• Αθήνα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 0.3°C / 4.3°C
  4 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.3°C / 3.8°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 7.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 1.5°C
  3 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  3 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.8°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  6 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  7 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 3.3°C
  3 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 4.2°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.8°C
  3 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 2.2°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.4°C / -4.4°C
  3 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν έχετε το αλάθητο, κ. υπουργέ!

 • A-
 • A+
Συνεδρίαση των επιτροπών για το Νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια ● Το καυστικό σχόλιο της Μαριέττας Γιαννάκου και η σφοδρή κριτική από τις γυναικείες οργανώσεις για την αναγκαστική συνεπιμέλεια ● Θετικοί οι εκπρόσωποι των μπαμπάδων!

Με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα σε ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο τοποθετήθηκαν στη χθεσινή πρωινή συνεδρίαση των επιτροπών για το Νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια οι 20 φορείς που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους. Οπως στην πρώτη συνεδρίαση, έτσι και στη δεύτερη συγκέντρωσαν σφοδρές επικρίσεις τα άρθρα για το «εξίσου» μοίρασμα της γονικής μέριμνας που συγχέεται στις διατάξεις με την επιμέλεια, την οριζόντια επιβολή τεκμηρίου χρόνου υποχρεωτικής διαμονής του παιδιού με τον κάθε γονέα, τον ορισμό του «βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού» που ουσιαστικά καθοδηγεί τον δικαστή, ορίζοντας εκ προοιμίου και αντίθετα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού το συμφέρον του, και την προαπαιτούμενη καταδίκη για αφαίρεση από γονέα του δικαιώματος επικοινωνίας.

Ιδιαίτερα καυστική στην απογευματινή συνεδρίαση (κατ’ άρθρο) ήταν η βουλεύτρια της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου, όταν έγινε κατανοητό ότι καμία από τις κοινές με πολλούς βουλευτές προτάσεις της δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τον υπουργό. Για τον λόγο αυτό η κυρία Γιαννάκου δήλωσε ότι, αν χρειαστεί, θα καταθέσει η ίδια τροπολογίες!

Η έμπειρη πολιτικός δεν άφησε αναπάντητη και την προσπάθεια του Κ. Τσιάρα να πείσει μέσω φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ότι κανείς από όσους διαφωνούν δεν ξέρει τι λέει. «Κανείς δεν είναι ο Πάπας της Ρώμης», σχολίασε. Είναι, άλλωστε, γεγονός που επισημάνθηκε και από εκπροσώπους φορέων, αλλά κυρίως από βουλευτές, ότι ο υπουργός πολλές φορές διαστρέβλωσε ή, ακόμα χειρότερα, είπε ψεύδη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος προέταξε την επιτακτική ανάγκη θέσπισης οικογενειακών δικαστηρίων που θα μπορούσαν να εκτιμήσουν κατά περίπτωση το συμφέρον του παιδιού, αλλά και δημιουργίας συμβουλευτικών δομών γονέων για την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων, και πρότεινε να μην υπάρχει μια οριζόντια και άκαμπτη ρύθμιση της επιμέλειας των παιδιών, αλλά σε κάθε περίπτωση η απόφαση του δικαστηρίου να εξατομικεύεται.

Σφοδρή ήταν η κριτική της εκπροσώπου του σωματείου «Το Μωβ», που μαζί με άλλες 23 γυναικείες οργανώσεις κινητοποιήθηκαν ενάντια στην αναγκαστική συνεπιμέλεια. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης αγνόησε επιδεικτικά τις εκκλήσεις των γυναικείων οργανώσεων, ενώ ψευδώς ισχυρίζεται η αιτιολογική έκθεση ότι κλήθηκαν για διάλογο», είπε και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε θέματα ισότητας και ενασχόλησης των πατέρων με τα παιδιά τους.

Τη διαφωνία της με όλες τις επίμαχες διατάξεις εξέφρασε και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος και αναρωτήθηκε πώς προστατεύεται το συμφέρον του παιδιού όταν ο πυρήνας του νομοσχεδίου ενισχύει την άποψη ότι η προσπάθεια των δύο γονέων να ρυθμίσουν τις σχέσεις τους με το παιδί αποτελεί ατομική τους υπόθεση χωρίς καμία κρατική στήριξη.

Από τον Συνήγορο του Πολίτη ο Α. Ποττάκης έκανε μια τοποθέτηση σχεδόν ίσων αποστάσεων, λέγοντας ότι θα περίμενε ένα πιο καθαρό σχέδιο νόμου που να αποσαφηνίζει καλύτερα την αυθεντική βούληση του συντάκτη. Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Μποροδήμος, αναγνώρισε τις διορθώσεις που έγιναν μετά τις παρατηρήσεις της Ενωσης και ζήτησε τροποποίηση ειδικά για την ανάγκη διακοπής της επικοινωνίας με γονέα που έχει ήδη καταδικαστεί.

Εμπεριστατωμένες ήταν οι παρεμβάσεις χριστιανικών ενώσεων που κατέκριναν τις επίμαχες διατάξεις ως αόριστες και ανεφάρμοστες. Η εκπρόσωπός τους έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση διεθνών συμβάσεων τις οποίες έχει επικυρώσει η χώρα μας και θα πρέπει να περιμένει κάποια στιγμή να υποστεί τις κυρώσεις».

Στο συρτάρι

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της καθηγήτριας Κατερίνας Φουντεδάκη, εισηγήτριας της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Τέντε, της οποίας το πόρισμα τέθηκε ουσιαστικά στο συρτάρι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είναι αντίθετο στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού να έρχεται ο νομοθέτης και να καθιερώνει είτε 50/50 ισόχρονη εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού είτε υποχρεωτικούς χρόνους επικοινωνίας. Αυτό αναφέρεται βεβαίως στη λέξη “εξίσου”, η οποία έχει τοποθετηθεί στο άρθρο 7, καθώς και στο περίφημο τεκμήριο του ενός τρίτου του χρόνου επικοινωνίας, πέραν των πάρα πολλών αστοχιών που ακόμα και τώρα έχει αυτή η προτεινόμενη διάταξη», είπε και διευκρίνισε ότι «η συνεπιμέλεια είναι ένα μέρος τής από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας και δεν είναι η εξ ημισείας επιμέλεια, δεν είναι η ισόχρονη επιμέλεια».

Αποκάλυψε, δε, ότι «η διάταξη της οριζόντιας επιβολής ενός αόριστου τεκμηρίου χρόνου υποχρεωτικής διαμονής του παιδιού με τον κάθε γονέα τέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και απορρίφθηκε με ψήφους 15-3».

Επικριτικός στο νομοσχέδιο εμφανίστηκε και ο καθηγητής Αστικού Δικαίου του ΑΠΘ Σ. Κουμάνης, αναφερόμενος στις αλλαγές που επιβάλλει το νομοσχέδιο στον Αστικό Κώδικα, ο οποίος, όπως είπε, «είναι ένα λιτό και περιεκτικό νομοθέτημα. Το προτεινόμενο σχέδιο δεν νομίζω ότι διέπεται από αυτές τις αρχές. Είναι ένα ιδιαίτερα φλύαρο νομοθέτημα. Θα μπορούσαν πολλές από τις προτεινόμενες διατάξεις να αποτελέσουν απλώς περιεχόμενο αιτιολογικών σκέψεων για να αποτελέσουν κατευθυντήριες αρχές και κατευθύνσεις προς τον εφαρμοστή του δικαίου».

Σχέδια ανατροπής

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνεπιμέλεια – «Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής Ελλάδος» αναφέρθηκε στην ορθότητα της κοινής γονικής μέριμνας και έκρινε σωστό τον καθορισμό του ελάχιστου χρόνου ανατροφής. «Η εισαγωγή των σχεδίων ανατροφής παιδιών θα βοηθούσε πολύ στην εφαρμογή του νέου νόμου. Καλούνται οι γονείς με αυτά να διατυπώνουν εγγράφως προκαταβολικά τη γνώμη τους και έτσι να λειτουργήσει η κοινή επιμέλεια», σχολίασε.

Σε ανάλογη κατεύθυνση ήταν και ο εκπρόσωπος των Ενεργών Μπαμπάδων, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε ότι «η υπαναχώρηση στο κατατεθέν σχέδιο νόμου από την προϋπόθεση αμετάκλητης καταδίκης του γονέα ως προϋπόθεση για τον αποκλεισμό ή περιορισμό της επικοινωνίας και η αντικατάστασή της είναι ασφαλώς εσφαλμένη».

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των βουλευτών στους εκπροσώπους των φορέων. Σταχυολογούμε κάποιες από τις απαντήσεις. «Είμαστε εντελώς κάθετοι σε κάθε χρονική συνεπιμέλεια η οποία θα επιβάλλεται οριζόντια, για κάθε παιδί και για κάθε οικογένεια. Λέμε να υπάρχουν όλες οι μορφές, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα κατά περίπτωση μετά να αποφασίζει η οικογένεια, είτε μέσω του θεσμού της διαμεσολάβησης είτε μέσα από ένα δικαστήριο, πώς θα διαχειριστεί το παιδί μετά τον χωρισμό», απάντησε η πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος.

Η Κ. Φουντεδάκη από την Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου εξήγησε πώς το αναγκαστικό μοίρασμα του χρόνου μοιραία επηρεάζει και τη διατροφή. «Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης απαγορεύει τις υποχρεωτικές εναλλακτικές διαδικασίες επίλυσης των διαφορών. Αν μιλάμε για ιδιωτική διαμεσολάβηση, προσωπικά και ως νομικός έχω αρκετές επιφυλάξεις εάν θα μπορέσει το ασθενές μέλος να ανταποκριθεί σε όλη αυτή τη διαδικασία επί ίσοις όροις», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

✑ Συνεπιμέλεια υπεράνω κακοποίησης;

Γονική μέριμνα από κοινού και εξίσου προβλέπει το νομοσχέδιο Τσιάρα, εκτός αν υπάρχει οριστική καταδίκη του ενός συζύγου για αδικήματα βίας κατά μελών της οικογένειάς του. Ο υπουργός, προκειμένου να διασκεδάσει τις σφοδρές αντιδράσεις, έφτασε να επικαλεστεί ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας, αρνούμενος να αποδεχτεί τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των φορέων και των δύο βουλευτριών της Ν.Δ. που διαφοροποιήθηκαν έντονα.

Μόλις χθες καταδικάστηκε στη Ρόδο σε φυλάκιση 14 ετών ένας Ελληνας πατέρας που χτυπούσε και απειλούσε όλα τα μέλη της οικογένειάς του (σύζυγο και παιδιά). Οι ακραίες πράξεις αυτής της ενδοοικογενειακής βίας τελέστηκαν κατ’ εξακολούθηση μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, ενώ ακόμα και το διάστημα που ο ίδιος ήταν προφυλακισμένος (πριν καταδικαστεί) συνέχιζε τις απειλές τρομοκρατώντας την οικογένειά του. Το ερώτημα είναι αν κάθε προφυλακισμένος ή, ακόμα χειρότερα, μη προφυλακισμένος πατέρας θα εξακολουθεί με βάση τη σχετική διάταξη να ασκεί γονική μέριμνα μέχρι την πρωτόδικη καταδίκη του. Οι όποιες απαντήσεις αναμένονται στην Ολομέλεια...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προστασία ανηλίκων με επικοινωνιακές διατάξεις
Συνεχίζει ακάθεκτη η κυβέρνηση τη νομοθέτηση για το ειδικό ποινικό μητρώο αδικημάτων που στρέφονται σε βάρος ανηλίκων με αποκλειστική αφετηρία τη δικαιολογημένη αγανάκτηση της κοινής γνώμης για τα δεκάδες...
Προστασία ανηλίκων με επικοινωνιακές διατάξεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ολική υποχώρηση Κ. Τσιάρα
Η κυβέρνηση, μπροστά στον κίνδυνο να έχει απέναντι το δικαστικό σώμα, πήρε πίσω τις διατάξεις για τη βαθμολογία των έμπειρων εν ενεργεία δικαστών και τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στις επιδόσεις των νέων...
Ολική υποχώρηση Κ. Τσιάρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διατάξεις για τους δικαστές, πλην όμως εναντίον τους
Οι δικαστικοί φορείς διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την επιλογή του υπουργού να καταρτίζει νομοσχέδια που αφορούν το δικαστικό σώμα με συνθέσεις νομοπαρασκευαστικών από τις οποίες αποκλείονται οι εκπρόσωποί τους.
Διατάξεις για τους δικαστές, πλην όμως εναντίον τους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πίσω ολοταχώς με τους νέους κώδικες
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Τσιάρα με τις παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες. Κοινή συνισταμένη η επιβολή σκληρής καταστολής και τιμωρίας, ενώ επανέρχονται ακόμα και χουντικές διατάξεις περιορισμών της...
Πίσω ολοταχώς με τους νέους κώδικες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τρόμος για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα
Στην επιτροπή θα συμμετέχουν στενοί φίλοι και «ημέτεροι» των κυβερνητικών στελεχών αλλά και μη ειδικευμένοι στο συγκεκριμένο αντικείμενο εκπρόσωποι του νομικού κόσμου.
Τρόμος για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας