεν συμβαδίζουν με την ορθολογική προσαρμογή στις κοινωνικές μεταβολές. Εκεί εύκολα μπορεί να αποδοθεί η ανασφάλεια δικαίου και η έλλειψη σοβαρής και σταθερής αντεγκληματικής πολιτικής», είπε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Σεβαστίδης.

Και συνέχισε επισημαίνοντας: «η νομική επιστήμη στη χώρα μας ετεροκαθορίζεται από τις ανορθολογικές κραυγές των μέσων ενημέρωσης και των αγανακτισμένων πολιτών που διψούν για εκδίκηση και απαιτούν διαρκώς αυστηροποίηση της νομοθεσίας.

Στην Ελλάδα καλός πολιτικός θεωρείται αυτός που ζητά την επαναφορά της θανατικής ποινής, τον πραγματικό ισόβιο εγκλεισμό των κρατουμένων, και έντιμος δικαστής είναι αυτός που θα επιβάλει τέτοιες ποινές.Ο ανορθολογισμός και η κοινωνική πίεση που ασκείται πάντα προς αυτή την κατεύθυνση υπονομεύουν την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιστημόνων με στόχο την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας».

«Μετά το πρόσφατο φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά βρήκαν και πάλι την ευκαιρία ορισμένοι να πλειοδοτήσουν σε αυστηρότητα, αν και καλά γνωρίζουν ότι η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας δεν συνδέεται επιστημονικά με τη μείωση της εγκληματικότητας ούτε αυτή εξαλείφεται αν δεν ξεριζωθούν τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που την γεννούν» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΕ.

https://www.youtube.com/watch?v=OS81J8h2ONo&ab_channel=lawnet.gr

Ο κ. Σεβαστίδης επικαλέστηκε ακολούθως δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να τονίσει ότι με βάση την ΕΣΔΑ πρέπει να υπάρχει μια προοπτική απελευθέρωσης για τον κρατούμενο και μια προοπτική επανεξέτασης της ποινής του. «Αυτές οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ είναι ασφαλώς ψιλά γράμματα για τους Έλληνες θιασώτες των ισοβίων και της στέρησης του δικαιώματος του κρατουμένου για υφ' όρων απόλυση», σχολίασε.

«Όσοι πιέζουν για αυστηροποίηση της νομοθεσίας μέχρι αυτό το σημείο, πρέπει να μας εξηγήσουν πώς αντιλαμβάνονται τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη κι αν αποτελεί ένδειξη πολιτισμού η καταδίκη ενός κράτους από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για παραβίαση βασικών άρθρων της ΕΣΔΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία για την εγκληματικότητα Ελλήνων στο εξωτερικό για να καταρρίψει το αφήγημα ότι οι αλλοδαποί συνδέονται περισσότερο με το έγκλημα επειδή, τάχα έχουν διαφορετικές αξίες. Μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στο Σικάγο στις αρχές του 20ου αιώνα και στη Νέα Υόρκη το 1929, μετά το οικονομικό Κραχ, όπου όπως σημείωσε οι Έλληνες τότε σε αυτές τις περιοχές με βάση τα επίσημα στατιστικά ήταν οι πιο σκληροί κακοποιοιί. «Οι Έλληνες έχουν υπεδεκαπλάσιες ανθρωποκτονίες απ' τους Ιταλούς που είναι δεύτεροι». «Όμοια και στους βιασμούς, τις κλοπές, τα ναρκωτικά και τις ληστείες», συμπλήρωσε. «Ο πίνακας με τα στοιχεία που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις 21 Μαρτίου του 1998 είναι εξόχως αποκαλυπτικός. Τα ίδια ψευδοεπιχειρήματα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη Ελλάδα για να δώσουν στο έγκλημα φυλετική διάσταση, χρησιμοποιούσε ο Τύπος της Αμερικής για τους παππούδες μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «είναι καιρός να δείξουμε υπευθυνότητα και να αντιληφθούμε ότι η εγκληματικότητα έχει τις κύριες αιτίες της στην αδυναμία πολιτικής επίλυσης κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων και δεν αντιμετωπίζεται με την εύκολη θυματοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων ούτε με την υιοθέτηση αντιεπιστημονικών αντιλήψεων».

«Όπου επιχειρήθηκε αυτή η συνταγή απέτυχε στον σκοπό της, εξέθρεψε όμως την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την κοινωνική περιθωριοποίηση και έβαλε γερά τις βάσεις ανόδου φασιστικών κομμάτων στην εξουσία», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ιατροδικαστής: «Δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού στη δολοφονία Τοπαλούδη»
Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη, με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας ιατροδικαστή και λιμενικού, οι οποίοι έριξαν φως στα γεγονότα εκείνης της νύχτας.
Ιατροδικαστής: «Δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού στη δολοφονία Τοπαλούδη»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μεθοδεύσεις στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Η άλωση της Δικαιοσύνης συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς από την κυβέρνηση, τώρα και με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις στις συνδικαλιστικές ενώσεις των δικαστών και των εισαγγελέων.
Μεθοδεύσεις στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Χρ. Σεβαστίδης: Δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις στα καθήκοντά μας
Την επαγρύπνηση που οφείλουμε να δείξουμε μετά τη λήξη του συναγερμού από την πανδημία για την επανάκτηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τα οποία έχουν προσωρινά ανασταλεί, επισημαίνει ο Πρόεδρος της...
Χρ. Σεβαστίδης: Δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις στα καθήκοντά μας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο επίκεντρο των δικαστών η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Η αναγκαιότητας της ταχείας και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς και η ανεξαρτησία των λειτουργών της, τέθηκε στο βήμα της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Στο επίκεντρο των δικαστών η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας