Εξι ώρες αγόρευσε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελένη Βασιλειάδου, καταρρίπτοντας έναν προς έναν τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των κατηγορούμενων μελών της πρώην διοίκησης του Γηροκομείου που ζημίωσε το πλουσιότερο ίδρυμα οδηγώντας το στη χρεοκοπία.
Η εισαγγελέας, αποδεχόμενη όσα περιλαμβάνει το βούλευμα και μετά από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, πρότεινε την ενοχή των Ν. Μπούμπα, Αντ. Διονυσόπουλου και Εμμ. Γρινιεζάκη σε βαθμό κακουργήματος.
Με αναλυτικές αναφορές σε κάθε μία από τις κατηγορίες του βουλεύματος ανέδειξε στην πρότασή της όλες τις πτυχές της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης της περιουσίας του Γηροκομείου και των κληροδοτημάτων που έφεραν το ιστορικό σωματείο στη σημερινή οικτρή κατάσταση.
Στήριξε την επιχειρηματολογία της στις κομβικές μαρτυρικές καταθέσεις και στα πραγματικά στοιχεία που προσκομίστηκαν, αναδεικνύοντας τον δόλο των πράξεων του ιερέα Μπούμπα και συγκατηγορουμένων του που «ήταν φίλοι ή συγγενείς του Μπούμπα, συμπαραστάτες στις αποφάσεις του, τον ενίσχυσαν ηθικά και τον διευκόλυναν στις πράξεις του (...) Υπήρχε σχέδιο για την κατασπατάληση της περιουσίας και ήταν επιλογή τους να τον στηρίζουν για να μπορεί να προβαίνει στις πράξεις που αυτός επέλεγε. Κάποιος δημιουργούσε τις ανάγκες ώστε μετά να γίνονται αναλήψεις και πληρωμές».
Απαξίωση των ακινήτων
Αναφέρθηκε διεξοδικά στην πλήρη απαξίωση των ακινήτων «που μισθώνονταν κατά βούληση του Μπούμπα», όπως επί λέξει ανέφερε, και τόνισε τη σύμπνοια και τις κοινές γραμμές που είχαν οι 3 κατηγορούμενοι όσον αφορά τη διαχείριση των ακινήτων. «Είχαν προαποφασίσει και συνεννοηθεί να μη γίνει καμία εκμετάλλευση ακινήτων», ενώ «όλες οι ενέργειες έγιναν μετά τις καταγγελίες της Πολυξένης Πραστάκου».
Η ίδια εξήρε το θάρρος της βασικής μάρτυρα, παρά τις σφοδρές επιθέσεις Μπούμπα εναντίον της. Ο Ν. Μπούμπας, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ακολούθησε πρακτικές εναντίον των μαρτύρων που δεν συνάδουν με την ιδιότητά του ως ιερέα. «Ενας ιερέας διδάσκει υπακοή, μετάνοια, συμμόρφωση στους κανόνες και ταπεινοφροσύνη με τη συμπεριφορά του και κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν τα βρίσκουμε στη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του Μπούμπα».
Συνολικά έκρινε ένοχους σε βαθμό κακουργήματος τους κατηγορούμενους για ζημία στην περιουσία του Γηροκομείου ύψους €12.500.000, ένοχο τον Ν. Μπούμπα για υπεξαίρεση ποσού €215.000 που αφορά τα χρήματα των ηλικιωμένων που «φυλάσσονταν» για λογαριασμό τους στο ταμείο του Γηροκομείου και δεν βρέθηκαν ποτέ και για υπεξαίρεση ποσού ύψους €5.842.000 που αφορά τις παράνομες αναλήψεις από τις περιουσίες των κληροδοτημάτων των οποίων ήταν διαχειριστές.
Στην αγόρευσή της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία νομικών ενεργειών από τους νομικούς συμβούλους του Γηροκομείου για την ανάσχεση των κατασχέσεων επί της περιουσίας των κληροδοτημάτων και επισήμανε ότι οι οποιεσδήποτε νομικές ενέργειες είσπραξης των οφειλομένων (ποσό €6.635.000) έγιναν μετά τις έγγραφες αναφορές της Π. Πραστάκου στις εισαγγελικές αρχές και υπό τον φόβο της επερχόμενης ποινικής δίωξης.
● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30.11.2020 με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, αφού χθες η πολιτική αγωγή, που θεωρητικά εκπροσωπεί το Γηροκομείο και τα συμφέροντά του, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να αγορεύσει διότι έπρεπε να συμβουλευτεί την προσωρινή διοίκηση για την τακτική που θα ακολουθήσει.
Η πρόταση της εισαγγελέως
Νικόλαος Μπούμπας: Ενοχος για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος, ως διαχειριστής των περιουσιών των κληροδοτημάτων.
Αντώνιος Διονυσόπουλος: Ενοχος για απιστία λόγω παραλείψεων σε βαθμό κακουργήματος και για συνέργεια στην υπεξαίρεση των περιουσιών των κληροδοτημάτων κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.
Εμμανουήλ Γρινιεζάκης: Ενοχος για συνέργεια σε πράξη απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και για συνέργεια στην υπεξαίρεση των περιουσιών των κληροδοτημάτων κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας