• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 28.0°C
  1 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 25.7°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 24.8°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.3°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  0 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.5°C / 22.5°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  1 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  0 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 28.2°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.3°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.4°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  84%

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Και ο ΔΣΑ «αδειάζει» τον Κ. Τσιάρα για τις πύλες απολύμανσης

 • A-
 • A+
Μετά την ανακοίνωση του ΕΟΦ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ζητάει να ανασταλεί οποιαδήποτε διαδικασία προμήθειας θαλάμων ή πυλών ψεκασμού απολύμανσης στους χώρους των δικαστηρίων της Αθήνας.

Με επιστολή στις προέδρους του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Αθηνών, Πρωτοδικείου Αθηνών και Ειρηνοδικείου Αθηνών, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) ζητάει να ανασταλεί οποιαδήποτε διαδικασία προμήθειας θαλάμων ή πυλών ψεκασμού απολύμανσης στους χώρους των δικαστηρίων της Αθήνας.

Η αλλαγή στάσης του ΔΣΑ, που αδειάζει τον υπουργό Δικαιοσύνης, έρχεται μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ), η οποία, όπως σημειώνει ο Δ. Βερβεσός στην επιστολή του, «δημιουργεί νέα δεδομένα σχετικά με την υγειονομική καταλληλότητα και προσφορότητα των πυλών ή θαλάμων ψεκασμού για απολύμανση».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρεται στην ανακοίνωση με την οποία ο ΕΟΦ προειδοποιούσε ότι «ο ψεκασμός ατόμων μέσω πυλών ή θαλάμων δεν συνιστά αποδεκτή μέθοδο απολύμανσης, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν αποτρέπει τη διάδοση μεταδοτικών ιών όπως ο Covid-19» και ξεκαθάριζε ότι δεν έχει εγκρίνει απολυμαντικά προϊόντα για τέτοιου είδους χρήση. Ως εκ τούτου, ο Δ. Βερβεσός υπογραμμίζει ότι «η ανωτέρω τοποθέτηση του ΕΟΦ, που είναι ο μόνος αρμόδιος σχετικά φορέας, καταδεικνύει ότι οι εν λόγω πύλες ψεκασμού δεν είναι υγειονομικά κατάλληλες προ αντιμετώπιση του Cοvid-19» και ζητάει να ανασταλεί η προμήθειά τους και να μην εγκατασταθούν στις εισόδους των δικαστηρίων της χώρας.

Θυμίζουμε ότι ο ΔΣΑ είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία την προμήθεια των μηχανημάτων αφού ο Κ. Τσιάρας είχε θέσει στη διάθεση των θεσμικών οργάνων της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων έγγραφα του ΕΟΦ(!) σχετικά με την υγειονομική καταλληλότητα και προσφορότητα των εν λόγω μηχανημάτων. Δεν είχε υπολογίσει, όμως, την ανακοίνωση-άδειασμα από τον Οργανισμό.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει προβληματισμό για την εγκατάσταση των πυλών και ζητούσε επιστημονικές διαβεβαιώσεις ότι είναι ακίνδυνες για τη δημόσια υγεία. «Η προχθεσινή απόφαση του ΕΟΦ σχετικά με την επικινδυνότητα των πυλών ή θαλάμων ψεκασμού για την υγεία των πολιτών συνιστά πλήρη δικαίωση της θέσης που εξ αρχής και χωρίς περιστροφές έλαβε η Ένωσή μας ως προς την ανάγκη να γνωμοδοτήσει η επιστημονική κοινότητα πριν την τοποθέτηση των συγκεκριμένων μηχανημάτων. Για τον λόγο αυτό καλέσαμε τις διοικήσεις των δικαστηρίων να αναμείνουν τις επίσημες θέσεις των αρμόδιων φορέων. Όσοι εντός και εκτός του Δικαστικού Σώματος υποβάθμιζαν τη σπουδαιότητα του ζητήματος βρίσκονται τώρα εκτεθειμένοι.

»Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να υπαναχωρήσει άμεσα από τον αρχικό σχεδιασμό του για αγορά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία και απρόσφορων για την προστασία από την πανδημία πυλών ψεκασμού. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι πύλες αυτές δεν μπορούν πλέον να τοποθετηθούν ούτε καν σε επίπεδο προαιρετικής χρήσης. Τα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί για την αγορά αυτών των πυλών ζητούμε να διατεθούν για την κάλυψη σημαντικών ελλείψεων που παρατηρούνται στα δικαστήρια ως προς τα μέσα προστασίας από τον κορωνοϊό», αναφέρει η Ενωση.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», το υπουργείο έχει ήδη αγοράσει μια τέτοια πανάκριβη πύλη, αξίας 14.260 ευρώ, με απευθείας ανάθεση από τη νεοσύστατη «Υγειονομική Δυναμική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» που ανήκει σε συντοπίτη του υπουργού («Πύλες απολύμανσης από τον τόπο σου, κι ας είναι και... άχρηστες», 2.12.2020). Αν γινόταν δεκτή η πρόταση του υπουργού να εγκατασταθούν άλλες δέκα πύλες σε δικαστικά μέγαρα, η εταιρεία θα αποκόμιζε από το Δημόσιο κέρδη άνω των 150.000 ευρώ και μαλιστα για πύλες που δεν προστατεύουν τη δημόσια υγεία! Μένει να δούμε αν, μετά την προειδοποίηση του ΕΟΦ, ο υπουργός θα αποσύρει από την είσοδο του υπουργείου την πανάκριβη πύλη που αγορασε από την εταιρεία του συντοπίτη του.  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ΕΟΦ διαψεύδει το υπ. Δικαιοσύνης
Φιάσκο με τις πύλες απολύμανσης ● Η μέθοδος που υπερασπίζεται ο Κ. Τσιάρας ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν αποτρέπει τη διάδοση μεταδοτικών ιών όπως ο Covid-19, αποφάνθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.
Ο ΕΟΦ διαψεύδει το υπ. Δικαιοσύνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πύλες απολύμανσης» από τον τόπο σου, κι ας είναι και... άχρηστες
Η εταιρεία που προμήθευσε το υπουργείο με αυτή τη φανταστική... πόρτα που ψεκάζει αντισηπτικό συστάθηκε πολύ πρόσφατα από συντοπίτη του Κώστα Τσιάρα και εμπορεύεται αμέτρητα είδη που έχουν μεγάλη «πέραση» λόγω...
«Πύλες απολύμανσης» από τον τόπο σου, κι ας είναι και... άχρηστες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξυπνες λύσεις ή εύκολο κέρδος;
Σιγή ιχθύος από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την αγορά πανάκριβων και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ή ασφάλειας θαλάμων απολύμανσης.
Εξυπνες λύσεις ή εύκολο κέρδος;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων
Την ώρα που δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι συνασπίζονται για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που δυσχεραίνουν το έργο τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων
Νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικογραφία κατά Αντωνιάδη για διασπορά ψευδών ειδήσεων
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάστηκε η δικογραφία που αφορά τον δικηγόρο Νίκο Αντωνιάδη για τα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Δικογραφία κατά Αντωνιάδη για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας