Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεκίνησε η δίκη των έντεκα κατηγορούμενων για το ναυτικό δυστύχημα στο «Norman Atlantic»
EPA/RENATO INGENITO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκίνησε η δίκη των έντεκα κατηγορούμενων για το ναυτικό δυστύχημα στο «Norman Atlantic»

  • A-
  • A+
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η φωτιά προκλήθηκε από την υπερθέρμανση φορτηγού ψυγείου με ψάρια, το οποίο δεν ήταν ηλεκτρικά συνδεδεμένο.

Εξι χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic», σημαίας Ιταλίας, στην Αδριατική Θάλασσα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και αγνοούνται μέχρι και σήμερα 18, ξεκίνησε η δίκη των έντεκα κατηγορούμενων στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά.

Η τραγωδία της 28ης Δεκεμβρίου 2014 στο πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα οφείλεται σε φωτιά που ξέσπασε στο κατάστρωμα λίγο μετά την αναχώρησή του από την Ηγουμενίτσα, 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Πολλοί από τους επιβάτες κάηκαν ζωντανοί, άλλοι παγιδεύτηκαν στο γκαράζ και άλλοι χάθηκαν στα παγωμένα νερά της Αδριατικής.

Θυμίζουμε ότι το πλοίο το είχε ναυλώσει από ιταλική εταιρεία η ελληνική ακτοπλοϊκή ΑΝΕΚ, η οποία ήταν η διαχειρίστριά του.

Οι έντεκα κατηγορούμενοι είναι ο διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο πρόεδρος της εταιρείας, πρώην δήμαρχος και νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης, ο υποπλοίαρχος, ο αρχιφροντιστής, ο μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος του πλοίου, ένας ναύκληρος και ναύτες που συμμετείχαν στην «έχμαση» (στερέωση, ασφάλιση) του φορτίου, καθώς και ναυτόπαιδες.

Διώκονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, εμπρησμό από αμέλεια από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, καθώς και για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων από αμέλεια, από τις οποίες προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η φωτιά προκλήθηκε από την υπερθέρμανση φορτηγού ψυγείου με ψάρια, το οποίο δεν ήταν ηλεκτρικά συνδεδεμένο. Θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί εγκαίρως εάν δεν ακολουθούσαν μια σειρά από λάθη και παραλείψεις, όπως για παράδειγμα ότι στην κρίσιμη θέση της σύνδεσης των φορτηγών ψυγείων είχε τοποθετηθεί μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος, ενώ κάποια οχήματα είχαν στοιβαχτεί πλάι σε άλλα φορτηγά που μετέφεραν δεξαμενές ελαιόλαδου, παραβιάζοντας την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας των 40 εκατοστών. Σε κλειστό χώρο με περιορισμένο εξαερισμό και με οχήματα με αναμμένες τις μηχανές υπήρχε κίνδυνος υπερθέρμανσης, πρόκλησης σπινθήρων και ανάφλεξης.

Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΚ, Γ. Κατσανεβάκης και Γ. Βαρδινογιάννης, «παρέλειψαν να παράσχουν στον Ιταλό πλοίαρχο την κατάλληλη πληροφόρηση για το φορτίο που θα έπρεπε να φορτωθεί στο πλοίο αρκετό χρόνο προ της φόρτωσης, έτσι ώστε να παρέχεται σ’ αυτόν (πλοίαρχο) η δυνατότητα σχεδιασμού για κατάλληλη στοίβαξη και ασφαλή μεταφορά του φορτίου, για σωστή κατανομή των φορτηγών-ψυγείων που χρειάζονταν σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα και ώστε να διαχωρίζονται πηγές ανάφλεξης από άλλα εύκαυστα και εύφλεκτα υγρά (…) προς αποτροπή κινδύνου υπερθέρμανσης των οχημάτων και κατ’ επέκταση κινδύνου πυρκαγιάς».

Επίσης, «δεν μερίμνησαν ώστε να διασφαλίσουν την παρεμπόδιση λαθραίας πρόσβασης επιβατών στο πλοίο και συγκεκριμένα δεν προσέλαβαν επαρκή αριθμό ικανών και καλώς εκπαιδευμένων φυλάκων ασφαλείας για να ελέγχουν τυχόν λαθραία επιβίβαση στο πλοίο». Αυτό επειδή προέκυψε ότι στο πλοίο επέβαιναν 7-10 μη καταγεγραμμένοι επιβάτες, οι έξι εκ των οποίων αγνοούνται και ένας βρέθηκε απανθρακωμένος.

Η δίκη ξεκίνησε με τις δηλώσεις παραστάσεων πολιτικής αγωγής από τους δικηγόρους των 35 μελών οικογενειών θυμάτων, αγνοουμένων και διασωθέντων, ενώ διαβάστηκαν τα ονόματα των συνολικά 130 μαρτύρων κατηγορητηρίου. Στη συνέχεια κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας, υπάλληλος λογιστηρίου, η οποία επιβεβαίωσε πως η ναύλωση του πλοίου και τα εισιτήρια κόβονταν από την ΑΝΕΚ και όχι από την ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Κατέθεσε, επίσης, πως ο Ιταλός πλοίαρχος δεν γνώριζε πριν από τον απόπλου τον ακριβή αριθμό των φορτηγών που θα μεταφέρονταν στο γκαράζ και άρα την επάρκεια των πριζών που απαιτούνταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για τις νταλίκες-ψυγεία. Ως εκ τούτου δεν μπορούσε να μεριμνήσει για την αποφυγή ενδεχόμενου κινδύνου αφού, σύμφωνα με τη μάρτυρα, η ακτοπλοϊκή εταιρεία ενημέρωνε τον πλοίαρχο για τη χωρητικότητα μετά τον απόπλου.

● Η δίκη θα συνεχιστεί την 1η Οκτωβρίου.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Για συμβόλαια θανάτου κάνει λόγο η οικογένεια
Οκτώ μάρτυρες κατέθεσαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου που δικάζει τη δολοφονία του γνωστού ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου το 2017 ● Ενα νέο στοιχείο προσκόμισε ο γιος του θύματος.
Για συμβόλαια θανάτου κάνει λόγο η οικογένεια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υπόμνημα οικογένειας Αλέξη Γρηγορόπουλου για το ελαφρυντικό Κορκονέα
Η οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου κατέθεσε υπόμνημα στον Αρειο Πάγο με το οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους συντάσσεται με την αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα.
Υπόμνημα οικογένειας Αλέξη Γρηγορόπουλου για το ελαφρυντικό Κορκονέα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
Την έντονη αντίδραση των δικαστών προκαλούν οι εκτός θέματος απαντήσεις του άλλοτε ισόβιου προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών, Προκόπιου Μπούμπα, ο οποίος χαρακτηρίζει με ευκολία ψευδείς τις καταθέσεις αρκετών...
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Θα ξαναδικαστεί ο Κορκονέας για το ελαφρυντικό που έσπασε τα ισόβια δεσμά;
Η εισαγγελέας του ΣΤ' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόφαση αναγνώρισης του ελαφρυντικού του «πρότερου σύννομου βίου».
Θα ξαναδικαστεί ο Κορκονέας για το ελαφρυντικό που έσπασε τα ισόβια δεσμά;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας