Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η προσωρινή διοίκηση της ΕΔΕ και η απάντηση του πρώην εκλεγμένου προέδρου
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η προσωρινή διοίκηση της ΕΔΕ και η απάντηση του πρώην εκλεγμένου προέδρου

  • A-
  • A+

Δύο συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, παρουσία εκπροσώπων του Γραφείου του Πρωθυπουργού, είχε προσωρινή διοίκηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Όμως, η μειοψηφία της Ένωσης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Παντελής Μποροδήμος, τονίζουν πως το προεδρείο των οκτώ μελών δεν έχει από την προσωρινή διαταγή της Δικαστή του Πρωτοδικείου Αθηνών, καμία τέτοια νομιμοποίηση. 

Τα τρία μέλη εκφράζουν την ανησυχία τους και δηλώνουν «ότι η νέα Διοίκηση της Ένωσης που θα προκύψει από τις επόμενες αρχαιρεσίες δεν θα δεχτεί να συζητήσει θέματα σαν αυτά που άνοιξε με την παρέμβασή του ο κ. Πικραμμένος». «Εάν η Κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση οποιουδήποτε από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, θα βρει μπροστά της τη σφοδρή αντίδραση όλων των Δικαστών και Εισαγγελέων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Συναντήσεις της προσωρινής διοίκησης 

 

Η Προσωρινή Διοίκηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε υλοποίηση σχετικής απόφασης της, πραγματοποίησε την Τρίτη 30.06.2020 και την Πέμπτη 02.07.2020 συναντήσεις με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης (παρουσία εκπροσώπων του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Δικαιοσύνης), αντίστοιχα, μετά το θόρυβο που πρόσφατα δημιουργήθηκε από τοποθετήσεις στο Forum των Δελφών, οι οποίες αναπαρήχθησαν από μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Κατά τις συναντήσεις , οι οποίες διεξήχθησαν σε κλίμα αμοιβαίας αναγνώρισης του θεσμικού ρόλου εκάστου μέρους, διευκρινίστηκε κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό , ότι δεν υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους της Κυβέρνησης σχετικά με τα ανωτέρω θέματα, που άπτονται της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, με σκοπό την κοινή αποδοχή προτάσεων και αναγκαία συναίνεση των Λειτουργών της. Το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης προσδιορίζεται παγίως από το ισχύον Σύνταγμα και τις αρχές του Κράτους Δικαίου.

Ανομιμοποίητη η διοίκηση της ΕΔΕ

 

Το Προεδρείο των 8 μελών της Προσωρινής Διοίκησης που κατέλαβε χωρίς εκλογές την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες, όπως μας ενημερώνει, συναντήσεις με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Επαναλαμβάνουμε αρχικά ότι καμία τέτοια νομιμοποίηση δεν έχει από την προσωρινή διαταγή της Δικαστή του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία καθόρισε συγκεκριμένο πλαίσιο καθηκόντων, που περιορίζονται στις «επείγουσες διαχειριστικές πράξεις».

Κατά δεύτερο επισημαίνουμε ότι τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επί ένα ολόκληρο έτος δεν συνομιλούσαν με τις αιρετές διοικήσεις των Δικαστικών Ενώσεων για θέματα ιδιαίτερα σημαντικά, όπως η μείωση των δικαστικών διακοπών, αποφασίζοντας μονομερώς και χωρίς διάλογο, ενώ αντίθετα έσπευσαν άμεσα μετά την συγκρότηση του πραξικοπηματικού Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να πραγματοποιήσουν συνάντηση μαζί τους. Τέτοιου είδους συμπεριφορές όχι μόνο δηλώνουν απαξίωση της πολιτικής ηγεσίας στις εκλεγμένες Δικαστικές Ενώσεις που έχουν συνταγματική κατοχύρωση αλλά μας βοηθούν αφάνταστα στην προσπάθεια που κάνουμε να κατανοηθεί ο ρόλος που ανέλαβε να επωμιστεί ο καθένας από εμάς.

Τρίτον, από την ιδιαίτερα «διαφωτιστική» ανακοίνωση της Προσωρινής Διοίκησης πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε αναγνώριση του θεσμικού ρόλου μας, ότι δεν υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία επί του σχεδίου για τη Δικαιοσύνη που δημοσιοποίησε πριν λίγες εβδομάδες ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ότι σε περίπτωση που ληφθεί τέτοια πρωτοβουλία θα προηγηθεί διάλογος. Τα συμπεράσματα λοιπόν που εξάγονται είναι τα εξής:

Ότι το Σχέδιο που θα εισηγηθεί ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης –και τα οποίο με λεπτομέρεια παρουσίασε στο Forum των Δελφών- προς τον Πρωθυπουργό και το οποίο περιλαμβάνει διαχωρισμό των Δικαστών σε τακτικούς και επί θητεία, προαγωγές όχι με βάση την επετηρίδα αλλά με συνεχείς γραπτές εξετάσεις κατά τα πρότυπα της Σχολής Πολέμου, μείωση του αριθμού των δικαστών και κατάργηση των περιφερειακών Δικαστηρίων, συνιστά σαφή αναγνώριση του θεσμικού μας ρόλου. Συνάγεται επίσης το συμπέρασμα ότι για όλα τα παραπάνω θέματα που μπήκαν στο τραπέζι από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης θα υπάρξει «διάλογος» με την Προσωρινή Διοίκηση. Αλήθεια σε ποια ακριβώς θέματα είναι διατεθειμένη η Προσωρινή Διοίκηση να κάνει διάλογο;

Η τήρηση της Συνταγματικής επιταγής για ισοβιότητα των Δικαστικών Λειτουργών μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης; Είναι επίσης καινοφανές να προχωρούν σε συζητήσεις για τόσο σοβαρά θέματα, ως ψευδοεκπρόσωποι 2.500 Δικαστών και Εισαγγελέων και να μην έχουν διατυπώσει δημόσια τις θέσεις τους. Η ομάδα μας τοποθετήθηκε άμεσα την επομένη κιόλας ημέρα που δημοσιοποιήθηκαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης που αποδεικνύουν τους σχεδιασμούς της επόμενης ημέρας για τη Δικαιοσύνη. Αντίθετα το Προεδρείο της Προσωρινής Διοίκησης δεν τόλμησε ούτε καν να διαμαρτυρηθεί, ούτε καν να τηρήσει τα προσχήματα. Γνωστή στάση που δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει.

Για τις εξελίξεις αυτές δηλώνουμε την έκδηλη ανησυχία μας. Ο κίνδυνος να περάσουν νομοθετικά μέτρα διάλυσης της Δικαιοσύνης στην παρούσα συγκυρία που υπάρχει η «πρόθυμη και διαλλακτική» Προσωρινή Διοίκηση, είναι περισσότερο από ορατός. Έχοντας την ηθική νομιμοποίηση από τις χιλιάδες ψήφους που λάβαμε στις τελευταίες αρχαιρεσίες της Ένωσης και οι οποίες μας έδωσαν τις πρώτες εκλόγιμες θέσεις, έχοντας την θερμή στήριξη των συναδέλφων την οποία εισπράττουμε καθημερινά στις επισκέψεις μας στα Δικαστήρια της Χώρας,  δηλώνουμε ότι η νέα Διοίκηση της Ένωσης που θα προκύψει από τις επόμενες αρχαιρεσίες ΔΕΝ θα δεχτεί να συζητήσει θέματα σαν αυτά που άνοιξε με την παρέμβασή του ο κ. Πικραμμένος, διότι θεωρούμε προσβλητική για το Δικαστικό Σώμα κάθε συζήτηση με τέτοιο περιεχόμενο. Εάν η Κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση οποιουδήποτε από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, θα βρει μπροστά της τη σφοδρή αντίδραση όλων των Δικαστών και Εισαγγελέων.

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ- Εφέτης,

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα μαζεύει για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη ο Π. Πικραμμένος
Για εκτός συνταγματικών ορίων προτάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Π. Πικραμμένου περί κατάργησης της επετηρίδας των δικαστικών λειτουργών κάνει λόγο η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
Τα μαζεύει για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη ο Π. Πικραμμένος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαφωνούν κάθετα τα μέλη της ΕΔΕ για την παράταση του δικαστικού έτους
Την έντονη διαφωνία τους στην παράταση κατά ένα μήνα του δικαστικού έτους επανέλαβαν σήμερα με ανακοίνωσή τους τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Διαφωνούν κάθετα τα μέλη της ΕΔΕ για την παράταση του δικαστικού έτους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσωρινό προεδρείο, με διχασμένο το δικαστικό σώμα
Σχεδόν προφητική ήταν η τοποθέτηση του πρώην εκλεγμένου προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της μειοψηφίας του Δ.Σ. Ο μοναδικός στόχος της πλειοψηφίας ήταν η καθυστέρηση των εκλογών.
Προσωρινό προεδρείο, με διχασμένο το δικαστικό σώμα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανώτατοι δικαστές: «Καταφανώς αντίθετες με το Σύνταγμα οι προτάσεις Πικραμμένου»
Την πλήρη αντίθεσή της με τις προτάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη εκφράζει η Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, συντασσόμενη με...
Ανώτατοι δικαστές: «Καταφανώς αντίθετες με το Σύνταγμα οι προτάσεις Πικραμμένου»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντιδρούν οι διοικητικοί δικαστές στις προτάσεις Πικραμμένου
Ζητήματα αντισυνταγματικότητας αλλά και ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης εγείρονται σύμφωνα με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, από τις προτάσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου για κατάργηση...
Αντιδρούν οι διοικητικοί δικαστές στις προτάσεις Πικραμμένου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η γνωστή «κανονικότητα» τώρα και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Μετά τον διορισμό προσωρινής διοίκησης από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ο καταργημένος πλέον πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αυτή τη φορά δεν έχει αναρτηθεί στην...
Η γνωστή «κανονικότητα» τώρα και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας