Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δικαστική δικαίωση του Δήμου Κερατσινίου

Από παλιότερη συγκέντρωση συμπαράστασης προς τον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαστική δικαίωση του Δήμου Κερατσινίου

  • A-
  • A+
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την αγωγή της Oil One κατά του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου ● Η απόφαση δυναμώνει τον αγώνα των κατοίκων για μια καλύτερη ζωή, επισημαίνει η δημοτική αρχή ● Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά χαιρέτισε την απόφαση.

Aπορρίφθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά η αγωγή της εταιρείας Oil One συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη κατά του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου για συκοφαντική δυσφήμιση. Η εταιρεία ζητούσε την προσωποκράτηση του δημάρχου για ένα χρόνο και χρηματική αποζημίωση 500.000 ευρώ, κατηγορώντας τον για όσα είχε υποστηρίξει σχετικά με την έντονη δυσοσμία που ταλαιπωρεί την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Ο δήμαρχος, στηριζόμενος σε μια σειρά από επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, υποστήριζε και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η δυσοσμία που ταλανίζει τους κατοίκους της περιοχής εδώ και χρόνια με αυξητικές τάσεις μετά το 2015 έχει σχέση με τις εγκαταστάσεις της Oil One στην περιοχή.

Τόσο η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας όσο και του Περάματος χρόνια τώρα δίνουν αγώνα μέσα από κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες προκειμένου να απομακρυνθούν από τους δήμους τους η Oil One, το τσιμεντάδικο της Lafarge και οι δεξαμενές πετρελαίου των ΕΛ.ΠΕ. Oι έρευνες δείχνουν ότι η περιοχή του παράκτιου μετώπου από το Κερατσίνι μέχρι το Πέραμα έχει ιστορικά συγκεντρώσει τις πιο βαριά οχλούσες δραστηριότητες, προκαλώντας σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενώ τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της δυσοσμίας έχει αλλάξει κατά πολύ την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Η απόφαση (αρ. 3565/2020) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά απορρίπτει «ως αβάσιμη στην ουσία της» την αγωγή και στο σκεπτικό της επισημαίνεται ότι «με όλες τις δηλώσεις του ο εναγόμενος υποστηρίζει ότι οι εγκαταστάσεις της ενάγουσας είναι ρυπογόνες, καθώς ότι είναι και αυτές υπεύθυνες για την εμφάνιση των φαινομένων δυσοσμίας. Η ενάγουσα υποστηρίζει ότι ο εναγόμενος αναληθώς εν γνώσει του υποστήριξε όλα τα ανωτέρω. Ο ισχυρισμός της αυτός όμως δεν αποδείχθηκε. Προς απόδειξη του ισχυρισμού της η ενάγουσα προσάγει με επίκληση τις ήδη αναφερθείσες παραπάνω εκθέσεις αυτοψίας και ελέγχου των αρμοδίων κλιμακίων της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Περιβάλλοντος. Από αυτές αποδεικνύεται μεν ότι η ενάγουσα τηρεί όλα τα μέτρα και προφυλάξεις που έχουν τεθεί σύμφωνα με την κείμενη σχετική νομοθεσία και την άδεια λειτουργίας της, καθώς και ότι δεν έγινε αντιληπτή η έκλυση οσμών εντός των εγκαταστάσεών της, πλην όμως δεν αποδεικνύεται ότι δεν προκαλεί ρύπανση της ατμόσφαιρας της περιοχής, καθώς κατά τις εν λόγω αυτοψίες καμία μέτρηση δεν έλαβε χώρα με ειδικά όργανα, αλλά αυτές στηρίχθηκαν αποκλειστικά στις αισθήσεις (κυρίως όσφρηση) των αρμοδίων υπαλλήλων που τις διεξήγαγαν...».

Σε άλλο σημείο του σκεπτικού της δικαστικής απόφασης επισημαίνεται ότι «αντίθετα, όπως καταγράφηκε από τη μέτρηση που διεξήγαγε η “Alfa Measurements”, η τιμή του βενζολίου δίπλα στην εγκατάσταση της ενάγουσας ήταν πάνω από τη θεσμοθετημένη οριακή τιμή, αφετέρου δε, σύμφωνα με τις μετρήσεις του “Δημόκριτου”, οι τιμές των οργανικών πτητικών ενώσεων είναι πιο αυξημένες σε σημεία καταγραφής που βρίσκονται εγγύτερα στις εγκαταστάσεις της ενάγουσας» και υπογραμμίζεται «το παραπάνω συνδυαζόμενο με το γεγονός ότι η εμφάνιση των οσμών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (οσμή γκαζιού, πετρελαίου ή βενζίνης, οσμή διυλιστηρίου, σύμφωνα με τις καταγγελίες των πολιτών) παρουσιάσθηκε από την έναρξη της λειτουργίας της ενάγουσας και εφεξής, μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η οσμή καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση που αυτή υποκρύπτει έχουν ως πηγή προέλευσης τις εγκαταστάσεις της ενάγουσας. Σύμφωνα επομένως με όλα τα ανωτέρω, ο χαρακτηρισμός από τον εναγόμενο των εγκαταστάσεων της ενάγουσας ως ρυπογόνων και η απόδοση από τον πρώτο των έντονων και δυσάρεστων οσμών στη λειτουργία της δεν αποδείχθηκε ότι αποτελούν αναληθείς ισχυρισμούς και διαδόσεις».

Η δημοτική αρχή Κερατσινίου επισημαίνει: «Η απόρριψη της αγωγής της Oil One κατά του δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός. Το σκεπτικό, όμως, της απόφασης, το οποίο επί της ουσίας δέχεται αυτό που οι πολίτες φωνάζουν εδώ και πέντε χρόνια αποτελεί όπλο στα χέρια των κατοίκων της πόλης στον αγώνα τους για την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανιών μέσα από τα σπίτια μας».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Βρεττάκος δήλωσε: «Η πρόθεση της εταιρείας ήταν προφανής. Στόχος της ήταν η τρομοκράτηση των ανθρώπων της πόλης που διεκδικούν το δικαίωμα να ζουν σε ένα περιβάλλον χωρίς ρύπανση και δυσοσμία. Το μήνυμα ήταν σαφέστατο “Μη μιλάτε, μη διεκδικείτε, μην αγωνίζεστε γιατί θα έχετε συνέπειες”. Αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Η δικαστική απόφαση δικαιώνει την πόλη μας και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου και, όπως τονίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά και οι βουλευτές του σε Α' και Β' Πειραιά από την πρώτη στιγμή δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στη δημοτική αρχή και την αντίθεση σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης άσκησης των αυτοδιοικητικών καθηκόντων και τρομοκράτησής της.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βίαιη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στο νοσοκομείο
Με πρωτοφανή τρόπο αστυνομικοί με κουκούλες εισέβαλαν στη φυλακή και αφού κλείδωσαν όλους τους άλλους κρατούμενους, μετέφεραν διά της βίας τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα στο νοσοκομείο της Λαμίας.
Βίαιη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στο νοσοκομείο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα παράσημα που έγιναν ποινές
Με πειθαρχικές ποινές και ανακοπή προαγωγής κινδυνεύουν οι λιμενικοί που βοήθησαν και κατάσχεσαν τους 2,1 τόνους ηρωίνης στο «Noor One».
Τα παράσημα που έγιναν ποινές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά το σκάνδαλο του Γηροκομείου
Καταδικαστική η απόφαση του δικαστηρίου για το διοικητικό συμβούλιο του Γηροκομείου Αθηνών για το οποίο αναδείχθηκε το φαγοπότι της περιουσίας του ιδρύματος.
Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά το σκάνδαλο του Γηροκομείου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα για ανάκληση της απαγόρευσης συναθροίσεων
Οπως ήταν σχεδόν αναμενόμενο, το ΣτΕ, διά της προέδρου Μαρίας Σαρπ, απέρριψε χθες με προσωρινή διαταγή την προσφυγή της ΕλΕΔΑ και του ΜέΡΑ25 για την αντισυνταγματική απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων.
Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα για ανάκληση της απαγόρευσης συναθροίσεων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αποσυμφόρηση του δικτάτορα Μεταξά
Ηταν 28η Οκτωβρίου του 1940 όταν ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς με διάταγμά του θέσπισε με Αναγκαστικό Νόμο την πρώτη μεγάλη αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω εκτάκτου ανάγκης, δηλαδή λόγω πολέμου.
Η αποσυμφόρηση του δικτάτορα Μεταξά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας