• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.2°C / 26.2°C
  0 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.4°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.1°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 23.2°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.5°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 21.2°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 24.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 20.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 24.3°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 26.4°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.7°C / 23.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  39%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταδίκη για τις φυλακές Μαλανδρίνου

 • A-
 • A+
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επιδίκασε 27.000 ευρώ σε δύο κρατούμενους που προσέφυγαν κατά της Ελλάδας καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δικαίωση του Ρουμάνου Alexandru Lautaru και του Σουδανού Osman Seed και καταδίκη της Ελλάδας για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των δύο κρατούμενων στις φυλακές Μαλανδρίνου το 2014 συνιστά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο επιδίκασε αποζημίωση 27.000 ευρώ στους προσφεύγοντες. Η απόφαση αποτυπώνει τις συνθήκες υπερκορεσμού των καταστημάτων κράτησης μέσα σε κελιά-κλουβιά, πόσο μάλλον όταν ο ένας κρατούμενος αναγκάστηκε να κοιμάται για περισσότερο από ένα χρόνο στο πάτωμα λόγω έλλειψης κρεβατιών.

Το Δικαστήριο επισήμανε ότι η απαίτηση 3 τ.μ. ανά κρατούμενο (συμπεριλαμβανομένου του χώρου που καταλαμβάνεται από έπιπλα, αλλά όχι εκείνου που καταλαμβάνεται από τουαλέτες) σε συλλογικό κελί πρέπει να παραμείνει το σχετικό ελάχιστο πρότυπο για τους σκοπούς αξιολόγησης των όρων κράτησης σε σχέση με το άρθρο 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσε, λόγω του υπερπληθυσμού, το δωμάτιο φιλοξένησε μερικές φορές δεκαπέντε κρατούμενους, πέντε εκ των οποίων δεν είχαν κρεβάτι και ο χώρος που αναλογούσε στον καθένα ήταν 2,1 τ.μ. Παρατήρησε επίσης ότι το δωμάτιο ήταν εξοπλισμένο με ένα τραπέζι και δέκα καρέκλες, γεγονός που μείωνε περαιτέρω τον προσωπικό χώρο των κρατουμένων. Ελαβε επίσης υπόψη του την παραδοχή του προϊστάμενου του καταστήματος ότι εκείνη την περίοδο η αίθουσα Ι στον κεντρικό διάδρομο, που αρχικά προοριζόταν για τους επισκέπτες, φιλοξένησε έως και δεκαπέντε κρατούμενους. Στην κρίση του Στρασβούργου τέθηκε και ο ισχυρισμός των προσφευγόντων σχετικά με μικρή ποσότητα και κακή ποιότητα παρεχόμενων τροφίμων και ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων λάμβαναν μόνο ένα φλιτζάνι τσάι για πρωινό.

Ετσι αποφάνθηκε ότι οι δύο κρατούμενοι έζησαν σε συνθήκες αντίθετες με το άρθρο 3 σχετικά με τον υπερπληθυσμό, αλλά και ορισμένες άλλες πτυχές της κράτησής τους, ιδίως όσον αφορά τα τρόφιμα, την καθαριότητα και τη γενική κατάσταση των δωματίων τους, καθώς και την απουσία ψυχαγωγικής ή αθλητικής δραστηριότητας έξω από το κελί.

Χρειάζεται ο διεθνής διασυρμός για να γίνουν ανθρώπινες οι φυλακές;

Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης στην «Εφ.Συν.»

Δυστυχώς οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές έχουν οδηγήσει πολλές φορές το Στρασβούργο να καταδικάσει τη χώρα μας για απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης. Το ΕΔΔΑ έχει κρίνει με πάγια νομολογία πως για να χαρακτηριστεί ένα κελί ότι παρέχει ανεκτές ανθρώπινες συνθήκες σε κρατούμενους πρέπει να διαθέτει χώρο τουλάχιστον 3 τ.μ. για κάθε κρατούμενο. Με την πρόσφατη απόφαση Lautaru και Seed κατά Ελλάδας, το Στρασβούργο ανεβάζει τον ανωτέρω υπολογισμό του για να εξασφαλίσει ανετότερες και ποιοτικότερες συνθήκες στους κρατουμένους. Εξαιρεί από τον μέχρι τώρα χώρο των 3 τ.μ. τον χώρο της τουαλέτας, επαυξάνοντας τον ωφέλιμο χώρο και παράλληλα υιοθετεί και τον κανόνα της συνεχούς διαβίωσης, χωρίς διαλείμματα, σε κελί που καθένας των κρατουμένων θα διαθέτει τον προαναφερόμενο χώρο.

Στις ελληνικές φυλακές καταστρατηγείτο ο κανόνας των 3 τ.μ. με την συχνή και «πονηρή» τακτική να μένουν οι απαιτούμενοι για τη διασφάλιση των τ.μ. κρατούμενοι και να φιλοξενούν παράλληλα για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο ίδιο κελί και άλλους σε ποσοστό 50%! Την τακτική αυτή επικρίνει το Στρασβούργο, μαζί και με άλλες παραβιάσεις εξευτελιστικής μεταχείρισης, όπως κακή ποιότητα των παρεχόμενων τροφίμων, αδυναμία αγοράς τροφίμων από την καντίνα κ.ά.

Αραγε χρειάζεται η δαμόκλειος σπάθη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η καταδίκη και ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας για να αποκτήσουν οι φυλακές μας ανθρώπινο πρόσωπο; Μήπως να αρχίσουμε να επιδεικνύουμε μεγαλύτερη ευαισθησία στις υποχρεώσεις που οφείλουμε να έχουμε για να είμαστε κράτος δικαίου και να σεβόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια;

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Φιλιππίδη
Το Δικαστικό Συμβούλιο είπε «όχι» στο αίτημα του Πέτρου Φιλιππίδη να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτησή του με «βραχιολάκι». Ο γνωστός ηθοποιός επικαλέστηκε λόγους υγείας και ζήτησε να μπει σε καθεστώς...
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Φιλιππίδη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαίωμα υφ’ όρον απόλυσης για τους καταδικασθέντες
Δικαίωμα υφ’ όρον απόλυσης αποκτούν και οι καταδικασθέντες για την οργάνωση «17 Νοέμβρη», όπως όλοι οι πολυϊσοβίτες που συμπληρώνουν το προβλεπόμενο από τον νόμο χρονικό όριο έκτισης ποινής.
Δικαίωμα υφ’ όρον απόλυσης για τους καταδικασθέντες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η πρώτη προφυλάκιση για το κακούργημα της ζωοκτονίας
Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε 23χρονος που ομολόγησε ότι βασάνισε και έσφαξε μια γάτα στην περιοχή του νότιου πάρκου της Πάτρας, κοντά στην οδό Παπαφλέσσα. Είναι η πρώτη φορά που οδηγείται στη φυλακή...
Η πρώτη προφυλάκιση για το κακούργημα της ζωοκτονίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το σκεπτικό για την προφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη
Σύμφωνα με την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα, εκμεταλλεύτηκε την κυριαρχική θέση του ως ηθοποιού - σκηνοθέτη, για να τελέσει κακουργηματικές πράξεις σε βάρος των θυμάτων του ● Είναι ύποπτος τέλεσης νέων...
Το σκεπτικό για την προφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Χειροπέδες στον Πέτρο Φιλιππίδη
Κατηγορούμενος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού ο ηθοποιός -που απολογήθηκε υπό άκρα μυστικότητα, αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατηγόρησε τις καταγγέλλουσες ότι έχουν εμμονή μαζί του- οδηγείται στις...
Χειροπέδες στον Πέτρο Φιλιππίδη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προφυλάκιση του 49χρονου για την κλοπή των έργων τέχνης
Στη φυλακή οδηγήθηκε μετά την απολογία του ο 49χρονος που έχει ομολογήσει την κλοπή πινάκων του Πάμπλο Πικάσο και του Πιτ Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη.
Προφυλάκιση του 49χρονου για την κλοπή των έργων τέχνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας