• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.9°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.4°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.0°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.0°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΚΕΜ ομόφωνα σπρώχνει τον Κουφοντίνα στον θάνατο

 • A-
 • A+
Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών συνεδρίασε και απέρριψε το αίτημα του απεργού πείνας για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, επιβεβαιώνοντας την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να τον αφήσει να «σβήσει» ● Στην απόφαση επισημαίνεται πως «επιτρέπεται η προσφυγή του αιτούντος στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας»

Η κυβέρνηση διαμέσου της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, επιμένοντας στη σκληρή και αντίθετη ακόμα και στους δικούς της νόμους στάση που μαθηματικά οδηγεί στον θάνατο τον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα, αποφάσισε χθες την απόρριψη των νόμιμων αιτημάτων μεταγωγής του στον Κορυδαλλό. Η τριμελής ΚΕΜ συνεδρίασε και ανακοίνωσε χθες την ομόφωνη απόφασή της. H συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών έγινε χθες μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα από τη συνήγορο του απεργού αλλά και τη δημόσια έκκληση δεκάδων δικηγόρων προς την αρμόδια εισαγγελέα. Απορρίφθηκαν αυθημερόν τα δύο διαδοχικά αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα, με δύο διαδοχικές αποφάσεις, με τη δεύτερη να θεμελιώνεται βάσει της πρώτης.

Η πρώτη απόφαση της ΚΕΜ, να οδηγηθεί ο κρατούμενος στον Κορυδαλλό, άλλαξε την ίδια ημέρα με απόφαση της Σοφίας Νικολάου να μεταχθεί στον Δομοκό. Μία από τις αιτίες που επικαλέστηκε τότε η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής ήταν η απαγόρευση φυλάκισης κρατουμένων στον Κορυδαλλό λόγω των αυστηρών μέτρων της πανδημίας αλλά και διότι -πάντα σύμφωνα με τη Σ. Νικολάου- στον Κορυδαλλό κρατούνται μόνον υπόδικοι και κατάδικοι για χρέη. Φυσικά αυτό δεν ισχύει δεδομένου ότι κρατούνται εκεί και καταδικασμένοι για βαριά αδικήματα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Δ. Κουφοντίνας.

Η χθεσινή απόφαση είναι ομόφωνη και επισημαίνεται σε αυτήν ότι «κατά της παρούσας αποφάσεως επιτρέπεται η προσφυγή του αιτούντος στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας». Σύμφωνα όμως με το σκεπτικό, δεν συντρέχει λόγος υγείας (που θα ήταν ένας από τους λόγους αποδοχής του αιτήματος) διότι η βλάβη έχει προκληθεί με δική του απόφαση «όπως ήδη έκρινε με διάταξή της η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας», ενώ «τυχόν απόφαση περί μεταγωγής του δεν θα αποτελέσει τον λόγο επανόρθωσης της βλάβης του πάρα μόνον η απόφασή του να σταματήσει την απεργία»!

Κατόπιν αυτού και με βάση το σκεπτικό της απόφασης, για τους συνηγόρους του κρατούμενου δεν υπάρχουν περιθώρια για να συνεχιστεί ένα αδιέξοδο πηγαινέλα. Αυτό άλλωστε προέκυψε ήδη από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το Μαξίμου με συνεχείς δηλώσεις και σειρά αποφάσεων κατέστησαν φανερή την πρόθεσή τους να αποτρέψουν κάθε δυνατότητα άρσης του αδιεξόδου, ανάγοντας σε κορυφαία πολιτική επίδειξη πυγμής και αυταρχισμού την υπόθεση ενός συγκεκριμένου κρατούμενου και στενεύοντας ασφυκτικά τα περιθώρια για κάθε δικαστικό συμβούλιο που σε αυτό το κλίμα κλήθηκε να κρίνει ένα δίκαιο αίτημα.

Ο χρόνος τελειώνει για τον απεργό πείνας και από μέρα σε μέρα η Ελλάδα ενδέχεται να καταγράψει τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας για λόγους μιας κυνικής πολιτικής σκοπιμότητας. Το καφκικό σκηνικό συνεχίζεται ενώ η υγεία του απεργού διαρκώς επιδεινώνεται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας
Η διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας επέτρεψε τελικά να επισκεφτούν οι γιατροί της οικογένειας τον απεργό πείνας και ο ίδιος συναίνεσε στην παροχή ιατρικής βοήθειας για την ανάταξη της νεφρικής λειτουργίας.
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
Tην ώρα που η ζωή του απεργού πείνας κρεμόταν από μια κλωστή, εκδόθηκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποφαίνεται ότι ισχύουν για όλους τους κρατούμενους οι διατάξεις για τις τακτικές άδειες.
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το βούλευμα βάσει του οποίου απορρίφθηκε η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα
Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και η εντολή να της χορηγηθούν το απορριπτικό της άδειας βούλευμα και όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά του κρατούμενου απεργού πείνας προκειμένου να κριθεί άμεσα αίτημα...
Το βούλευμα βάσει του οποίου απορρίφθηκε η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ξανά σε απεργία πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας
«Τυπικά δικαιούστε, πλην όμως ουσιαστικά έχουμε πρόβλημα» ήταν τα λόγια του εισαγγελέα που απέρριψε χθες το νέο αίτημα για τακτική άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ξανά σε απεργία πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πήρε άδεια και σταμάτησε την απεργία πείνας
Επειτα από πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Φυλακών Κορυδαλλού δόθηκε χθες η τρίτη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η άδεια είναι 48ωρη και όχι πενθήμερη όπως προβλέπει ο σχετικός Νόμος και θα χορηγηθεί μόλις ο...
Πήρε άδεια και σταμάτησε την απεργία πείνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στον Δομοκό για... άλλους λόγους
Ο απεργός πείνας Γιώργος Σοφιανίδης φαίνεται πως βρίσκεται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, όχι τόσο γι’ αυτά που έκανε, αλλά μάλλον γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση χρειαζόταν και μερικούς κρατουμένους, πέραν των...
Στον Δομοκό για... άλλους λόγους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας