• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.8°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.4°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  1 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 11.8°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  1°C 0.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.5°C / 8.3°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  86%

Κάλεσμα κινητοποίησης των δικηγόρων έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

 • A-
 • A+

Σε μαζική συγκέντρωση σύσσωμων των Διοικητικών Συμβουλίων στο Υπουργείο Εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου, με τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων, προκειμένου να ζητήσουν τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη με όρους ασφάλειας και τήρησης των κανόνων υγιεινής και τη νομοθέτηση μέτρων ανακούφισης στην περίπτωση αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, ζητούν σύμβουλοι από εννέα δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, κάνοντας λόγο για επικείμενο λουκέτο σε δικηγορικά γραφεία και απαγόρευση εργασίας.

Την ίδια ώρα, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος του Δ.Σ. στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή», χαρακτηρίζει «εκτός τόπου και χρόνου» τους πανηγυρισμούς της θεσμικής ηγεσίας του δικηγορικού σώματος, για τις ΚΥΑ που εκδόθηκαν και αφορούν στη λειτουργία των δικαστηρίων.


Το κείμενο των εννέα συμβούλων Δικηγορικών Συλλόγων

Κάλεσμα για έκτακτη κινητοποίηση όλων των Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων στην Αθήνα

Ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Δικηγορικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα, καλούμε την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και κάθε Διοικητικό Συμβούλιο χωριστά να αποφασίσουν ΑΜΕΣΑ πανκινητοποίηση των Δικηγορικών Συλλόγων στην Αθήνα, μαζική συγκέντρωση σύσσωμων των Διοικητικών Συμβουλίων στο Υπουργείο Εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου τηρώντας όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, με σκοπό να απαιτήσουμε:

 • Τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη εν καιρώ πανδημίας με όρους ασφάλειας και τήρησης των κανόνων υγιεινής.
 • Την ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ νομοθέτηση μέτρων ανακούφισης στην περίπτωση αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, καθώς η απόφαση αυτή συνιστά κρατικό ΛΟΥΚΕΤΟ στα γραφεία μας και ισούται με απαγόρευση εργασίας.

Τέτοια μέτρα είναι:

 1. Η μηνιαία αποζημίωση των δικηγόρων λόγω κλεισίματος των επιχειρήσεών μας.
 2. Το ενοικιοστάσιο.
 3. Η διακοπή πληρωμής ασφαλιστικών, φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων για όσο τυχόν διάστημα τα δικαστήρια μείνουν κλειστά.
 4. Η άμεση απόδοση οφειλομένων από ΤΑΧΔΙΚ, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ.
 5. Η γενναία ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με πόρους και μόνιμο προσωπικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ηγεσία των δικηγορικών συλλόγων δεν γίνεται να συνεχίσει την τακτική της «νομιμοφροσύνης» απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει κατ' επανάληψη σπάσει όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους δικηγόρους. Η άρνηση κινητοποίησης δήθεν για λόγους υγείας συνιστά υπεκφυγή, όταν διακυβεύεται η επιβίωσή μας. Να μην δεχτούμε την κοροϊδία, την απαξίωση και τον εμπαιγμό που βιώσαμε στη διάρκεια του πρώτου lockdown!

Είναι ώρα ευθύνης για όλες και όλους μας.
•    Καμπαγιάννης Θανάσης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
•    Κουρουνδής Χαράλαμπος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
•    Σκουνάκη Αρετή, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
•    Σαρχιανάκης Μιχάλης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου,
•    Τερζάκης Θοδωρής, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου,
•    Παπαδόπουλος Πέτρος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας,
•    Πατετσίνης Βαγγέλης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας,
•    Καλαϊτζάκης Μανώλης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου.
•    Γώγος Σπύρος, ταμίας ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 2/11/2020.

[Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται με αποστολή email στη διεύθυνση: [email protected]]
 

Δήλωση του συμβούλου ΔΣΑ της «Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής»

Οι πανηγυρισμοί της θεσμικής ηγεσίας του δικηγορικού σώματος, με κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΔΣΑ, είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Με τις δύο ΚΥΑ που εκδόθηκαν (69863/2-11-2020, ΦΕΚ Β' 4829 και 69919/2-11/2020, ΦΕΚ Β' 4831), η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο ενός νέου lockdown που καταλαμβάνει και τη λειτουργία των δικαστηρίων, χωρίς να νομοθετεί ταυτόχρονα τα αναγκαία μέτρα ανακούφισης για τους δικηγόρους που υφίστανται το λουκέτο των γραφείων τους. 

Με την εκδοθείσα ΚΥΑ για Θεσσαλονίκη και Σέρρες, περίπου 5.000 συναδέλφισσες και συνάδελφοι – πάνω από το 10% του δικηγορικού σώματος – παύουν να εργάζονται χωρίς την απαιτούμενη αποζημίωση.

Σήμερα είναι η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, αύριο θα είμαστε εμείς.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι στην υπόλοιπη Ελλάδα και ιδίως στην Αθήνα, με τις γνωστές σε όλους μας υποδομές, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε υπό συνθήκες που παραβιάζουν τις προβλέψεις του νόμου και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία μας. Τα περί αποστάσεως 1,5 μέτρου και 15 ατόμων στην αίθουσα ηχούν τραγελαφικά για όποια και όποιον ασκεί μάχιμη δικηγορία.

Ως δικηγόροι και πολίτες, πρέπει να απορρίψουμε το ψευτοδίλημμα «Υγεία ή Εργασία», που στην ωμή του διάσταση ισοδυναμεί με το δίλημμα: «Θάνατος ή Πείνα».

Ζητάμε τη λήψη επαρκών μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη και η ασφάλεια στην εργασία μας. Δεν είναι δυνατόν να μην προσλαμβάνεται το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για τη διευκόλυνση λειτουργίας των δικαστηρίων και να μην προστίθενται νέες υποδομές, τη στιγμή που πληροφορούμαστε κυβερνητικές αποφάσεις για περισσότερη αστυνομία. 

Στις περιπτώσεις που η κυβέρνηση αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω έξαρσης της πανδημίας, ζητάμε τη νομοθέτηση μέτρων άμεσης ανακούφισης, εκ των προτέρων γνωστών και δεδομένων. Για τους δικηγόρους, το κλείσιμο των δικαστηρίων ισούται με κλείσιμο των επιχειρήσεών μας, ισοδύναμο με την αναστολή λειτουργίας επιχείρησης συγκεκριμένων ΚΑΔ. 

Η κυβέρνηση έχει ήδη παραβιάσει δύο φορές την υπόσχεση αποζημίωσής μας, η οποία είχε μάλιστα εκφερθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. 

Σήμερα οφείλουμε να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας, στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν συνάδελφοι που χάνουν τα δικαστήρια και τις αμοιβές με τις οποίες υπολόγιζαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του μηνός Νοεμβρίου, χωρίς να έχουν να περιμένουν την παραμικρή αποζημίωση.

Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για λογαριασμό τους στην Αθήνα, να γίνουμε η φωνή τους, να πιέσουμε για την υιοθέτηση των αιτημάτων τους, που είναι και δικά μας. 

Αντί να επιχαίρει – και μάλιστα να «χαιρετίζει» τις κυβερνητικές αποφάσεις! – η ηγεσία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στο κάλεσμα που σύμβουλοι Συλλόγων από όλη την Ελλάδα τής απευθύνουμε για κινητοποίηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων στην Αθήνα, με σκοπό την προβολή και επίτευξη του διεκδικητικού μας πλαισίου.

Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος ΔΣ ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή»

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατά της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων οι Δικηγορικοί Σύλλογοι
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως, ζητεί διευκρινίσεις και καταθέτει σειρά αιτημάτων για τον κλάδο ως μέτρα ενίσχυσης λόγω της πανδημίας.
Κατά της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων οι Δικηγορικοί Σύλλογοι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα προβλήματά τους ζητούν οι δικηγόροι
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητεί η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους ως συνέπεια της πανδημίας
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα προβλήματά τους ζητούν οι δικηγόροι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατά της προσωρινής απαγόρευσης του εκκλησιασμού τέσσερις δικηγόροι
Δύο γυναίκες και δύο άνδρες δικηγόροι επικαλούνται - μεταξύ άλλων - για την αντισυνταγματικότητα της απόφασης, το θεσμοθετημένο και αποκλειστικό δικαίωμα της Ιεράς Συνόδου για την απαγόρευση τέλεσης...
Κατά της προσωρινής απαγόρευσης του εκκλησιασμού τέσσερις δικηγόροι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υπόθεση Χρονόπουλου: Κρούσμα Covid-19 διέκοψε τη δίκη για τις 11 Ιανουαρίου
Ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο αστυνομικών που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα για τον βασανισμό του Χρήστου Χρονόπουλου το 2007, διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.
Υπόθεση Χρονόπουλου: Κρούσμα Covid-19 διέκοψε τη δίκη για τις 11 Ιανουαρίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παρελάσεις, η νέα πρόκληση στον πόλεμο κατά της Covid-19
Διίστανται οι απόψεις για το αν πρέπει να πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, με το ζήτημα να φαντάζει ακόμη πιο περίπλοκο στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.
Παρελάσεις, η νέα πρόκληση στον πόλεμο κατά της Covid-19
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικηγόροι: Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχιστούν
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζητά μαζικούς εμβολιασμούς, rapid test, προστατευτικά διαχωριστικά στα ακροατήρια, αναστολή πλειστηριασμών και παράταση του δικαστικού έτους.
Δικηγόροι: Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχιστούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας