Ο κρατούμενος φοιτητής Κώστας Σακκάς κάνει για τρίτη μέρα απεργία πείνας, διεκδικώντας την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του. Στις 7 Νοεμβρίου, τη μέρα που η κυβέρνηση εφάρμοσε λοκντάουν σε όλη τη χώρα, μεταφέρθηκε στη Νιγρίτα Σερρών, σε ένα κατάστημα κράτησης με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και σε μια περιοχή που αδυνατεί, σε ιατρικό επίπεδο, να σηκώσει το βάρος της πανδημίας.
Το υπουργείο εξέδωσε μια ανακοίνωση γεμάτη ανακρίβειες, που αποκρύπτει τα πραγματικά γεγονότα ή τα παραχαράσσει
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Σακκάς κρατείται δίπλα στο αρχιφυλακείο, σχεδόν σε κοινό χώρο με συγκρατούμενούς του που έχουν συμπτώματα κορονοϊού. Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε στις 3 Νοεμβρίου τη μεταγωγή του κρατούμενου φοιτητή στις Σέρρες και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, γνωστοποίησε ότι ο λόγος ήταν πως ο Κώστας Σακκάς ολοκλήρωσε τις διετείς σπουδές του στο ΙΕΚ Γραφιστικής του Κορυδαλλού.
Πρόκειται για έναν ανυπόστατο ισχυρισμό καθώς ο Κ. Σακκάς έχει ολοκληρώσει μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία και θα ξεκινούσε την πρακτική εξάσκηση προκειμένου να λάβει πιστοποίηση για τις σπουδές του. Οπως ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ, «η πρακτική άσκηση ή μαθητεία είναι συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Το πέμπτο εξάμηνο πρακτικής άσκησης δύναται να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του τρίτου και του τέταρτου εξαμήνου φοίτησης». Ομως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να στερήσει από τον κρατούμενο την πρακτική του και παράλληλα να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του σε μια περίοδο που αυτονόητα μειώθηκαν οι μεταγωγές λόγω πανδημίας.
Ανήσυχος για τις εξελίξεις, ο πατέρας του κρατούμενου φοιτητή, Σπύρος Σακκάς, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την προηγούμενη «βουβή» απεργία του γιου του, διευκρινίζει ότι ο γιος του είναι φοιτητής σε δύο σχολές και μόνο από τον Κορυδαλλό μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του και χαρακτηρίζει «τυφλωμένους από τις εμμονές τους» όσους δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση και τη ζωή. Παράλληλα, ως γιατρός και διευθυντής ΕΣΥ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, εκφράζει την αγωνία του για την κατάσταση της υγείας του απεργού κρατούμενου.
• Μιλήστε μας για τον γιο σας.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται απομονωμένος, νηστικός και εξαντλημένος σ’ ένα κελί μιας φυλακής, μακριά απ’ αυτήν του Κορυδαλλού στην οποία έχει περάσει με κάποια μεσοδιαστήματα δέκα χρόνια απ’ τη ζωή του. Είμαι γιατρός και ξέρω καλά πώς νιώθει ένας άνθρωπος σ’ αυτή την κατάσταση, όταν τα ζωτικά του όργανα ξεμένουν από ενέργεια, όταν το μυαλό προσπαθεί με τις ελάχιστες δυνάμεις που του απομένουν να συγκεντρωθεί, να τιθασεύσει την οργή και την αγανάκτηση που τον πνίγουν για την αδικία που νιώθει και σύντομα, ανήμπορος βυθίζεται στις σκέψεις του. Σε μια τέτοια στιγμή αισθάνομαι ότι είναι ανήθικο να μιλήσω γι’ αυτόν χωρίς να έχω την άδειά του.
• Δεν θα χαρακτήριζε κανείς ανήθικο έναν πατέρα που αγωνιά για το παιδί του, πόσο μάλλον όταν ο Κώστας Σακκάς είχε την αμέριστη στήριξη του κόσμου από το 2013, όταν με εκείνη τη μεγάλη απεργία πείνας είχε κατάφερε να αναδείξει την πρωτοφανή αδικία για την παράνομη και πέραν κάθε νόμιμου ορίου προφυλάκισή του.
Κοιτάξτε, ο Κώστας δεν έχει τη δυνατότητα πλέον να υποστηρίξει με νηφαλιότητα τον εαυτό του. Θα έμοιαζα σαν να έκανα αυτό που έκανε χθες το υπουργείο, που, θέλοντας να αντικρούσει όσα κατήγγειλε ο γιος μου στη διακήρυξη της απεργίας πείνας, εξέδωσε μια ανακοίνωση γεμάτη ανακρίβειες, που αποκρύπτει τα πραγματικά γεγονότα ή τα παραχαράσσει, αναφέροντας ότι «στα τέλη Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε η επαναμεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας όπου ανήκει καθώς εξέλιπε ο λόγος παραμονής του στον Κορυδαλλό…». Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Τότε πώς βρισκόταν στον Κορυδαλλό μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, αφού είχε μεταφερθεί στη Νιγρίτα Σερρών από τα τέλη Σεπτεμβρίου; Ή δεν είχε μεταφερθεί; Και γιατί;
Η μισή αλήθεια, λοιπόν, η γνωστή γκεμπελική τακτική: «Λέμε μια αλήθεια και την περικλείουμε σε ένα μεγάλο ψέμα». Η αλήθεια είναι ότι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών μόλις πριν από ενάμιση μήνα αποφάσισε την οριστική μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού λόγω πανεπιστημιακών σπουδών και της πρακτικής του στο ΙΕΚ, η οποία διαρκεί ένα έτος. Πάνε να μας βγάλουν όλους τρελούς, την οικογένειά του, τον συνήγορό του, που τα ζήσαμε όλα αυτά έντονα στο πετσί μας με τη «βουβή» απεργία που έγινε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
• «Βουβή απεργία» είπατε;
Μάλιστα! Και είναι η ώρα να αποκαλυφθεί για να ξεσκεπαστούν τα ψέματα του υπουργείου. Οτι δηλαδή στις 16/9, όταν τελείωσε η δίκη του στο Μονομελές Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης για την υπόθεση του ΑΧΕΠΑ, αντί να τον επιστρέψουν στις φυλακές Κορυδαλλού όπου ήταν η θέση του, τον μετήγαγαν αιφνιδιαστικά στις φυλακές Νιγρίτας. Τότε ξεκίνησε απεργία πείνας με τα ίδια ακριβώς αιτήματα με τώρα.
Μια απεργία για την οποία μάρτυρες υπήρξαν η διοίκηση των φυλακών Νιγρίτας, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και φυσικά ο συνήγορός του κι εμείς, η οικογένειά του. Μια απεργία που δεν κοινοποιήθηκε ποτέ επειδή οι υπεύθυνοι της ΚΕΜ έπεισαν εμένα και τον συνήγορό του να μην την ανακοινώσουμε, διαβεβαιώνοντάς μας ότι «η μόνιμη και οριστική μεταγωγή του στον Κορυδαλλό ήταν θέμα διαδικαστικό και ολίγων ημερών».
Ετσι, πεπεισμένοι στις διαβεβαιώσεις αυτές, δεν «βγάλαμε το θέμα προς τα έξω», όπως οφείλαμε, αγνοώντας τις έντονες αντιρρήσεις του Κώστα που, ατυχώς γι’ αυτόν, δεν μπορούσε να αντιδράσει. Και πραγματικά ύστερα από λίγες μέρες το χαρτί της μόνιμης πλέον μεταγωγής στις φυλακές Κορυδαλλού υπογράφηκε (18/9) κι εκείνη η απεργία δεν δημοσιοποιήθηκε. Τώρα έρχεται το υπουργείο και ξαναγράφει την ιστορία, σαν να μη συνέβησαν όλα αυτά.
• Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι ο Κ. Σακκάς είχε εισαχθεί στη Γεωπονική του Δημοκρίτειου και όχι στη Γεωπονική Αθηνών και αυτό είναι αληθές.
Ναι. Ο Κώστας, άνθρωπος με οικολογική συνείδηση, είχε αποφασίσει μετά την αποφυλάκισή του να φύγει απ’ την Αθήνα και να ζήσει στην επαρχία, καλλιεργώντας και ζώντας από τη γη. Ετσι η επιλογή του να στραφεί στην επιστήμη της Γεωπονίας δεν ήταν τυχαία. Μάλιστα δήλωσε σκόπιμα και τη Γεωπονική Ορεστιάδας, γνωρίζοντας ότι είναι η μόνη σχολή που έχει πλήρη αντιστοίχιση με τη Γεωπονική Αθηνών, προκειμένου να πετύχει τη μεταγραφή του. Και έπειτα η σχολή αυτή έχει, ως γνωστόν, εργαστήρια που επιβάλλουν τη φυσική παρουσία του φοιτητή και όχι την εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση, όπως ισχυρίζεται η ανακοίνωση του υπουργείου.
• Φαίνεται να έχετε πλέον μια αρνητική στάση απέναντι στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Οταν έχω μπροστά μου έναν όρθιο και δυνατό άνθρωπο, έχω το δικαίωμα να τον αντιμετωπίσω στα ίσα αν μου προσάπτει κάτι. Οταν όμως βγάζουν μια ανακοίνωση που βρίθει ανακριβειών, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτός τον οποίο κατηγορούν δεν έχει καμία πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και με τις δυνάμεις του ολοένα να τον εγκαταλείπουν, αυτό τουλάχιστον το θεωρώ ανήθικο. Τον αντίπαλο τον χτυπάς όταν είναι όρθιος και όχι όταν είναι πεσμένος. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την ηθική κάποιων που τυχαίνει να κρατούν μια καρέκλα εξουσίας, που τυφλωμένοι από τις εμμονές τους δεν μπορούν να δουν το πάθος ενός ανθρώπου για γνώση και ζωή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας