• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.7°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  3 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.1°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.3°C
  0 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 21.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 23.9°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  65%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ/STR
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεντρικό πρόσωπο για το Noor One ο Αιμίλιος Κοτσώνης

 • A-
 • A+
Ενοχο για διαμετακόμιση ναρκωτικών χαρακτήρισε η εισαγγελέας τον συνεργάτη του Β. Μαρινάκη, όπως και τον υποναυλωτή του ναρκόπλοιου Β. Κουρούβανη ● Βαρύ «κατηγορώ» και για τους Γιαννουσάκη και Μπουρδούβαλη που είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια ● Πρότεινε την απαλλαγή του πρώην ιδιοκτήτη του πλοίου, Π. Φάρου.

Aνατροπή των μέχρι στιγμής δεδομένων στη δίκη του Noor One. Την αλλαγή των κατηγοριών προς το δυσμενέστερο σε βάρος του κατηγορούμενου εμπόρου αυτοκινήτων, συνεργάτη της εταιρείας Capital του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, Αιμίλιου Κοτσώνη, αλλά και του φερόμενου ως υποναυλωτή του ναρκόπλοιου, χημικού μηχανικού Βασίλειου Κουρούβανη πρότεινε χθες η εισαγγελέας Εφετών Β. Βλάχου στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά. Αντίθετα, η ίδια πρότεινε την απαλλαγή του πρώην ιδιοκτήτη του πλοίου, Παναγιώτη Φάρου, από όλες τις κατηγορίες, θεωρώντας ότι δεν είχε σχέση με την οργάνωση και τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Στην εξάωρη αγόρευσή της η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των Αιμ. Κοτσώνη και Β. Κουρούβανη και τη μετατροπή των κατηγοριών από απλή συνέργεια στη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης σε αυτουργία στη διακίνηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών.

Παράλληλα η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή, όπως πρωτόδικα, των επίσης βασικών κατηγορουμένων, του εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη και του Γιώργου Μπουρδούβαλη, γνωστού ως Captain George. Για τους δύο τελευταίους, που καταδικάστηκαν σε ισόβια πρωτοδίκως, η εισαγγελέας προτείνει την ενοχή τους για ένταξη και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Η σύνοψη της υπόθεσης μέσα από την αγόρευση της εισαγγελέως έχει ως εξής: «Οι κατηγορούμενοι Μπουρδούβαλης και Γιαννουσάκης με βασικό οργανωτή τον Ιρανό λαθρέμπορο Αχμεντ Σαχίντ και με ηγετικά στελέχη τους Ζιντάστι και Γκαριμπάλντι (σ.σ.: θεωρούνται εκ των εγκεφάλων της εγκληματικής οργάνωσης, ο Ζιντάστι έχει δολοφονηθεί στην Τουρκία) και εταίρους και άλλα πρόσωπα, γνωστά στις αρχές, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση από το φθινόπωρο του 2012.

Σκοπός της οργάνωσης ήταν η εν γένει διαμετακόμιση ναρκωτικών (ειδικά καθαρής ηρωίνης) με σκοπό την επανάληψη τέτοιων εγχειρημάτων, όπως του Νoor One (βλ. υπόθεση πλοίου Grant Island). Κυρίαρχο ρόλο όμως στη διαμετακόμιση είχαν ο Κοτσώνης και ο Κουρούβανης, οι οποίοι από κοινού με τον Γιαννουσάκη και τον Μπουρδούβαλη κατέστρωσαν και οργάνωσαν με πλήρη συνείδηση το σχέδιο. Δημιούργησαν από κοινού ένα προκάλυμμα νομιμότητας για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης στην Ευρώπη».

Συνοπτικά η εισαγγελέας ανέφερε για τους βασικούς κατηγορουμένους:

Αιμίλιος Κοτσώνης

«Πρόκειται για το κεντρικό πρόσωπο της συμφωνίας, που δεν θέλει να φαίνεται, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο όλων των συνομιλιών. Είναι ο άνθρωπος που όλοι αναφέρονται σε αυτόν, ουδέποτε σταμάτησε να βρίσκεται πίσω από την ουσιαστική διαχείριση του πλοίου, [...] η συμμετοχή του ήταν καθοριστική από την αρχή για τη συμφωνία και την επιβίωση της συνεργασίας των προσώπων, αυτός συμβάλλει χωρίς να φαίνεται σε όλες τις συνεννοήσεις της ομάδας για προμήθεια υλικών για το πλοίο, εξεύρεση λύσεων, γνωριμιών, για διεκπεραίωση διαδικασιών ενώπιον αρχών του κράτους και ξένων πρεσβειών. […] Καθοριστική είναι η κατάθεση του Γιαννουσάκη σε συνομιλία με τον Κοτσώνη στις 21/6/2013: «Ο,τι θες εσύ, Αιμίλιε, κάνουμε. Εσύ είσαι το αφεντικό στη δουλειά. Αν δεν είσαι εσύ, εγώ δεν μπαίνω»».

Βασίλης Κουρούβανης (διευθυντής ανάπτυξης εταιρείας ΧΡΥΣΟΪΛ)

«Το σύνολο των ισχυρισμών του δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Προκύπτει ότι ο Κουρούβανης δεν δραστηριοποιείτο στον Κόλπο για λογαριασμό της εταιρείας της οποίας ήταν διευθυντής ανάπτυξης. Κανένα αποδεικτικό έγγραφο δεν αποδεικνύει πως η ΧΡΥΣΟΪΛ είχε κάποια ανάμειξη. Ο Κουρούβανης ήταν που υπέδειξε το πλοίο μαζί με τον Γιαννουσάκη στον Μπουρδούβαλη. Ενήργησε για δικό του λογαριασμό. Υπήρξε προσεγμένη προετοιμασία του Μπουρδούβαλη με τον Γιαννουσάκη, τον Κοτσώνη και τον Κουρούβανη. [...] Ηταν νομιμοφανής η ναύλωση από τον Μπουρδούβαλη και η υποναύλωση από τον Κουρούβανη (σ.σ.: δήθεν για να μεταφέρει πετρέλαια από τη Λιβύη στο Ρίο) ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι από το Εμιράτο του Ατζμάν προς την Ελευσίνα».

Μάκης Γιαννουσάκης (ιδιοκτήτης Gship Management, GFTK)

«Εμφανίζεται σε όλα τα στάδια. Το 2012 δεν ήταν σε καλή οικονομική κατάσταση. Η αιφνίδια οικονομική του ανάκαμψη το επόμενο διάστημα συνοδεύτηκε με τη συμμετοχή του σε παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πριν από το Noor One, για αυτό και δίπλα στο όνομά του υπήρχε σε διεθνείς λίστες η ένδειξη criminal. Ο ίδιος στο σπίτι του Μπουρδούβαλη συναντάται με τον Ιρανό Αχμεντ Σαχίντ, διαμέσου του οποίου έρχεται σε επαφή με τους Ζιντάστι και Γκαριμπάλντι.

Ο Γιαννουσάκης έφερε σε επαφή τους Κοτσώνη και Κουρούβανη και συνεννοήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών. [...] Ο κατηγορούμενος επιχείρησε -ανεπιτυχώς- σε κάθε στάδιο να μεταβιβάσει τις ευθύνες σε άλλα πρόσωπα (Λάγιο, Μπουρδούβαλη, στον συνεργάτη του τον Αντέλ κ.ά.). Οι ισχυρισμοί του δεν έχουν κανέναν λογικό ειρμό».

Γιώργος Μπουρδούβαλης (υπάλληλος εταιρείας Horizon)

«To φθινόπωρο του 2012 γνώρισε στο Ντουμπάι τον Γιαννουσάκη, ο οποίος τότε διαχειριζόταν το Noor One. Η συνεργασία τους εξελίχθηκε σε προσωπική σχέση. Αρχές του 2013 γνώρισε τον Κοτσώνη ως «μεσίτη πετρελαίων», εκπρόσωπο της Capital (σ.σ.: του Β. Μαρινάκη). Ο Γιώργος Μπουρδούβαλης συνέστησε στον Βασίλη Κουρούβανη τον Παντελή Καλαφάτη (σ.σ.: τελευταίος ιδιοκτήτης του Noor One). [...] Αποδεικνύεται ότι έχουν γίνει δεκάδες κλήσεις από κινητό που υπήρχε πάνω στο πλοίο, μετά την τοποθέτηση του φορτίου της ηρωίνης, μεταξύ του καπετάνιου και ενός αριθμού που ανήκε στον Captain George, τον Γιώργο Μπουρδούβαλη. Το φορτίο ανέβηκε στο πλοίο το πρώτο δεκαήμερο του 2014 και αμέσως μετά ακολούθησε τηλέφωνο στον Captain George από τον καπετάνιο».

Παναγιώτης Φάρος (εταιρεία AXIA)

«Δεν έχει καμία σχέση με τη μεταφορά των ναρκωτικών. Από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Μάρτιο του 2014 οι Φάρος και Τζανετής (σ.σ.: πρώτοι ιδιοκτήτες του πλοίου) δεν έχουν καμία σχέση με το πλοίο. Βάσιμος κρίνεται ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου πως «αν ήθελα να κρύβομαι πίσω από το πλοίο, τότε γιατί μέσα υπήρχαν έγγραφα της εταιρείας ΑΧΙΑ», γεγονός που οφείλεται σε αυτούς που το οργάνωσαν».

● Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με τις αγορεύσεις ορισμένων συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα έρευνα για την εμπλοκή Μαρινάκη στο «Noor One»
Η πρώτη φορά ύστερα από 3 χρόνια που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Εφετών εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή, για τραπεζικά εμβάσματα για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης
Νέα έρευνα για την εμπλοκή Μαρινάκη στο «Noor One»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
2,1 τόνοι ηρωίνης, αλλά κανένας ισόβια
Το Εφετείο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και δόθηκε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη σε όλους τους κατηγορούμενους ● Οι προτάσεις για τις τελικές ποινές.
2,1 τόνοι ηρωίνης, αλλά κανένας ισόβια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθώος δηλώνει ο Μπουρδούβαλης
Eναντίον του έχουν στραφεί και στις δύο δίκες του «Noor One» τα περισσότερα πυρά των Ελλήνων συγκατηγορουμένων του. Ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, πλοίαρχος επί 23 χρόνια, είπε στο δικαστήριο ότι... ακολουθεί το...
Αθώος δηλώνει ο Μπουρδούβαλης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Τελειώνει» ο κατάλογος των ανακριτών στον Πειραιά
Την εξαίρεσή του ζήτησε και ο τρίτος ανακριτής στην υπόθεση του «Noor One», όπως αποκάλυψε η τηλεοπτική «Δίκη στο Open». Κατέθεσε αίτημα αποχής, επικαλούμενος ότι είναι γιος πρώην ποδοσφαιρικού εισαγγελέα.
«Τελειώνει» ο κατάλογος των ανακριτών στον Πειραιά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συνεδριάζουν οι δικαστές για τον Β. Μαρινάκη
Tο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά εξετάζει τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που έχει επιβάλει η εισαγγελέας Πειραιά στον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και τρεις συνεργάτες του...
Συνεδριάζουν οι δικαστές για τον Β. Μαρινάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας