• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.8°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.1°C / 16.3°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.4°C / 19.9°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 12.2°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 13.0°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 13.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.6°C / 9.4°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  5 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 18.2°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 10.3°C / 16.6°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.7°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  0 BF
  75%

Η σύζυγος του Γ. Τσάκαλου ενώ οδηγείται στον ανακριτή

Εύλογες απορίες για την κράτηση της Εύης Στατήρη

 • A-
 • A+

Αφού πρώτα ο εφέτης ανακριτής Ευ. Νικόπουλος απέρριψε το νόμιμο αίτημα του Νίκου Ρωμανού να συνεχίσει τις σπουδές του, στη συνέχεια το Συμβούλιο της φυλακής απέρριψε και το αίτημα της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου (έχει αποφυλακιστεί με όρους σε κατ’ οίκον περιορισμό) να επισκέπτεται τα παιδιά της στη φυλακή, αλλά ακόμα και το αίτημα να υποβληθεί η ίδια σε μια επιβαλλόμενη ιατρική εξέταση.

Στις 2/6 απέρριψε για δεύτερη φορά την αίτηση αποφυλάκισης με όρους της Εύης Στατήρη, συζύγου του Γεράσιμου Τσάκαλου (ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας εισηγήθηκε θετικά), αρνούμενος να εφαρμόσει τη διάταξη (παλιά και νέα) που επιβάλλει περιορισμούς στις αθρόες προφυλακίσεις.

«Αποχρώσες ενδείξεις»

Ο αρχικός ισχυρισμός των ανακριτικών αρχών περί «μεταφοράς μηνυμάτων» και «υπόθαλψη εγκληματία» (σ.σ. η προφυλακισμένη δεν είχε καταθέσει, όταν συνελήφθη, ότι η μητέρα των αδελφών Τσάκαλου είχε δώσει καταφύγιο στην καταζητούμενη Α. Σπυροπούλου) είναι τα μοναδικά στοιχεία που τη «συνδέουν» με την οργάνωση ΣΠΦ, μέλος της οποίας είναι ο σύζυγός της. Την αρχική απόφαση περί προφυλάκισης διαμόρφωσαν οι «αποχρώσες ενδείξεις ενοχής» και ο κίνδυνος «για διάπραξη νέων αδικημάτων».

Οπως σημειώνει στη δεύτερη προσφυγή ο συνήγορος της Εύ. Στατήρη, «τόσο με το προηγούμενο όσο και με το υπάρχον νομικό καθεστώς, η προσωρινή κράτηση πρέπει να διατάσσεται εξαιρετικά [...] ενώ ρητά υπάρχει η διατύπωση περί αναγκαιότητας ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων στην προφυλάκιση όπως και μη γνωστή διαμονή. Εδώ δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Η ανωτέρω θέση του ποινικού νομοθέτη αποτυπώθηκε με σαφήνεια και πληρότητα και στην υπ’ αριθμ. 43/2015 πρόταση αποφυλάκισης του Εισαγγελέα Εφετών κ. Δ. Ασπρογέρακα».

Πράγματι, κι ενώ ο ανακριτής Νικόπουλος κρατάει ακόμα επί μήνες ανοιχτή τη διαδικασία της ανάκρισης, ο εισαγγελέας Εφετών στην πρότασή του για την αποφυλάκιση της Εύ. Στατήρη αναλυτικά αναφέρει ότι δεν προκύπτει ότι είναι πολύ πιθανό να τελέσει άλλα εγκλήματα δεδομένου ότι αυτό που τη βαρύνει είναι η υπόθαλψη εγκληματία. Δεν «προκύπτει δε μέχρι στιγμής», κατά τον εισαγγελέα, «δυναμική ένδειξη συμμετοχής της σε τρομοκρατική οργάνωση». Για τον λόγο αυτό ο εισαγγελέας ζήτησε απλώς την επιβολή περιοριστικών όρων.

Μετά την ψήφιση του νέου Νόμου 4322/2015 δόθηκε και στον ανακριτή Ευ. Νικόπουλο ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια δεδομένου ότι «για κρατούμενο για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στην πράξη του ωθήθηκε από αίτια που συνδέονται με την ιδιότητά του ως οικείου ή συμβίου άλλου συγκατηγορούμενου και τις αντιλήψεις του για τις ηθικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή μπορεί να αντικατασταθεί η κράτηση ακόμα και με κατ’ οίκον περιορισμό».

Συνεχείς απορρίψεις

Η ρύθμιση αυτή νομοθετήθηκε προκειμένου ο ανακριτής και ο εισαγγελέας να μπορούν να αντιμετωπίζουν την επιβολή της προσωρινής κράτησης ως το έσχατο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού. Αντ’ αυτού ο εφέτης ανακριτής Ευ. Νικόπουλος, αδιαφορώντας για τη νομοθετική διάταξη, απέρριψε το αίτημα.

Η συνεχής απόρριψη κάθε νόμιμου αιτήματος κατηγορουμένων για υποθέσεις τρομοκρατίας από τον ειδικό εφέτη ανακριτή δημιουργεί εύλογες απορίες για την ύπαρξη ασφάλειας δικαίου. Ισως η επί μακρόν ασχολία ενός συγκεκριμένου ειδικού ανακριτή με παρόμοιες πάντα υποθέσεις δημιουργεί ένα είδος «κατεστημένης» κρίσης αλλά ακόμα και προκατάληψης. Αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό τις επί μεγάλο διάστημα ανοιχτές ανακριτικές διαδικασίες με την «προσδοκία» νέων στοιχείων εμπλουτισμού δικογραφιών και καθιστά την κρίση του ανακριτή ακόμη και για μια άρση προφυλάκισης αντίθετη με την έννοια της επιείκειας που επιβάλλει ένα δικαιικό σύστημα. Ο λόγος τώρα (ξανά) στο Συμβούλιο.

«Παραπλανητικές δεσμεύσεις»

Επιστολή στην «Εφ.Συν.» από τον Κορυδαλλό της Εύης Στατήρη, συζύγου του Γ. Τσάκαλου, καταδικασμένου ως μέλους της οργάνωσης ΣΠΦ, μετά και τη δεύτερη απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευ. Νικόπουλο.

«Πέρασαν τρεις μήνες και τέσσερις μέρες από τη στιγμή που άκουσα την άδικη απόφαση της προφυλάκισής μου. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι για την Ελληνική Δικαιοσύνη είμαι ένας ακόμα αριθμός, πάνω στην αίτηση αποφυλάκισης, ως κρατούμενη, σαν στατιστικό στοιχείο… Γιατί αν δεν με αντιμετώπιζαν έτσι, δεν θα βρισκόμουν ακόμη μέσα στη φυλακή χωρίς κανένα ουσιαστικό επιβαρυντικό στοιχείο όσον αφορά την κατηγορία της ένταξης στη ΣΠΦ. Ανακριβείς, γενικόλογες και πρόχειρες αιτιολογήσεις συνοδεύουν κάθε απορριπτική απόφαση των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

»Μήπως, όμως, η όλη ιστορία ξεκίνησε λίγο διαφορετικά; Η αρχική στοχοποίησή μου δεν ήταν καθόλου τυχαία και σίγουρα ουδέποτε υπήρξε για μένα το τεκμήριο της «αθωότητας». Κι αυτό γιατί έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος για να πάρουν την εκδίκησή τους για τη δράση της ΣΠΦ. Κι έτσι εγώ, από τρόπαιο της αντιτρομοκρατικής μπροστά στα ΜΜΕ, μέσα στο ανακριτικό γραφείο μετατράπηκα σε «αχίλλειο πτέρνα» της ΣΠΦ.

»Ενας ανήθικος συναισθηματικός εκβιασμός με ουσιαστικό θύμα αυτής της τακτικής εμένα, που παραμένω άδικα μέσα στη φυλακή τόσο καιρό. Οσο ξεκάθαρα κι αν δηλώνω ότι ποτέ δεν ήμουν μέλος της ΣΠΦ, ούτε είχα καμία απολύτως σχέση με το σχέδιο απόδρασης -και γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένα στοιχείο- συγκεκριμένα αυτιά παραμένουν εσκεμμένα ερμητικώς κλειστά.

»Στη συνέχεια, όπως είναι γνωστό, ακολούθησε μια απεργία πείνας από τα μέλη της ΣΠΦ, μεταξύ αυτών και του συντρόφου μου στη ζωή Γεράσιμου Τσάκαλου, καθώς και της Αγγελικής Σπυροπούλου. Η απεργία είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσουν την αποφυλάκιση της Αθηνάς Τσάκαλου και την κατάθεση μιας τροπολογίας που φαινομενικά έδινε όλες τις προϋποθέσεις και για τη δική μου αποφυλάκιση με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

»Και όμως, στις 2 Ιουνίου φάνηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χάρισε απλόχερα ψεύτικες ελπίδες, κάτι το οποίο είχε τεράστιο κόστος για μένα και τους οικείους μου. Για να γίνω πιο σαφής, εκείνη τη μέρα απορρίφτηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευτύχιο Νικόπουλο η αίτηση αποφυλάκισής μου που συμπεριελάμβανε και την τροπολογία για την αποφυλάκιση συγγενών.

»Από τη μία συγκεκριμένοι δικαστικοί με εκδικούνται όχι γι’ αυτά που με κατηγορούν ότι έχω κάνει αλλά για το ότι έχω σχέση με τον Γεράσιμο Τσάκαλο και από την άλλη οι δεσμεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ότι αυτή η τροπολογία θα είχε αντίκρισμα ήταν παραπλανητικές. Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να δίνεις ψεύτικες ελπίδες σε έναν κρατούμενο…

»Τώρα προσέφυγα κατά της απόφασης του ανακριτή στο δικαστικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες, ευελπιστώντας στην ουσιαστική, αυτή τη φορά, εξέταση της υπόθεσής μου. Δεν μπορώ να δεχτώ την παράταση αυτής της άδικης και εκδικητικής προφυλάκισής μου. Για μένα δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα που θα σταματήσω να δίνω τη δική μου μάχη. Μέχρι την απελευθέρωση».

Εύη Στατήρη, Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, 6 Ιουνίου 2015

Δήλωση του συνηγόρου Θόδ. Μαντά

«Κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας»

«Για μια ακόμα φορά εκδόθηκε απορριπτική διάταξη του ειδικού ανακριτή, η οποία, ερχόμενη σε ευθεία αντίθεση με την εξαιρετική πρόταση του εισαγγελέως Εφετών, αποστερεί την ελευθερία σε ένα νέο παιδί. Η απορριπτική διάταξη αυτή έρχεται όμως και σε ευθεία αντίθεση με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της ποινικής μας Δικαιοσύνης.

»Το μόνο που ζητούσε η Ευαγγελία Στατήρη με την από 14-05-2015 αίτησή της είναι να εφαρμοστούν στην περίπτωσή της οι ρυθμίσεις του Ν. 4322/2015, με τις οποίες αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το θέμα της προσωρινής κράτησης σε ορισμένες περιπτώσεις κατηγορουμένων.

»Η απόρριψη ενός τέτοιου δίκαιου αιτήματος, το οποίο εδράζεται στέρεα σε διάταξη νόμου, άρθρο 282 ΚΠΔ, συνιστά όχι μόνο κατάφωρη προσβολή των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, αλλά και κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητάς του, γεγονός μη συμβατό με ένα κράτος Δικαίου».

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...
Αγνοώντας την απόφαση του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Βόλου εισηγήθηκε αρνητικά προς το Συμβούλιο της φυλακής για το αίτημα της άδειας του Δ. Κουφοντίνα επικαλούμενη νέα δίωξη κατά του κρατουμένου.
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο ανακριτής, τα κυκλώματα και οι συλλήψεις δικηγόρων
Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν για την απόφαση του εισαγγελέα Ε. Νικόπουλου να συλλάβει τους δύο δικηγόρους Αλ. Λυκουρέζο και Θ. Παναγόπουλο που κατηγορούνται ως μέλη της «μαφίας του Κορυδαλλού».
Ο ανακριτής, τα κυκλώματα και οι συλλήψεις δικηγόρων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενας αθώος κινδυνεύει ξανά με φυλάκιση
Φαίνεται πως ορισμένοι δικαστές παραμένουν προσηλωμένοι στο «αξίωμα» ότι κάθε αναρχικός κομμουνιστής είναι και τρομοκράτης (ατομικός ή συλλογικός). Ετσι εννέα μήνες μετά την αθωωτική απόφαση για τον Τάσο...
Ενας αθώος κινδυνεύει ξανά με φυλάκιση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στην Ελλάδα, «αναρχικός» σημαίνει «τρομοκράτης»... ακόμα και χωρίς οργάνωση!
Σε μια άκρως ανησυχητική πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα προχωρεί η εισαγγελέας του Εφετείου όπου δικάζονται οι ληστές του Βελβεντού, Ν. Ρωμανός, Δ. Πολίτης, Γ. Μιχαηλίδης και Δ. Μπουρζούκος, προτείνοντας...
Στην Ελλάδα, «αναρχικός» σημαίνει «τρομοκράτης»... ακόμα και χωρίς οργάνωση!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σκληρότητα χωρίς... αναστολές
Με πλειοψηφία 3-2 και μετά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφάσισε να μη γίνει δεκτό το αίτημα της φοιτήτριας και του συγκατηγορουμένου της. Ούτε τα ατράνταχτα...
Σκληρότητα χωρίς... αναστολές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νόμοι α λα καρτ
«Περαιτέρω δοκιμασία για να βεβαιωθεί ότι η καλή συμπεριφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα δεν είναι προσχηματική» απαιτεί, ύστερα από 13 χρόνια κράτησής του, το Συμβούλιο Φυλακών Κορυδαλλού. Ενοχοποιούν τις...
Νόμοι α λα καρτ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας