• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.9°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.9°C
  4 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.2°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.4°C / 1.8°C
  4 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.0°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.5°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  4 BF
  56%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 12.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  87%

Από παλαιότερη μεταγωγή του Λ. Λαυρεντιάδη στις φυλακές Κορυδαλλού

EUROKINISSI 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενοχος, αλλά στα μαλακά ο Λαυρεντιάδης

 • A-
 • A+
Μικρές ποινές σε 9 από τους 43 κατηγορούμενους από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank ● Προκλητική απόφαση ύστερα από 4 χρόνια.

Kόντρα στην εισαγγελική πρόταση, στα «μαλακά» έριξε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τους περισσότερους κατηγορούμενους για τα λεγόμενα επισφαλή δάνεια της Proton Bank. Επειτα από τέσσερα χρόνια δίκης, το δικαστήριο επιφύλαξε μικρές ποινές για τους 9 από τους 43 συνολικά κατηγορούμενους ως προς την υπόθεση των δανείων ύψους 792 εκατ. ευρώ της τράπεζας.

Ενοχος κρίθηκε, εκτός από δύο δικηγόρους και έξι τραπεζικούς, ο 49χρονος επιχειρηματίας, γνωστός για τις στενές σχέσεις του με τη Ν.Δ. και την Εκκλησία, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μόνο για το αδίκημα της απιστίας. Ολοι αθωώθηκαν από τις υπόλοιπες κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου τον Ιούλιο του 2020 καταλόγιζε σε 27 άτομα τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της απάτης, της συνέργειας σε απάτη, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση 16 κατηγορούμενων, μεταξύ αυτών και μελών της οικογένειας του Λαυρεντιάδη, κρίνοντας ότι δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους στην εξεταζόμενη απάτη. Ζήτησε, επίσης, την απαλλαγή όσων κατηγορουμένων αντιμετώπιζαν το αδίκημα της υπεξαίρεσης και της εγκληματικής οργάνωσης, κρίνοντας ότι η δομή της ομάδας ήταν περισσότερο ευκαιριακή, χωρίς σκοπό να αναπτυχθεί εγκληματική δράση σε βάθος χρόνου.

Ειδικότερα, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, που είχε το επίμαχο διάστημα τον έλεγχο της τράπεζας, καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία στην απιστία των δύο δικηγόρων, των μελών του Δ.Σ. της Proton Bank και των υπαλλήλων των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που την τριετία 2010-2012 ενέκριναν τα επισφαλή δάνεια εκατομμυρίων ευρώ προς εταιρείες που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονταν με τον ίδιο τον επιχειρηματία. Ωστόσο, το δικαστήριο φέρεται να υιοθέτησε την άποψη Λαυρεντιάδη πως ως πρόεδρος της τράπεζας λειτούργησε υπέρ των δανειοδοτήσεων εταιρειών του, χωρίς όμως ούτε να εξαπατήσει, ούτε να υπεξαιρέσει τα χρήματα, ούτε να συστήσει εγκληματική οργάνωση προς αυτόν τον σκοπό.

Πάντως, στην ογκώδη δικογραφία γινόταν ειδική αναφορά στις διαδρομές που ακολουθούσαν τα χρήματα κάποιων εκ των δανείων από εταιρεία σε εταιρεία, ώστε να είναι δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η εισαγγελέας είχε τονίσει πως μεγάλο μέρος των επίμαχων χρηματικών ποσών κατέληξε σε προσωπικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται πως χάρη σε ενέργειες του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο επιχειρηματίας επέστρεψε από δικό του λογαριασμό 51 εκατ. ευρώ. Τη διετία 2011-2012, τράπεζα στην Ελβετία έπειτα από αίτημα του ίδιου εισαγγελέα εντόπισε και «πάγωσε» 160 εκατ. ευρώ του επιχειρηματία, ενώ στην Αρχή κατά του Ξεπλύματος (υπό τον Π. Νικολούδη τότε) έφθαναν πληροφορίες που μιλούσαν για ποσό 1 δισ. ευρώ του επιχειρηματία, το οποίο εντοπίστηκε σε τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο («Το Βήμα»,16/12/2020).

Ελαφρυντικά

Ολοι οι καταδικασθέντες ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών και η τελική απόφαση του δικαστηρίου μαζί με τις ποινές και τις αναστολές που θα αιτηθούν αναμένεται στις 13 Ιανουαρίου. Σύμφωνα, πάντως, με το πλαίσιο ποινής, αυτή δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ θεωρείται πιθανό να αναγνωριστούν ελαφρυντικά που θα μειώσουν αισθητά τις ποινές.

Σημειώνεται πως ο Λαυρεντιάδης, ο οποίος παρέμεινε για 19 μήνες στη φυλακή γι’ αυτήν την υπόθεση, δεν έχει ξεμπερδέψει με τις δικαστικές του περιπέτειες, καθώς εναντίον του (και άλλων έντεκα προσώπων) έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ύστερα από μήνυση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) με καταγγελλόμενη ζημία σε βάρος της επιχείρησης άνω των 115 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αντιμετωπίζει και δίωξη για ηθική αυτουργία σε απάτη κατ’ εξακολούθηση, καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση και ψευδή δήλωση για την εμπλοκή του στην υπόθεση της ELFE και των χημικών της Ν. Καρβάλης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κλήση για κακούργημα στη Σαββαΐδου
Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου εκτός από το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, καλείται να απολογηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 20...
Κλήση για κακούργημα στη Σαββαΐδου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βγήκαν λάδι οι κατηγορούμενοι
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν δανεικά κι αγύριστα σε επιχειρήσεις και μεγαλοεπιχειρηματίες από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στο τέλος όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν με τις ευλογίες της σημερινής...
Βγήκαν λάδι οι κατηγορούμενοι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απαλλάχθηκαν για απιστία οι κατηγορούμενοι για επισφαλή δάνεια του ΤΤ
Το δικαστήριο έκρινε ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η...
Απαλλάχθηκαν για απιστία οι κατηγορούμενοι για επισφαλή δάνεια του ΤΤ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο Σταύρος Ψυχάρης στο σκαμνί για τα δάνεια «με εγγύηση αέρα»
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οδηγείται αύριο ο Σταύρος Ψυχάρης με το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, αλλά και δέκα μέλη της Alpha Bank που ενέκριναν τη χορήγηση δανείου 45 εκατ. ευρώ χωρίς...
Ο Σταύρος Ψυχάρης στο σκαμνί για τα δάνεια «με εγγύηση αέρα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκτός της δίκης για τα δάνεια 2008-2010 Δημόσιο και μικρομέτοχοι του Τ.Τ.
Την παράσταση πολιτικής αγωγής του Ειδικού Εκκαθαριστή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δέχθηκε με απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη για τα επισφαλή δάνεια που φέρεται να χορήγησε η τράπεζα...
Εκτός της δίκης για τα δάνεια 2008-2010 Δημόσιο και μικρομέτοχοι του Τ.Τ.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εναντίον όλων... εκτός Φιλιππίδη στρέφονται πέντε μικρομέτοχοι
Μικρομέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δήλωσαν χθες παράσταση Πολιτικής Αγωγής στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τα λεγόμενα επισφαλή δάνεια του Τ.Τ., στρεφόμενοι κατά...
Εναντίον όλων... εκτός Φιλιππίδη στρέφονται πέντε μικρομέτοχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας