Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζήσης Βρύζας: Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο της διαιτησίας

Ζήσης Βρύζας

INTIME

Ζήσης Βρύζας: Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο της διαιτησίας

  • A-
  • A+
Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ κατέθεσε στη δίκη για τα «στημένα» ότι «υπήρχαν παρεμβάσεις από τον Ολυμπιακό σε ό,τι αφορά τη διαιτησία και κατά τη γνώμη μου δεν ήταν μέσα στα όρια του ανταγωνισμού, όπως πρέπει να είναι».

Τρεις μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν σήμερα ενώπιον του Β' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που ερευνά ύποπτους ποδοσφαιρικούς αγώνες: ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ Ζήσης Βρύζας, το πρώην μέλος της ΚΕΔ Γιάννης Τσαχειλίδης και το πρώην μέλος της ΕΠΟ Ιωάννης Καλύβας.

«Η αίσθηση που είχα εκείνη την περίοδο -και έχω ακόμη- ήταν ότι τα όρια του ανταγωνισμού δεν ήταν ξεκάθαρα. Υπήρχαν παρεμβάσεις από τον Ολυμπιακό σε ό,τι αφορά τη διαιτησία και κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν μέσα στα όρια του ανταγωνισμού, όπως πρέπει να είναι. Δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο το έκανε, έβλεπα ότι υπήρχε επιβράβευση σε κάποιους ανθρώπους. Αυτοί που δεν εξυπηρετούσαν τον Ολυμπιακό είχαν κάποιες βαρύτερες ποινές σε σχέση με άλλους διαιτητές. Η αξιολόγηση των διαιτητών δεν γινόταν με καθαρό τρόπο. Δεν έχω κάποιο στοιχείο συγκεκριμένο να σας πω», κατέθεσε ο Ζήσης Βρύζας και πρόσθεσε ότι ο Ολυμπιακός το 2014 «είχε τον έλεγχο της διαιτησίας».

Ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, σε φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ομάδες και σε α αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών: «Οι αρμόδιοι για να τα εξετάσουν αυτά ήταν οι αρμόδιες αρχές. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον άνθρωπο, αν δεν ξέρω για να σας πω. Μέσα σε μια βιομηχανία του ποδοσφαίρου κάθε ισχυρή ομάδα προσπαθούσε να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις μέσα σε κάποια όρια, η δική μου αίσθηση είναι ότι τα όρια αυτά είχαν ξεπεραστεί και μέσα από συγκεκριμένες συναλλαγές και αγοραπωλησίες παικτών γινόταν η επιβράβευση σε αυτή τη σχέση. Γίνονταν κάποιες αγοραπωλησίες, μέσω των οποίων οι μεγάλες ομάδες ίσως να είχαν κάποια επιρροή σε μικρότερες ομάδες. Ο στόχος ήταν οι συγκεκριμένες ομάδες να ήταν περισσότερο φίλα προσκείμενες. Εκείνη την περίοδο είχε συμβεί σε μεγαλύτερο βαθμό από το φυσιολογικό. Είχαμε κάνει προτάσεις που δεν πέρασαν ποτέ».

Ο δικηγόρος του Β. Μαρινάκη ρώτησε τον μάρτυρα για τους δανεικούς του ΠΑΟΚ φέτος.

Δικηγόρος: Όταν δανείζει ο Ολυμπιακός υπάρχει πρόβλημα, όταν δανείζει ο ΠΑΟΚ όλα καλά;

Μάρτυρας: Είναι δύο ανόμοια πράγματα. Είχα κάνει κάποιες προτάσεις τότε αλλά ο Ολυμπιακός δεν τις δέχθηκε.

Η πρόεδρος της έδρας και δικηγόροι του Ολυμπιακού ρώτησαν τον Ζ. Βρύζα για τη συνάντηση στο Χίλτον και τις συναντήσεις που έγιναν με Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) πριν από την εκλογή Γραμμένου.

Δικηγόρος Μαρινάκη: Πόσες συναντήσεις Σαββίδη και Μελισσανίδη έγιναν με παράγοντες ΕΠΣ για να προωθηθεί ο Γραμμένος;

Μάρτυρας: Γνωρίζω ότι έχει γίνει μια, δεν ξέρω πόσες ακριβώς

Δικηγόρος Μαρινάκη: Δεν είναι επιλήψιμο;

Πρόεδρος: Τι διαφορετικό έχουν;

Μάρτυρας: Η μία ήταν δημόσια, η άλλη όχι. Ηταν μια περίοδος που βόλευε ομάδες που δεν είχαν αγαθές προθέσεις.

Δικηγόρος Μαρινάκη: Για να συναντηθούν Σαββίδης και Μελισσανίδης με 35 προέδρους ΕΠΣ, δεν έχει υπάρξει συνεννόηση μυστική;

Μάρτυρας: Το θέμα για μένα είναι ότι εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε αυτό που είπα στην κατάθεσή μου. Η δική μου αίσθηση ήταν ότι αυτά τα όρια του θεμιτού ανταγωνισμού είχαν ξεπεραστεί. Είμαι εδώ για έναν συγκεκριμένο λόγο, μια δήλωση και είπα γιατί την έκανα. Η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι είχε ξεφύγει κάθε όριο. Η ανακοίνωση εκφράζει την αγανάκτηση που υπήρχε εκείνη την περίοδο. Πολλές φορές οι ομάδες χρησιμοποιούν τις ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για λόγους σκοπιμότητας.

Τι κατέθεσαν οι Γ. Τσαχειλίδης και Ι. Καλύβας

Το πρώην μέλος της ΚΕΔ Γιάννης Τσαχειλίδης κατέθεσε ότι το καλοκαίρι του 2012 δεν ήταν στην ΚΕΔ στην οποία τοποθετήθηκε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς: «Το καλοκαίρι δεν ήμουν στην Επιτροπή, δεν είχα εικόνα, άκουγα τι γινότανε και διάβαζα εφημερίδες. Δεν θυμάμαι να υπήρχαν αλλαγές σε πρόσωπα στους πίνακες το 2012. Οταν ήμουν στην ΚΕΔ δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στο πρόσωπό μου, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Η δουλειά μας είναι να μην έχουμε καμία σχέση με τους παράγοντες. Ο διαιτητής είναι το εύκολο θύμα, μέσα από μια διαδικασία διαμαρτυρίας ο προπονητής δεν αποκλείεται να θέλει να καλύψει δικές του αδυναμίες, η ομάδα να θέλει να κάνει το ίδιο. Υπάρχουν και ανθρώπινα λάθη, δεν λέω ότι δεν κάνουν λάθη οι διαιτητές. Ολοι κάνουν λάθη».

Το πρώην μέλος της ΕΠΟ, Ιωάννης Καλύβας κατέθεσε ότι «εκείνη την χρονιά (σ.σ. το 2012) είχα ζητήσει τη βαθμολογία των διαιτητών και μου είχαν πει να πάω να τη ζητήσω από τη Γραμματεία. Ηθελα να δω ποιοι προάγονται και τι βαθμό είχαν. Είχα μάθει για τις προαγωγές των διαιτητών εκείνη την χρονιά από τον Τύπο. Γραπτά δεν είχα ζητήσει ξανά τις βαθμολογίες. Δεν το είχα κάνει άλλες χρονιές. Ο κανονισμός έλεγε ότι επιτρέπονταν να δοθούν οι βαθμολογίες μόνο προφορικά. Δεν ήταν μομφή για κανέναν, απλά ζήτησα να μου δοθούν οι βαθμολογίες».

* Η δίκη θα συνεχιστεί την 1η Σεπτεμβρίου και η έδρα ανακοίνωσε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα καταθέσει ο Χιου Ντάλας.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διακοπή μέχρι νεωτέρας στη δίκη για τα στημένα
Η επιδημία του κορονοϊού επηρέασε και τη δίκη για τα στημένα, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε διακοπή μέχρι νεωτέρας, έπειτα από αίτημα δικηγόρων των κατηγορουμένων.
Διακοπή μέχρι νεωτέρας στη δίκη για τα στημένα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεύθερος υπό όρους ο κατηγορούμενος για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Τζήλου
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες μετά την απολογία του στην Α' τακτική ανακρίτρια της Λάρισας Μαρία Νέσση ο 28χρονος πρώην ποδοσφαιριστής που κατηγορείται για τον άγριο ξυλοδαρμό του διαιτητή...
Ελεύθερος υπό όρους ο κατηγορούμενος για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Τζήλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεύθερος ο 28χρονος που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό του Τζήλου
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκε ο 28χρονος που κατηγορείται για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του διαιτητή Θανάση Τζήλου. Του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί...
Ελεύθερος ο 28χρονος που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό του Τζήλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθώοι Μπέος και λοιποί μεγαλοπαράγοντες για το Koriopolis
Την πλήρη αθώωση του Αχιλλέα Μπέου και των υπολοίπων μεγαλοπαραγόντων του ποδοσφαίρου αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, για την υπόθεση Koriopolis που είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα...
Αθώοι Μπέος και λοιποί μεγαλοπαράγοντες για το Koriopolis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το βούλευμα και οι κατηγορίες
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας παραπέμπονται 28 παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ανάμεσά τους διαιτητές, ποδοσφαιριστές και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης,...
Το βούλευμα και οι κατηγορίες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πολιτική η δίωξή μου για τα στημένα, λέει ο Μπέος
Στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση των στημένων αγώνων του 2011 ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για...
Πολιτική η δίωξή μου για τα στημένα, λέει ο Μπέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας