Ενοχος παρότι «δεν ήθελε να έχει καμία σχέση» δήλωσε χθες ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου παραδέχθηκε πως γνώριζε για την ηρωίνη του «Noor One», αλλά υποστήριξε πως ο ίδιος εξαναγκάστηκε να συμμετάσχει στη μεταφορά του πλοίου στην Ελλάδα. Ο Γιαννουσάκης, καταδικασμένος με ισόβια στην πρώτη δίκη, κατηγόρησε για όλα τα αδικήματα τον επίσης κατηγορούμενο Γιώργο Μπουρδούβαλη, ισχυριζόμενος ότι δικό του ήταν το σχέδιο και πως χρηματοδότες του φορτίου ήταν οι δυο Τούρκοι διαβόητοι κακοποιοί, τους οποίους είχε συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη.
Εκτός από τον Μπουρδούβαλη, ο Γιαννουσάκης για ακόμα μια φορά τα έβαλε με τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι για λογαριασμό του «παρακράτους» τον εκβίαζε να μπλέξει το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη με την υπόθεση του «Noor One».
Ο Γιαννουσάκης αναφέρθηκε εκ νέου στο ηχητικό της συνομιλίας του με τον Χριστοφορίδη, λέγοντας πως του ασκείτο αφόρητη πίεση και πως στην υπόθεση ο «Ασσος ήταν ο χοντρός». Ο ίδιος εδώ και κάποια χρόνια βέβαια έχει αλλάξει την αρχική του στάση. Πριν από το 2017 και σε συνέντευξή του στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο επιχείρησε να βάλει στο κάδρο ενοχής και τον εφοπλιστή Μαρινάκη μαζί με τον πρώην στενό συνεργάτη του στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αιμ. Κοτσώνη.
Αργότερα και μέχρι σήμερα επιμένει για την αθωότητά τους, κατηγορώντας ανοιχτά τον αξιωματικό του Λιμενικού, μέλος της σπουδαίας ομάδας των λιμενικών που είχαν προχωρήσει στις συλλήψεις, αλλά και τον πρώην υπουργό Αμυνας Παν. Καμμένο. Χθες στο δικαστήριο ο ίδιος πάντως είπε πως «η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών δεν ήταν μέσα στους εκβιασμούς», για μια δικαστική λειτουργό την οποία έχουν διασύρει εδώ και χρόνια συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. Οσο για τους Ελληνες συγκατηγορούμενούς του, Φάρο, Κουρούβανη και Κοτσώνη, είπε πως «όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι κατηγορούμενοι γιατί μιλούσαν μαζί μου στα τηλέφωνα».
Οπως του επισημάνθηκε από την εισαγγελέα, στην κατάθεσή του τον Νοέμβριο του 2014, ενώ υποστήριζε πως ήδη είχε αποφασίσει να συνεργάζεται με τις αρχές, δήλωνε «άγνοια για τα ναρκωτικά» παρότι γνώριζε. Ο ίδιος απάντησε πως τότε βρισκόταν στην ίδια πτέρυγα των φυλακών με τον Μπουρδούβαλη και φοβόταν για τη ζωή του.
«Εκανα κακό, έχω ακόμα βάρος στη συνείδησή μου, έχω μεταμεληθεί και θέλω να βοηθήσω τη Δικαιοσύνη. Ο Μπουρδούβαλης μου είχε πει για τα ναρκωτικά λέγοντας: “Βρήκα ένα καράβι να κάνει τη δουλειά, εσύ θέλω να ρυθμίσεις πώς θα ξεφορτωθούν τα ναρκωτικά από τα μπαλόνια του πλοίου”. Εγώ αντέδρασα και του είπα “δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τα ναρκωτικά”. Το πλοίο βέβαια θα πήγαινε στις εγκαταστάσεις του Κουρούβανη στο Ρίο (όπου αυτός είχε μια ιδιόκτητη προβλήτα) για να γίνει η άλλη δουλειά με τα πετρέλαια στη Λιβύη. Τελικά ο Μπουρδούβαλης με πείθει και εγώ θα προσέφερα τη ναυτιλιακή μου επίβλεψη και θα έκανα “οτιδήποτε σαν να μην υπάρχω”».
Πρόεδρος: Δηλαδή μας λέτε ότι κάνατε φιλικά τη ναυτιλιακή επίβλεψη σε ένα πλοίο που μετέφερε ναρκωτικά;
Γιαννουσάκης: Με εξανάγκασαν, δεν λέω ότι δεν το έκανα, δεν αποποιούμαι τις ευθύνες μου.
Ο Γιαννουσάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στο ζήτημα της μεταφοράς και αποθήκευσης των ναρκωτικών στην αποθήκη στο Κορωπί, καθώς και στο σπίτι της πρώην γυναίκας του στη Φιλοθέη, όπου πιάστηκε ο ένας τόνος της ηρωίνης. Κατηγόρησε γι’ αυτά και τους Καρτσώνη και Λάγιο (πρώην υπάλληλο και οδηγό του), τον οποίο χαρακτήρισε αδίστακτο και είπε πως εξαιτίας του η πρώην γυναίκα του «πήγε άδικα δυο χρόνια φυλακή, έπαιρνε φάρμακα και έκανε απόπειρες αυτοκτονίας».
Ο κατηγορούμενος σε ερωτήσεις που δέχθηκε από την εισαγγελέα επανέλαβε πως ο Μπουρδούβαλης του είχε αναφέρει για την εταιρεία Arab Waves (του Αιμ. Κοτσώνη) μέσω της οποίας θα γινόταν η χρηματοδότηση του φορτίου. Ο Γιαννουσάκης υποστήριξε πως όλα αυτά ήταν τελικά ψέματα του Μπουρδούβαλη. Σημειώνεται πως έντονες ήταν οι αντιδράσεις του συνηγόρου του κ. Κοτσώνη προς την εισαγγελέα γι’ αυτές τις ερωτήσεις καθώς, όπως είπε, ο πελάτης του έχει κριθεί αμετάκλητα αθώος για την υπόθεση της χρηματοδότησης του φορτίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας