• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.7°C / 25.1°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 22.7°C
  4 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 23.2°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.9°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.7°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.6°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.4°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.3°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 24.3°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 21.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  88%
EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ούτε 4 χρόνια φυλακή για κάθε τόνο ηρωίνης

 • A-
 • A+
Τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν από το δικαστήριο έσπασαν τα ισόβια κι έτσι όλοι οι καταδικασθέντες για τους 2,1 τόνους σκληρών ναρκωτικών του «Noor One» πρόκειται να αποφυλακιστούν σύντομα, έχοντας εκτίσει το πολύ 7,5 έτη ποινής.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά βάσει των αδικημάτων που τελέστηκαν, όπως είπε η ίδια η πρόεδρος του δικαστηρίου, έκρινε αρχικά ότι θα πρέπει να επιβληθεί η ποινή των ισοβίων σε πέντε κατηγορούμενους, αλλά τελικά όλοι οι καταδικασθέντες θα μείνουν ελεύθεροι, χάρη στα ελαφρυντικά, μέσα στον επόμενο χρόνο! Με αυτήν την απίστευτη εξέλιξη έπεσαν χθες οι τίτλοι τέλους στην άλλοτε πολύκροτη υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του «Noor One».

Για τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που πιάστηκε ποτέ στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο διάστημα πραγματικής κράτησης δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 7,5 χρόνια για κανέναν κατηγορούμενο, ενώ υπενθυμίζεται πως αθώοι έχουν κηρυχθεί ο πρώην συνεργάτης του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, Α. Κοτσώνης (λόγω «ελαχιστότατων αμφιβολιών»), ο πρώην ιδιοκτήτης του πλοίου Π. Φάρος (ομόφωνα) και ο χημικός μηχανικός Β. Κουρούβανης.

Σε καθέναν από τους Μάκη Γιαννουσάκη, Γιώργο Μπουρδούβαλη και τους τρεις Τούρκους κατηγορούμενους επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης, μετά τις συγχωνεύσεις, 18 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι όλοι τους είχαν φύγει με ισόβιες καθείρξεις από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Με την εφετειακή απόφαση όμως και τη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής διαγωγής μετά την πράξη, μπορούν να αποφυλακιστούν, έχοντας εκτίσει περίπου τα 2/5 της πραγματικής ποινής τους και συνολικά τα 3/5 με τον ευνοϊκό υπολογισμό των ημερομισθίων εργασίας μέσα στη φυλακή.

Οπως προέκυψε, καθοριστικός παράγοντας για το σπάσιμο των ισοβίων υπήρξε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη. Τελικά, με απόφαση της εισαγγελέως και της έδρας το ελαφρυντικό δόθηκε. Υπενθυμίζεται πως η απόδοση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού χαρακτηρίστηκε ως μονόδρομος από την εισαγγελέα βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα. Οπως ανέφερε σχετικά: «Μάλλον με δεσμεύει η διάταξη. Η συμπεριφορά του Γιαννουσάκη δεν μου δείχνει μεταμέλεια. O νομοθέτης λέει “δεν μπορώ να αντιλέξω ότι δεν είσαι καλός κρατούμενος αν δεν έχω στοιχεία” και εγώ δεν έχω στοιχεία».

Τα μεροκάματα

Μετά την ανακοίνωση των ποινών οι πρώην ισοβίτες, οι οποίοι έχουν εκτίσει πάνω από έξι χρόνια κράτησης, αφού υπολογιστούν τα μεροκάματα μέσα στη φυλακή, αποφυλακίζονται σε λίγους μήνες, με πρώτο τον Μάκη Γιαννουσάκη ο οποίος αναμένεται να βγει τον Δεκέμβριο, 6,5 χρόνια δηλαδή μετά τη σύλληψή του. Αντιστοίχως μέσα στους επόμενους μήνες αποφυλακίζεται και ο Γ. Μπουρδούβαλης, γνωστός ως captain George, ο οποίος έχει εκτίσει περίπου 6 έτη κάθειρξης.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη είπε στην αρχή της χθεσινής τελευταίας μέρας: «Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα εκτέθηκαν και τη βαρύτητα της πράξης, κρίνει για τις πράξεις των κατηγορουμένων ότι θα έπρεπε, εκτός από τον Αξακάλ (σ.σ. κατηγορούμενο Τούρκο διερμηνέα), να επιβληθεί η ποινή ισοβίου καθείρξεως, πριν από το ελαφρυντικό».

Στον Σταύρο Λάγιο, πρώην συνεργάτη του εφοπλιστή Γιαννουσάκη, το δικαστήριο επέβαλε αρχικά ποινή κάθειρξης πέντε ετών, την οποία ανέστειλε με την επιβολή περιοριστικών όρων. Στον Τούρκο διερμηνέα Αξακάλ επεβλήθη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, η οποία επίσης ανεστάλη με περιοριστικούς όρους (εμφάνιση το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο Α.Τ. κατοικίας τους και συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις με επιμελητή κοινωνικής αρωγής). Στον Κωνσταντίνο Καρτσώνη, ιδιοκτήτη της αποθήκης στο Κορωπί όπου βρέθηκε μέρος από τα ναρκωτικά, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, η ίδια που επιβλήθηκε και στον Ιρανό συνοδό του φορτίου Μπονιάντ.

Ολοι οι κατηγορούμενοι πάντως αποχώρησαν χθες ανακουφισμένοι από το δικαστήριο. Συμπέρασμα, μετά από 6 χρόνια: 2,1 τόνοι ηρωίνης, 9 ένοχοι, 3 αθώοι, κανένας ισόβια, 7,5 χρόνια μέγιστη πραγματική κράτηση, άγνωστη η διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και οι χρηματοδότες, πάνω από 15 νεκροί συσχετιζόμενοι με την υπόθεση (κυρίως) στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, 2-3 ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν την υπόθεση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι 11 πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία ζητούν δίκαιη δίκη
Οι 11 φυλακισμένοι Τούρκοι και Κούρδοι αντικαθεστωτικοί πρόσφυγες, που συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2020 σε σπίτι στα Σεπόλια, για τους οποίους έχει τους τελευταίους μήνες ξεκινήσει μια διεθνής καμπάνια...
Οι 11 πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία ζητούν δίκαιη δίκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Noor One: στο Ντουμπάι νεκρός (ο δέκατος!) ξεχασμένος μάρτυρας
Νεκρός βρέθηκε σε διαμέρισμα στο Ντουμπάι (στις αρχές Σεπτεμβρίου!) ο Βασίλης Γεωργιάδης, επιχειρηματίας και ένας από τους μάρτυρες στην υπόθεση, ο οποίος είχε ζητήσει να καταθέσει, αλλά δεν κλήθηκε τελικά από...
Noor One: στο Ντουμπάι νεκρός (ο δέκατος!) ξεχασμένος μάρτυρας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίκη Noor One: 18 χρόνια σε Γιανουσάκη, Μπουρδούβαλη και τρεις Τούρκους
Εκτός φυλακής αναμένεται να μείνουν μέσα στον επόμενο χρόνο όλοι οι καταδικασθέντες στη δίκη του Noor One, μετά τη σημερινή τελική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά.
Δίκη Noor One: 18 χρόνια σε Γιανουσάκη, Μπουρδούβαλη και τρεις Τούρκους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
2,1 τόνοι ηρωίνης, αλλά κανένας ισόβια
Το Εφετείο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και δόθηκε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη σε όλους τους κατηγορούμενους ● Οι προτάσεις για τις τελικές ποινές.
2,1 τόνοι ηρωίνης, αλλά κανένας ισόβια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποιοι πλήρωσαν το «μάρμαρο»
Δεν υιοθέτησε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη του «Noor One» την πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, αποφασίζοντας να αθωώσει τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα και συνεργάτη του εφοπλιστή Β....
Ποιοι πλήρωσαν το «μάρμαρο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας