• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 25.6°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 18.1°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 25.5°C
  3 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 17.9°C / 23.3°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 24.5°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 23.8°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  71%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ομπρέλα» του ΕΔΔΑ σε ακτιβιστές

 • A-
 • A+
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε δύο πολίτες και επιδίκασε πρόστιμο 51.438 ευρώ στο Αζερμπαϊτζάν για παραβιάσεις -μεταξύ των άλλων- του τεκμηρίου αθωότητας και της ιδιωτικής ζωής. ● Είχαν συλληφθεί το 2014 και αποδείχτηκε ότι κρατήθηκαν παράνομα και δικάστηκαν άδικα για κατασκοπία.

Μήνυμα προστασίας των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στέλνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), δικαιώνοντας ακτιβιστές που είχαν δεχτεί αντίποινα από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν εξαιτίας του ακτιβισμού τους και της κριτικής που ασκούσαν στην κυβέρνηση της χώρας.

Οι ακτιβιστές συνελήφθησαν και κρατήθηκαν παράνομα χωρίς εύλογη αιτία, τα διαβατήριά τους κατασχέθηκαν, η γυναίκα αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα παρουσία άνδρα αστυνομικού, ενώ παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητάς τους και μάλιστα από την αρμόδια εισαγγελική αρχή, η οποία με δηλώσεις στον Τύπο χαρακτήρισε τους δύο ακτιβιστές ένοχους σοβαρών αδικημάτων πριν δικαστούν.

Πρόκειται για τη Leyla Islam gizi Yunusova και τον σύζυγό της, Arif Seyfulla oglu Yunusov, οι οποίοι σήμερα κατοικούν προσωρινά στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, το Αζερμπαϊτζάν παρέβη τις υποχρεώσεις που έχει από το άρθρο 34 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης δικαιωμάτων του Ανθρώπου και υποχρεώνεται να καταβάλει αποζημίωση συνολικού ύψους 51.438 ευρώ ως δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τη σύλληψή τους και την προσωρινή κράτησή τους στο Αζερμπαϊτζάν το 2014.

«Το τεκμήριο αθωότητας μπορεί να παραβιαστεί εάν μια δικαστική απόφαση ή δήλωση δημοσίου υπαλλήλου σχετικά με πρόσωπο που κατηγορείται για ποινικό αδίκημα αντικατοπτρίζει την άποψη ότι είναι ένοχος προτού αποδειχθεί ένοχος σύμφωνα με τον νόμο», σημείωσε το δικαστήριο.

Αναφερόμενο στην προστασία του ατόμου από αυθαίρετες παρεμβάσεις από τις δημόσιες αρχές, το ΕΔΔΑ υπενθύμισε ότι ο βασικός σκοπός της Σύμβασης είναι η προστασία του ατόμου από αυθαίρετες παρεμβάσεις από τις δημόσιες αρχές, ενώ πρέπει να ερμηνεύονται στενά τυχόν εξαιρέσεις στο δικαίωμα του ατόμου για σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωή, του ασύλου της κατοικίας του και της αλληλογραφίας του.

Αβάσιμο κατηγορητήριο

Οι δύο ακτιβιστές ήταν μέλη οργάνωσης για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ της κοινωνίας πολιτών. Είχαν κληθεί μάρτυρες σε δίκη δημοσιογράφου, αλλά δεν εμφανίστηκαν, εξού και συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο στην προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα. Λίγους μήνες μετά συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση για προδοσία, καθώς και για άλλες κατηγορίες σε σχέση με εικαζόμενες οικονομικές παρατυπίες, όπως η παράνομη επιχειρηματικότητα και η φοροδιαφυγή μεγάλου ποσού.

Οι εισαγγελικές αρχές είχαν κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον τους με την κατηγορία ότι τα κοινά προγράμματα με οργανώσεις της Αρμενίας αποτελούσαν στην πραγματικότητα κάλυψη για συνεργασία με τις αρμενικές μυστικές υπηρεσίες. Τους κατηγορούσαν επίσης ότι απέφυγαν να δηλώσουν χρηματοδότηση και για την αποτυχία δήλωσης επιχορηγήσεων που είχαν λάβει μέσω άλλων ΜΚΟ.

Οι δύο ακτιβιστές προσέφυγαν κατά της κράτησής τους στα δικαστήρια του Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη οκτώ και επτά ετών, οι οποίες μετατράπηκαν σε φυλάκιση πέντε ετών. Η Leyla Islam gizi Yunusova αποφυλακίστηκε με αναστολή, ενώ ο σύζυγος της βγήκε από τη φυλακή λόγω ασθενείας.

Το ΕΔΔΑ υπενθυμίζει ότι η σύλληψη ατόμου που υποχρεούται να καταθέσει μάρτυρας πρέπει να γίνεται βάσει δικαστικής απόφασης, και έκρινε ότι η σύλληψη των προσφευγόντων και η στέρηση της ελευθερίας τους παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Οι δικαστές έκριναν ότι παραβιάστηκαν βασικά δικαιώματα των δύο ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων η έλλειψη δυνατότητας ένδικου μέσου στο οποίο να προσφύγουν κατά της κατάσχεσης των διαβατηρίων τους και της δέσμευσης των τραπεζικών τους λογαριασμών. Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι οι ενέργειες των αρχών είχαν σκοπό να παρεμποδίσουν το έργο των ΜΚΟ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οχι, τα ομοφοβικά σχόλια δεν είναι «ελευθερία του λόγου»!
Απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο απέρριψε την προσφυγή Ισλανδού ομοφοβικού που είχε επικαλεστεί την ελευθερία της έκφρασής του.
Οχι, τα ομοφοβικά σχόλια δεν είναι «ελευθερία του λόγου»!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποφάσεις - καταπέλτης από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Δύο αποφάσεις του ΕΔΔΑ δικαιώνουν τα θύματα αστυνομικής βίας και βάζουν φραγμό στην ατιμωρησία της ένστολης αυθαιρεσίας, δημιου­ρ­γώντας παράλληλα ισχυρό δεδικασμένο για αντίστοιχες υποθέσεις που φτάνουν στα...
Αποφάσεις - καταπέλτης από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα αστυνομικά «ντου» σε σπίτια αποτελούν βάναυσο εξευτελισμό
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η εισβολή ειδικών δυνάμεων και η απρόκλητη χρήση βίας σε οικία υπόπτου πλήττουν κατάφωρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Τα αστυνομικά «ντου» σε σπίτια αποτελούν βάναυσο εξευτελισμό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταδίκη του ρωσικού κράτους για περιστατικό αστυνομικής βίας
«Η βίαιη σύλληψη και η κακοποίηση του πατέρα από την αστυνομία μπροστά στα μάτια της εννιάχρονης κόρης του συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε βάρος της ανήλικης», αποφάνθηκε το Στρασβούργο
Καταδίκη του ρωσικού κράτους για περιστατικό αστυνομικής βίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Ελλάδα στιγματίζει όσους ζητούν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
Το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου για το δικαίωμα στην ουδέτερη θρησκευτική εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παραβίασε η χώρα μας, όπως αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων...
Η Ελλάδα στιγματίζει όσους ζητούν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκδήλωση για τον πρόεδρο του ΕΔΔΑ στο ΣτΕ
Πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προς τιμήν του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του προέδρου του Γκουίντο Ραϊμόντι, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ένταξη...
Εκδήλωση για τον πρόεδρο του ΕΔΔΑ στο ΣτΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας