• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 12.2°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.4°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 12.0°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.2°C / 8.8°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 4.0°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.7°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 13.3°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 5.5°C
  1 BF
  83%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 9.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 4.8°C / 11.0°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 12.4°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 9.5°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  88%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναρμόδιο και το ΣτΕ για Κουφοντίνα, η ΚΕΜ τον αφήνει να πεθάνει

 • A-
 • A+
Συνεχίζει την ανάλγητη και προκλητική στάση της η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, η οποία κρατά τον επί 62 μέρες απεργό πείνας εγκλωβισμένο στο αδιέξοδο που αυτή έχει δημιουργήσει και τον οδηγεί συνειδητά στον θάνατο ● 36 δικηγόροι και νομικοί απευθύνονται στην εισαγγελέα Πειραιά, το τρίτο μέλος της ΚΕΜ, πέραν της Σοφίας Νικολάου και του στενού συνεργάτη της.

Οπως ήταν αναμενόμενο μετά και το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας, το ΣτΕ έκρινε χθες τον εαυτό του αναρμόδιο να εκδώσει προσωρινή διαταγή κατά της (πρώτης) απορριπτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) και κατά της παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας που ζήτησε με προσφυγή του ο δικηγόρος Δ. Σαραφιανός.

Η συνεχιζόμενη αδιαφορία της ΚΕΜ να εκδικάσει το δεύτερο αίτημα του απεργού πείνας για αλλαγή της απόφασής της έχει δημιουργήσει ένα πλήρες νομολογιακό αδιέξοδο, καθώς εμποδίζεται η δυνατότητα του απεργού να προσφύγει σε Συμβούλιο Εκτέλεσης Ποινών, κάτι για το οποίο χρειάζονται δύο αρνητικές αποφάσεις της ΚΕΜ.

Για τον λόγο αυτό και δεδομένης της οριακής κατάστασης της υγείας του Δ. Κουφοντίνα, 36 δικηγόροι και νομικοί με αναλυτική δημόσια επιστολή απευθύνονται στην εισαγγελέα Πειραιά που είναι και μέλος της τριμελούς ΚΕΜ (μαζί με τη Σοφία Νικολάου και τον στενό συνεργάτη της). Στην επιστολή εκτίθεται όλο το χρονικό των ενεργειών σε βάρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι «ο κρατούμενος επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

Οι υπογράφοντες δικηγόροι και νομικοί καλούν την αντεισαγγελέα Εφετών Πειραιά Καλλιόπη Νταγιάντα, η οποία είναι και επόπτρια του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού, να ζητήσει έκτακτη σύγκληση της ΚΕΜ για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», διάταξη που αφορά την ΚΕΜ (αρ. 14, Ν. 2690/1999), ορίζει ότι ακόμα κι ένα μέλος της μπορεί να ζητήσει οποτεδήποτε τη σύγκληση του οργάνου: «Η σύγκληση του συλλογικού οργάνου προς συνεδρίαση είναι υποχρεωτική αν το ένα τρίτο τουλάχιστον του συνόλου των τακτικών μελών του το ζητήσει εγγράφως από τον πρόεδρο, προσδιορίζοντας και προς συζήτηση θέμα». («Οι μεταγωγές στην εποχή του... επιτελικού κράτους», «Εφ.Συν.» 8.3.2021).

Οι υπογράφοντες αναφέρουν απευθυνόμενοι στην κ. Νταγιάντα: «Εσείς όμως, που η ιδιότητα υπό την οποία κατέστητε μέλος της Κ.Ε.Μ. αποτελεί θεσμική εγγύηση, λόγω της εμπεριστατωμένης ενασχόλησής σας με το αντικείμενο του Σωφρονιστικού Δικαίου και την εποπτεία του μεγαλύτερου καταστήματος κράτησης της χώρας, έχετε την υποχρέωση να δράσετε άμεσα, αποκαθιστώντας τουλάχιστον την διοικητική αυθαιρεσία της παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας (σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) και να το ζητήσετε σήμερα κιόλας, προκειμένου να εξεταστεί η αίτηση μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, να αποκατασταθεί η κυβερνητική αυθαιρεσία σε βάρος του και να σωθεί η ζωή του».

Επισημαίνουν επίσης ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί το κείμενο και το σκεπτικό της απόφασης αυτής, παρά μόνο μία σφραγίδα με υπογραφές, η οποία επιβεβαιώνει ότι λήφθηκε η απόφαση. Ενω η πρώτη αίτηση υποβλήθηκε στις 28/12/2020 και απευθύνεται στην ΚΕΜ, «η τελευταία δεν έχει ακόμα επιληφθεί, παρά το γεγονός ότι εξαιτίας της ολιγωρίας αυτής, η συνήγορός του, δυο μήνες μετά (28/2/2021), επανυπέβαλε την αίτηση στην ΚΕΜ.

Αντί αυτών, δεκάδες κυβερνητικά στελέχη, προεξαρχούσης της κ. Νικολάου, με καθημερινές δηλώσεις τους στα ΜΜΕ εμφανίζουν τον Κουφοντίνα ως δήθεν αιτούντα προνομιακή μεταχείριση, ως εκβιαστή, πλέον φυσικά των γνωστών διαχρονικών χαρακτηρισμών του. Επιπλέον, τις τελευταίες δέκα ημέρες προκαλούν δημοσίως τους συνηγόρους υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα να προσφύγουν στα δικαστήρια, παρά το γεγονός, ότι όπως πολύ καλά γνωρίζουν, αρμόδιοι για να διατάξουν τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό είναι αποκλειστικά και μόνο, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ. 3 ν. 2776/1999 υπό συνθήκες κατεπείγουσας διαδικασίας. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, παρακαλούμε αναλάβετε και εσείς τις δικές σας».

Εξ ίσου αναλυτική είναι και η δήλωση των συνηγόρων του κρατούμενου Ι. Κούρτοβικ και Δ. Σαραφιανού, που αποτυπώνει καθαρά το νομικό αδιέξοδο μετά τις κατά σειρά απορρίψεις των προσφυγών από τα δικαστικά όργανα για «τυπικούς λόγους» και «αναρμοδιότητας».

Οι συνήγοροι αναφέρουν μία προς μία τις πράξεις διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος του πελάτη τους ακόμα και με φωτογραφικούς νόμους που τελικά παραβιάζονται. Και καταλήγουν: «Ως δικηγόροι που ασχοληθήκαμε με την υπόθεση προβήκαμε σε όλες τις δυνατές νόμιμες ενέργειες με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της τήρησης της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.

Προσφύγαμε άλλωστε στο ΣτΕ μετά την έκδοση της αποφάσεως του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας αιτούμενοι την προσωρινή επίλυση του αδιεξόδου ενόψει ακριβώς της διαφαινόμενης αρνησιδικίας. Η Πολιτεία δεν μπορεί να φέρνει τον κάθε κρατούμενο και τον κάθε πολίτη μπροστά σε τέτοια αδιέξοδα. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα τον γόρδιο δεσμό που η ίδια δημιούργησε επαναφέροντας τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση ή έστω εφαρμόζοντας το νόμο που η ίδια ψήφισε, μέχρις ότου λυθεί το δικονομικό αδιέξοδο».

Στο μεταξύ, κι ενώ το Νοσοκομείο δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση, η γιατρός τού Δ. Κουφοντίνα που της επιτράπηκε τελικά να τον επισκεφτεί (όπως και στη συνήγορό του Ι. Κούρτοβικ) είπε μεταξύ άλλων ότι ο απεργός πείνας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ότι ο ορός ενυδάτωσης δεν λύνει το πρόβλημα της ασιτίας.

«Βρίσκεται σε έντονο υπερκαταβολικό στάδιο, λόγω της πολυήμερης ασιτίας, και δεν καλύπτονται οι βασικές μεταβολικές του ανάγκες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσει ανά πάσα στιγμή πολυοργανική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο» (eksegersi.gr).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αιτήθηκε αποφυλάκιση ο Δημήτρης Κουφοντίνας
Καθώς στις 5 Σεπτεμβρίου συμπληρώνει τα απαραίτητα 19 χρόνια στη φυλακή, ο Δ. Κουφοντίνας -του οποίου η υγεία παραμένει πολύ επιβαρυμένη από την απεργία πείνας-εξάσκησε το νόμιμο δικαίωμά του και αιτήθηκε...
Αιτήθηκε αποφυλάκιση ο Δημήτρης Κουφοντίνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η ΚΕΜ ομόφωνα σπρώχνει τον Κουφοντίνα στον θάνατο
Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών συνεδρίασε και απέρριψε το αίτημα του απεργού πείνας για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, επιβεβαιώνοντας την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να τον αφήσει να «σβήσει».
Η ΚΕΜ ομόφωνα σπρώχνει τον Κουφοντίνα στον θάνατο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναρμόδιο δηλώνει και το ΣτΕ για το αίτημα μεταγωγής του Κουφοντίνα
Το ένα μετά το άλλο τα δικαστήρια απορρίπτουν την εξέταση του αιτήματος για τη μεταγωγή του απεργού πείνας και δίψας, δηλώνοντας αναρμόδια. Ανάλογη απόφαση πήρε σήμερα και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αναρμόδιο δηλώνει και το ΣτΕ για το αίτημα μεταγωγής του Κουφοντίνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας
Η διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας επέτρεψε τελικά να επισκεφτούν οι γιατροί της οικογένειας τον απεργό πείνας και ο ίδιος συναίνεσε στην παροχή ιατρικής βοήθειας για την ανάταξη της νεφρικής λειτουργίας.
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποστομωτική απάντηση της Ι. Κούρτοβικ στη Σ. Νικολάου
Κατηγορεί τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής ότι «ψεύδεται ξανά», τη στιγμή που όλη η κυβέρνηση «έχει επιδοθεί σε πόλεμο» ενάντια στον απεργό πείνας.
Αποστομωτική απάντηση της Ι. Κούρτοβικ στη Σ. Νικολάου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας