Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια επίσημη επιστολή... άλλαξε στο φωτοτυπικό
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια επίσημη επιστολή... άλλαξε στο φωτοτυπικό

  • A-
  • A+
Σοβαρότατα ερωτήματα -τα οποία θα θέσει άμεσα το ίδιο το δικαστήριο που δικάζει την έκπτωτη πρώην διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών- εγείρει η αποκάλυψη του δικηγόρου που εκπροσωπεί το Δημόσιο πως ένα άκρως σημαντικό έγγραφο, στο οποίο βασίζονται οι κατηγο­ρού­μενοι, έχει εμφανώς παραποιηθεί και παρου­σιάζεται ως... «ακριβές αντίγραφο».

Nέα τροπή έλαβε στη δικάσιμο της 30ής Ιουνίου η δίκη για την καταστροφική διαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών με κατηγορούμενους τα μέλη της έκπτωτης διοίκησης (πρόεδρος Πρ. Μπούμπας, αντιπρόεδρος και γραμματέας Αντ. Διονυσόπουλος, σύμβουλος ταμίας του Δ.Σ. Μ. Γρινιεζάκης, ο οποίος είναι και γαμπρός του Μπούμπα).

Σαν βόμβα έσκασε στη δικαστική αίθουσα του Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η κατάθεση της γνήσιας επιστολής (26.4.2010) και απόφασης του συμβουλίου της Υπηρεσίας Εθνικών Κληροδοτημάτων προς το Γηροκομείο, με εντολή να επιστραφούν άμεσα τα χρήματα που είχαν αναληφθεί παράνομα από τις περιουσίες των κληροδοτημάτων από το 2005 έως το 2010.

Την επιστολή κατέθεσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Ηλίας Νίκας, που εκπροσωπεί το Δημόσιο. Ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Πρ. Μπούμπας την έχει στην κατοχή του και έχει αναφερθεί πολλές φορές σε αυτήν, όπως και η μάρτυρας υπεράσπισης Γεωργία Κεραμίδα, μέλος της γνωστής οικογένειας που επί χρόνια διοικούσε το Γηροκομείο. Μόνο που η επιστολή στην οποία αναφέρονται είναι ένα φωτοτυπικό αντίγραφο της γνήσιας επιστολής προς το Γηροκομείο, με ίδια ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο: ότι δηλαδή οι παράνομες αναλήψεις από τα κληροδοτήματα χαρακτηρίζονται ως δάνειο και επομένως είναι νόμιμη η χρήση τους!

Φυσικά η δεύτερη αυτή «εκδοχή» δεν φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα, την οποία φέρει η επιστολή που περιέχει την απόφαση του συμβουλίου με την οποία ζητείται η άμεση και έντοκη επιστροφή κεφαλαίων των κληροδοτημάτων και η οποία έχει σταλεί από το fax της Περιφέρειας Αττικής στην υπηρεσία. Η επιστολή που προσκομίζει και αναφέρει στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος Μπούμπας είναι ανυπόγραφη, είναι γραμμένη με το χέρι η ένδειξη «ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ», δεν έχει ημερομηνία έκδοσης, έχει υπογραφή τρίτου προσώπου και στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας.

Οπως διαβεβαιώνουν νομικοί, η ενέργεια έκδοσης αντιγράφου ανυπόγραφου εγγράφου συνιστά ποινικό αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος (έκδοση πλαστού δημοσίου αντιγράφου), καθώς και ηθική αυτουργία στο αδίκημα γι’ αυτούς που το προσκόμισαν και το ποινικό αδίκημα της χρήσης πλαστού δημοσίου εγγράφου για όσους έκαναν χρήση. Σημειωτέον ότι το αντίγραφο που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα φέρει τη σφραγίδα τής προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας του Γηροκομείου, η οποία, αν και ανήκει στην πολιτική αγωγή, κατέθεσε στην ουσία υπέρ των κατηγορούμενων με συνέπεια να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του δικαστηρίου («Εκρηξη των δικαστών στη δίκη Γηροκομείου», «Εφ.Συν.», 19.9.2019).

Σύμφωνα με την κατάθεση της Γεωργίας Κεραμίδα, το αντίγραφο προσκόμισε στο Γηροκομείο ο σύμβουλος διοίκησης μέσω ενός από τους δικηγόρους του Γηροκομείου. Δημιουργούνται προφανώς εύλογα ερωτήματα, τη στιγμή μάλιστα που δεν κατατίθεται υπογεγραμμένη η πρωτότυπη επιστολή από πλευράς των κατηγορουμένων. Ερωτήματα τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν το δικαστήριο.

Η μάρτυρας υπεράσπισης Γεωργία Κεραμίδα στην κατάθεσή της έθιξε το θέμα των σχέσεων του Πρ. Μπούμπα, υπό μορφή εξυπηρετήσεων/ διευκολύνσεων, με πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες και πρόσωπα της Εκκλησίας, τα οποία δεν κατονόμασε αλλά τα συνέδεσε με το σύνδρομο του «μεγαλοϊδεατισμού» που διακατείχε τον Μπούμπα να γίνει μητροπολίτης.

Στην αμέσως προηγούμενη δικάσιμο η ίδια είχε προσκομίσει βεβαίωση από την Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ότι πάσχει από... γαστρεντερίτιδα, είχε επιτεθεί στη βασική μάρτυρα κατηγορίας και είχε δηλώσει ότι ο κατηγορούμενος Αντ. Διονυσόπουλος είναι αθώος και ότι για όλα φταίει το λογιστήριο! Κι ενώ πληρωνόταν αδρά, ο οικονομικός σύμβουλος δεν μπορούσε να εποπτεύσει το λογιστήριο...

Για τις εργασίες που έγιναν σε διαμέρισμα γνωστού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει προταθεί και ως μάρτυρας υπεράσπισης, κατέθεσε ότι αν και δεν την έχει δει, έγινε τρομερή δουλειά που είχε αποτέλεσμα την αναβάθμιση των ακινήτων. Το ποσό, δε, των 164.146 ευρώ που δεν συμψηφίστηκε, το χαρακτήρισε δωρεά του μισθωτή στο Γηροκομείο ως «αέρα» για τη μίσθωση. Η μάρτυρας υπερασπίστηκε την πολιτική των «βοηθημάτων» που δόθηκαν σε άτομα χωρίς καμία βεβαίωση απορίας και δικαιολόγησε τη ζημία των χιλιάδων ευρώ στο όνομα του «κοινωφελούς προσώπου» του Γηροκομείου. Ενώ σε προηγούμενη εξέτασή της είχε καταθέσει ότι τα θέματα συζητούνταν πριν από τη συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων και μέσα στα συμβούλια απλώς ελάμβαναν ομόφωνα τις αποφάσεις, στην τελευταία της κατάθεση υποστήριξε ότι έκλειναν τα μικρόφωνα και γι’ αυτό δεν καταγράφονταν οι αντιρρήσεις της μειοψηφίας. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι η ζημία είναι κάτι υποκειμενικό!

Θυμίζουμε απλώς ότι η μάρτυρας είναι μητέρα του διαχρονικού διευθυντή του Γηροκομείου που τώρα συνεργάζεται με την προσωρινή διοίκηση του Ζώη Κολιού και σημειώνουμε ότι η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας να αποσταλεί η κατάθεση της Γεωργίας Κεραμίδα στον εισαγγελέα, για να ερευνηθεί το ενδεχόμενο της ψευδούς κατάθεσης ενώπιον του δικαστηρίου.

■ Η δίκη θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς με οχτώ συνεδριάσεις τον Ιούλιο.

Διευκρίνηση 

Προς αποφυγή παρερμηνειών στο πρωτοσέλιδο και στη λεζάντα για το θέμα των επιστολών στο Γηροκομείο διευκρινίζουμε ότι παραλήφθηκε το σχετικό ερωτηματικό αφού, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ, δεν έχει προς το παρόν κριθεί από το δικαστήριο το ζήτημα της αυθεντικότητας ή πλαστότητας του διαφοροποιημένου αντιγράφου.
Α.Ψ. - Γ.Τεσ.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πάρτι οικογενειοκρατίας στο Γηροκομείο Αθηνών
Η σκανδαλώδη κακοδιαχείριση και η οικογενειοκρατία προκάλεσαν ζημία εκατομμυρίων στο Γηροκομείο Αθηνών με τις απολογίες των μελών του να ολοκληρώνονται στη δίκη που έχει ξεκινήσει.
Πάρτι οικογενειοκρατίας στο Γηροκομείο Αθηνών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
Την έντονη αντίδραση των δικαστών προκαλούν οι εκτός θέματος απαντήσεις του άλλοτε ισόβιου προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών, Προκόπιου Μπούμπα, ο οποίος χαρακτηρίζει με ευκολία ψευδείς τις καταθέσεις αρκετών...
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν τα έκανα μόνος μου....
Ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος, αρχιμανδρίτης Πρ. Μπούμπας, υπερασπίστηκε πλήρως τη μακροχρόνια κακοδιοίκηση που προκάλεσε ζημία εκατομμυρίων στο Γηροκομείο Αθηνών.
Δεν τα έκανα μόνος μου....
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι παραμελημένοι τρόφιμοι αξίζουν δικαιοσύνη
Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην πτέρυγα «Βασίλισσα Ολγα» του Γηροκομείου Αθηνών διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»
Οι παραμελημένοι τρόφιμοι αξίζουν δικαιοσύνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δεν είδα, δεν άκουσα» από τον μάρτυρα-κλειδί
Συνεχίζεται σήμερα η δίκη των κατηγορουμένων στην υπόθεση του Γηροκομείου, όπου αναμένεται να καταθέσει η Γ.Κ., μέλος της γνωστής οικογένειας που διαχειρίζεται επί δεκαετίες την τύχη του Ιδρύματος.
«Δεν είδα, δεν άκουσα» από τον μάρτυρα-κλειδί
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντιφάσεις και κενά μνήμης από τους μάρτυρες κατηγορίας
Σε αντιφάσεις και κενά... μνήμης έπεσαν οι τελευταίοι μάρτυρες κατηγορίας για τα αδικήματα των κατηγορουμένων που αφορούν την κατάχρηση της περιουσίας του ιδρύματος, με την εισαγγελέα να αναγκάζεται να τους...
Αντιφάσεις και κενά μνήμης από τους μάρτυρες κατηγορίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας