• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.7°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 30.3°C
  1 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 30.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 28.9°C
  1 BF
  18%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 29.6°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  1 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.6°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.9°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.2°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 29.9°C
  3 BF
  20%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 28.5°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 29.9°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 31.1°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  10%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίκη στο ΣτΕ για τις πορείες

 • A-
 • A+
Σήμερα η πιλοτική δίκη για τα καταχρηστικά πρόστιμα σε πολίτες που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις του Πολυτεχνείου και της 6ης Δεκεμβρίου ● Το έγγραφο της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας εκθέτει την κυβέρνηση και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ● Συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το ανώτατο δικαστήριο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με τη διαδικασία της πρότυπης (πιλοτικής) δίκης διεξάγεται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η δίκη για την προσφυγή 46 πολιτών της Θεσσαλονίκης που διαδήλωσαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου και στις 6 Δεκεμβρίου και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ για παραβίαση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Το αίτημα για πιλοτική δίκη υποβλήθηκε από τους δικηγόρους Χαράλαμπο Κουρουνδή και Βασίλη Τσιγαρίδα, που καλούνται σήμερα να δώσουν έναν σημαντικό δικαστικό αγώνα με πολιτικό πρόσημο.

Εκτός από το ίδιο το Σύνταγμα, που δεν προβλέπει απαγόρευση συναθροίσεων για λόγους δημόσιας υγείας, οι δικηγόροι έχουν ένα πολύ σημαντικό όπλο στην πλούσια και εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία τους και αυτό είναι η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας ή, καλύτερα, η μη γνωμοδότηση.

Οπως εξήγησε ο Χαρ. Κουρουνδής κατά τη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Διωκόμενους για την Ελευθερία σε Κινητοποιήσεις: «Από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας αποδείχθηκε ότι η Επιτροπή ουδέποτε εξέδωσε την απαιτούμενη γνώμη. Η γνώμη της, που διατυπώθηκε στις 4 Νοεμβρίου, μιλάει για λοκντάουν τύπου Θεσσαλονίκης, το οποίο, σύμφωνα με την ΚΥΑ που ίσχυε για τη Θεσσαλονίκη στις 2 Νοεμβρίου, δεν απαγόρευε τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις». Αυτό σημαίνει ότι «η γνωμοδότηση της Επιτροπής, την οποία περιλαμβάνει η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ήταν αντίθετη από την απόφασή του για τις απαγορεύσεις. Και μάλιστα αυτό φαίνεται και από το ότι η γνώμη αυτής της Επιτροπής χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση της ΚΥΑ της 6ης Νοεμβρίου, που είχε εφαρμογή σε πανελλαδικό επίπεδο, η οποία όχι μόνο δεν απαγόρευσε τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αλλά τις εξαίρεσε ρητά από την αναστολή των συναθροίσεων».

Πρόκειται για την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία απαγορεύονταν για τέσσερις μέρες (15-18 Νοέμβρη 2020) οι συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη τη χώρα, απόφαση που βασίστηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (20 Μαρτίου) που του έδινε την εξουσία να απαγορεύει συναθροίσεις για λόγους δημόσιας υγείας.

«Το σημαντικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μην τηρήσει ακόμα και τη μόνη προϋπόθεση που θέτει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που είναι να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή επί του συγκεκριμένου ζητήματος», επισήμανε ο Χαρ. Κουρουνδής. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, «η δίκη αυτή έχει κορυφαία πολιτική σημασία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανέβασε στο Πολυτεχνείο πολύ ψηλά τον πήχη του αυταρχισμού. Πίσω από τις απαγορεύσεις κρύβεται η έγνοια της κυβέρνησης για τη θωράκισή της απέναντι στις κοινωνικές αντιστάσεις. Στη νέα φάση που έχουμε μπροστά μας, η απάντηση στο ερώτημα “Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από το όργιο αστυνομικής βίας;” έχει σίγουρα μια σημαντική όψη της να συμπυκνώνεται στη δίκη».

Τι, λοιπόν, καλείται επί της ουσίας να κρίνει το ΣτΕ; «Η διαδικασία της πρότυπης δίκης σημαίνει ότι το ΣτΕ καλείται να κρίνει σειρά νομικών ζητημάτων γενικότερου ενδιαφέροντος. Ετσι, θα κριθεί αν η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να προσθέτει κατά το δοκούν λόγους απαγόρευσης στους συνταγματικά προβλεπόμενους, θα κριθεί η αδιαφορία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αιτιολογήσει έστω την απόκλισή της από τη γνώμη της Επιτροπής που η ίδια έχει συστήσει, θα κριθεί σε τελική ανάλυση αν το δικαστήριο θα αρκεστεί στην επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος και στο ψευτοδίλημμα “υγεία ή συνταγματικά δικαιώματα και δημοκρατία” ή αν θα ερευνήσει κατά πόσο υπάρχει τρόπος να ασκούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα εν μέσω πανδημίας», τόνισε ο Χ. Κουρουνδής.

Για ευρεία επίθεση στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο έκανε λόγο η Αγγελική Σεραφείμ, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (με την Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή). «Η επιβολή προστίμων σε ανθρώπους που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα της συνάθροισης είναι ξεκάθαρα μία τιμωρητική τακτική, η οποία έχει πολλαπλές συνέπειες. Είναι διαφορετικό να δέχεται την αυταρχική επίθεση από την αστυνομία μια διαδήλωση και διαφορετικό να παραμένει συνδεδεμένο με τον ΑΦΜ σου ένα χρέος προς το Δημόσιο, το οποίο προσαυξάνεται. Ο τιμωρητικός χαρακτήρας της επιβολής προστίμου το έχει μετατρέψει από μια διοικητική κύρωση σε μια ποινική κύρωση», υπογράμμισε η δικηγόρος.

Για τον Νίκο Ζυγογιώργο, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και διωκόμενο για την απαγόρευση κινητοποιήσεων στις 6/12, «οι διώξεις και τα πρόστιμα είναι πολιτικό όπλο και εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης, με στόχο τις οργανωμένες συλλογικότητες και τις οργανωμένες προσπάθειες του λαού να απαντήσει σε όλη αυτή την επίθεση και να παλέψει για τη ζωή του».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΠαγώΣτΕ τις δίκες για πρόστιμα σε πορείες
Στο «ψυγείο» μπαίνουν οι εκκρεμείς υποθέσεις διοικητικών ποινών των 300 ευρώ, μέχρι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα των μέτρων.
ΠαγώΣτΕ τις δίκες για πρόστιμα σε πορείες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παγώνουν οι δίκες για τα πρόστιμα σε συναθροίσεις, πιλοτική δίκη στο ΣτΕ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η συνταγματικότητα των καταχρηστικών προστίμων που επιβάλει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία.
Παγώνουν οι δίκες για τα πρόστιμα σε συναθροίσεις, πιλοτική δίκη στο ΣτΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσφυγή στο ΣτΕ: Μπλόκο από καθηγητές και φοιτητές στην πανεπιστημιακή αστυνομία
Αίτηση ακύρωσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ, Σύλλογοι Φοιτητών, αλλά και 22...
Προσφυγή στο ΣτΕ: Μπλόκο από καθηγητές και φοιτητές στην πανεπιστημιακή αστυνομία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το ΣτΕ θα αποφανθεί για τα κορονο-πρόστιμα που μοίρασε η ΕΛ.ΑΣ.
Ξεκινά με πράξη της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας ως πρότυπη-πιλοτική δίκη το ζήτημα της συνταγματικότητας και νομιμότητας των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ που επιβάλλονται...
Το ΣτΕ θα αποφανθεί για τα κορονο-πρόστιμα που μοίρασε η ΕΛ.ΑΣ.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαστική κορονοκαμπάνα
Ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ τιμωρήθηκε με φυλάκιση ενός έτους από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν την περίοδο της πανδημίας.
Δικαστική κορονοκαμπάνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο για «μαϊμού» εμβολιασμούς στο ΙΚΑ Αμπελοκήπων
Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο δικάζονται σήμερα τρεις γυναίκες που συνελήφθησαν στο ΙΚΑ της λεωφόρου Αλεξάνδρας για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Στο εδώλιο για «μαϊμού» εμβολιασμούς στο ΙΚΑ Αμπελοκήπων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας