• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 24.6°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 16.0°C / 22.1°C
  0 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 18.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 22.0°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 23.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.8°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.8°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.8°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 22.8°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  77%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ/STR
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιοι πλήρωσαν το «μάρμαρο»

 • A-
 • A+
Αθώος λόγω ελαχιστοτάτων αμφιβολιών ο συνεργάτης του Β. Μαρινάκη, Α. Κοτσώνης. Επίσης οι Π. Φάρος και Β. Κουρούβανης ● Ενοχοι, όπως και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο εφοπλιστής Μ. Γιαννουσάκης, ο ναυλωτής του πλοίου Γ. Μπουρδούβαλης, ο Κ. Καρτσώνης, ιδιοκτήτης της αποθήκης στο Κορωπί, ο Στ. Λάγιος, συνεργάτης του Γιαννουσάκη, οι τέσσερις Τούρκοι και ο Ιρανός ● Κόντρα στην πρόταση της εισαγγελέως για τρεις κατηγορούμενους η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Δεν υιοθέτησε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη του «Noor One» την πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, αποφασίζοντας να αθωώσει τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα και συνεργάτη του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, Αιμίλιο Κοτσώνη, και τον χημικό μηχανικό Βασίλη Κουρούβανη. Ομόφωνα αθώος χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία κρίθηκε από τους πέντε εφέτες και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας ο πρώην πλοιοκτήτης του Noor One, Παναγιώτης Φάρος.

Αντίθετα, ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν, όπως και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι: ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης, ο ναυλωτής του πλοίου Γιώργος Μπουρδούβαλης, οι τέσσερις Τούρκοι που συμμετείχαν στη μεταφορά των ναρκωτικών σε αποθήκη στο Κορωπί, ο Ιρανός Μπονιάντ, συνοδός των ναρκωτικών στο πλοίο αλλά και σε βίλα στη Φιλοθέη, ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης, ιδιοκτήτης της αποθήκης στο Κορωπί όπου μεταφέρθηκε μέρος της ηρωίνης, και ο Σταύρος Λάγιος, συνεργάτης του Γιαννουσάκη, που βοήθησε στη μεταφορά του φορτίου από το πλοίο στη βίλα της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη και σε κατάστημα της περιοχής.

Η απαλλαγή του εμπόρου πολυτελών αυτοκινήτων και πρώην στελέχους της ΠΑΕ Ολυμπιακός Α. Κοτσώνη έγινε, όπως είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου, λόγω «ελαχιστοτάτων αμφιβολιών» που είχαν για την ενοχή του οι δικαστές. Αθώος κατά πλειοψηφία κρίθηκε ο Βασίλειος Κουρούβανης, ο οποίος θα υποναύλωνε το πλοίο για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας.

Ο εφέτης Νικόλαος Κουτρουμπάς είχε την άποψη ότι ο τελευταίος πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για συνέργεια στη διαμετακόμιση των ναρκωτικών. Υπενθυμίζεται πως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Αιμίλιο Κοτσώνη σε κάθειρξη 10 ετών και τους Β. Κουρούβανη και Π. Φάρο σε κάθειρξη 8 ετών.

Παράνομη διακίνηση

Ο Μάκης Γιαννουσάκης κρίθηκε ένοχος ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, για παράνομη διακίνηση, διαμετακόμιση και μεταφορά ναρκωτικών. Ειδικότερα για τη μεταφορά 1.113 κιλών ηρωίνης από και προς τη βίλα της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη, αλλά και μέρους του φορτίου σε αποθήκη στο Κορωπί, καθώς και για κατοχή όλης της ποσότητας των 2,1 τόνων των ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα.

Ο Μπουρδούβαλης κρίθηκε ένοχος συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διαμετακόμιση και κατοχή των 2,1 τόνων ηρωίνης. Ο ίδιος λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια διαλείμματος ξέσπασε κατά δικαστών και λιμενικών φωνάζοντας: «Είναι αλήτες. 37 χρόνια είμαι καπετάνιος και θα με πούνε τώρα έμπορο ναρκωτικών!».

Σημειώνεται πως από τους βασικούς Ελληνες κατηγορούμενους που δεν συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω με τα ναρκωτικά και σχετίζονταν με τις αγοραπωλησίες του πλοίου, ο Μπουρδούβαλης είναι τελικά ο μοναδικός που καταδικάστηκε και στα δύο δικαστήρια. Ολοι οι υπόλοιποι, πλην του Γιαννουσάκη που ομολόγησε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αθωώθηκαν στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό (Καλαφάτης, Αλεξανδρή, Κοτσώνης, Κουρούβανης, Φάρος).

Υπενθυμίζεται πως στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της Εδρας Βασιλική Βλάχου είχε προτείνει την ενοχή των Αιμίλιου Κοτσώνη και Βασίλειου Κουρούβανη ως αυτουργών στη διαμετακόμιση των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor One». Ως προς τους κατηγορούμενους Γιαννουσάκη-Μπουρδούβαλη-Κοτσώνη-Κουρούβανη είχε πει: «Ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους.

Σκοπός της οργάνωσης ήταν η διαμετακόμιση ναρκωτικών μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, που θα διέθεταν σε τρίτα πρόσωπα με σκοπό το κέρδος. [...] Κυρίαρχο ρόλο στη διαμετακόμιση είχαν ο Κοτσώνης και ο Κουρούβανης, που από κοινού με τον Γιαννουσάκη και τον Μπουρδούβαλη κατέστρωσαν και οργάνωσαν το σχέδιο. [...] Δημιούργησαν από κοινού ένα προκάλυμμα νομιμότητας της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης στην Ευρώπη».

Με τη χθεσινή του απόφαση το δικαστήριο έδειξε πως είχε διαφορετική άποψη για το τι πραγματικά συνέβη από τις Εισαγγελείς Εφετών Βασιλική Βλάχου και Μαρία Τρουπή, αλλά και από τους ανακριτές της υπόθεσης.

Η δίκη συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων ως προς τη χορήγηση ελαφρυντικών. Ο συνήγορος του Γ. Μπουρδούβαλη ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου (εργάστηκε ως ναυτικός στη ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου Βαρδινογιάννη και στη συνέχεια σε μεγάλη εταιρεία στο Ντουμπάι) και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, είχε λευκό ποινικό μητρώο, ενώ προσήλθε μόνος του στον ανακριτή χωρίς δικηγόρο.

Τα ελαφρυντικά

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μάκη Γιαννουσάκη ζήτησαν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη (παραδόθηκε στις λιμενικές αρχές όταν ενημερώθηκε ότι βρέθηκαν ναρκωτικά στο σπίτι της πρώην συζύγου του και δεν έχει καμία παράβαση μέσα στη φυλακή), της ειλικρινούς μεταμέλειας και το ελαφρυντικό του άρθρου 27 πως βοήθησε με τις καταθέσεις του στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των Τούρκων φερόμενων ως αγοραστών και παραληπτών των 2,1 τόνων ηρωίνης, Ζιντάστι και Ριγκαμπάντι.

Πάντως, το αν οι Ζιντάστι και Ριγκαμπάντι ήταν οι πραγματικοί αγοραστές της ηρωίνης, όπως και ποιοι ήταν οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθη με τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης τις τελευταίες δεκαετίες, είναι κάτι που δεν θα μάθουμε τελικά ούτε από την απόφαση του Εφετείου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
2,1 τόνοι ηρωίνης, αλλά κανένας ισόβια
Το Εφετείο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και δόθηκε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη σε όλους τους κατηγορούμενους ● Οι προτάσεις για τις τελικές ποινές.
2,1 τόνοι ηρωίνης, αλλά κανένας ισόβια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μιλούν για μαύρο χρυσό και όχι για άσπρη σκόνη
Λίγο πριν από το τέλος της πολύκροτης δίκης στο Πενταμελές Εφετείο, οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους συσχετίζουν την εμπλοκή τους με το πλοίο μόνο με σχέδια μεταφοράς λαθραίου πετρελαίου.
Μιλούν για μαύρο χρυσό και όχι για άσπρη σκόνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κρίσιμες ώρες στη δίκη του Noor One
Στην κρισιμότερη καμπή της βρίσκεται η μαραθώνια εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης του Noor One, καθώς σήμερα αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως ως προς την ενοχή ή μη των βασικών Ελλήνων κατηγορουμένων.
Κρίσιμες ώρες στη δίκη του Noor One
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Για όλα φταίει... το παρακράτος!
Ενοχος παρότι «δεν ήθελε να έχει καμία σχέση» δήλωσε χθες ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου παραδέχθηκε πως γνώριζε για την ηρωίνη του «Noor One».
Για όλα φταίει... το παρακράτος!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μιλούν οι «κοριοί» και για το Noor One
Οι συνομιλίες, που εκτός από τα θέματα του ποδοσφαίρου εμπεριέχουν αναφορές για περίεργες δουλειές με πετρέλαια και τσιγάρα, έχουν χαρακτηριστεί «άκρως ενδιαφέρουσες» από την εισαγγελέα της έδρας του...
Μιλούν οι «κοριοί» και για το Noor One

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας